W
1
.1 Ketenzorg en casemanagement - Welzijn in de dementieketen
In de meeste dementieketens maken zorgpartijen afspraken met elkaar. Welzijnsorganisaties zijn pas in beperkte mate echt actief in de ketenaanpak. Noord-Limburg en Nijmegen delen hun aanpak en ervaringen.
Lisette Dickhoff, ketenmanager Noord-Limburg i.s.m.
Anja van Baardewijk, waarnemend directeur Swon het seniorennetwerk en
Ann Meijer, zelfstandig adviseur en projectleider zorgtrajectbegeleiding Regionaal Netwerk Dementie Nijmegen
|
W
2
.1 Ketenzorg en casemanagement - Casemanagement voor de diagnosestelling VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Op de meeste plaatsen in Nederland worden casemanagers pas na de diagnosestelling ingezet. Toch hebben familieleden vaak juist in het 'niet pluis-stadium' extra behoefte aan ondersteuning en begeleiding. Agis stimuleert vroegtijdig casemanagement.
Charlotte van der Ziel, analist zorginkoop i.s.m.
Bram van den Ende, adviseur zorginkoop Agis Zorgkantoor
|
W
3
.1 Ketenzorg en casemanagement - Casemanagement intramuraal
De Noord-Hollandse stichting Geriant is één van de instellingen die ook intramuraal casemanagement toepast rond mensen met dementie en hun familie. In deze workshop aandacht voor de ideeën achter deze aanpak en informatie over de eerste resultaten.
Paul-Jeroen Verkade, hoofd DOC-team Noord-Kennemerland-Noord st. Geriant i.s.m.
Martin Kooij, specialist ouderengeneeskunde st. Geriant
|
W
4
.1 Ketenzorg en casemanagement - Rol van de huisarts
In Noord-Limburg liep de afgelopen jaren een project om huisartsen actiever te betrekken in de dementieketen. De regionale huisartsenvereniging Cohesie speelde hierin een centrale rol. In deze workshop aandacht voor de Limburgse ervaringen en voor een landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut naar de rol van de huisarts in diverse dementieketens.
Harry Schraven, huisarts huisartsencoöperatie Cohesie i.s.m.
Jacomine de Lange, senior wetenschappelijk medewerker programma Ouderen Trimbos-instituut
|
W
1
.2 Vroegsignalering en diagnosestelling - Vroeg interventies en zingeving bij dementie
De Amerikaanse interventie de ‘Early Diagnosis Dyadic Intervention’ (EDDI) is bedoeld voor het moment vlak na de diagnose. Doel is de communicatie te verbeteren tussen mensen met dementie en hun mantelzorger. Daarnaast is de EDDI gericht op vaardigheden om met veranderingen om te gaan. Een sessie over vroeg interventies en zingeving bij het eerste besef van dementie.
Prof.dr. Anne Margriet Pot, hoogleraar psychologie VU Amsterdam en hoofd Programma Ouderen Trimbos-instituut
|
W
2
.2 Vroegsignalering en diagnosestelling - Diagnosestelling en de vernieuwde IADL-vragenlijst
Problemen met de instrumentele activiteiten van het dagelijks leven (IADL), zoals koken en het regelen van de financiën, zijn vaak één van de eerste klachten bij dementie. Het in kaart brengen van deze problemen is belangrijk voor het stellen van de diagnose. Hiervoor vult meestal de partner een IADL-vragenlijst in. Deze verouderde vragenlijst is nu geactualiseerd. Een sessie over de diagnosestelling en de inzet van de IADL-vragenlijst.
Prof.dr. Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum VUmc en hoogleraar Cognitieve Neurologie VU Amsterdam i.s.m. Sietske Sikkes, onderzoeker Alzheimercentrum VUmc
|
W
3
.2 Vroegsignalering en diagnosestelling - Specialist ouderen geneeskunde als diagnosesteller
De diagnose dementie wordt meestal gesteld in een alzheimercentrum, geheugenpoli of bij een GGZ-instelling. Tegenwoordig komt de specialist ouderengeneeskunde steeds vaker in beeld als diagnosesteller. Deze gaat daarvoor ook op huisbezoek. Wat zijn de voordelen?
Nieske Heerema, specialist ouderengeneeskunde Rivas i.s.m.
Jos Mol, sociaal-geriater en Boudewijn Freriks, specialist ouderengeneeskunde st. Geriant
|
W
4
.2 Vroegsignalering en diagnosestelling - Multimorbiditeit en Guided Care Model
Voor patiënten met meer chronische ziekten tegelijk is het niet gemakkelijk zelf te bepalen welke zorg zij nodig hebben. Dit is onder andere afhankelijk van de complexiteit van de zorg, het cognitieve vermogen van de patiënt en sociale steun van de omgeving. In de VS is een veelbelovend nieuw model ontwikkeld: Guided Care Model. Dit biedt diseasemanagement voor meerdere ziekten, zelfmanagement en ondersteuning voor verzorgers en de directe omgeving van patiënten.
Prof. dr. Francois Schellevis, hoofd onderzoeksafdeling NIVEL en hoogleraar Huisartsgeneeskunde EMGO instituut VUmc i.s.m. Margje Mahler, senior adviseur Vilans
|
W
1
.3 Familieparticipatie en mantelzorg - Kracht van de mantelzorger VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Mantelzorgers zijn vaak terughoudend in het aanvaarden van ondersteuning. Uit Nijmeegs onderzoek komt onder meer naar voren dat gebrek aan wederkerigheid hierin een belangrijke drempel is. Men wil niet afhankelijk zijn en iets terug kunnen doen. Welke interventies om mantelzorgers open te laten staan voor ondersteuning zijn succesvol? In deze workshop ook aandacht voor de impact van de diagnosestelling op mantelzorgers.
Prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, hoofd AlzheimerCentrum Nijmegen en hoogleraar Psychosociale Aspecten van Zorg voor Kwetsbare Ouderen
|
W
2
.3 Familieparticipatie en mantelzorg - Shared decision making VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
* Bij de zorg voor mensen met dementie spelen zowel professionele zorgverleners als familieleden een belangrijke rol. De afstemming is niet altijd even makkelijk. In deze workshop aandacht voor verschillende manieren van afstemming bij Shared Decision Making in dementiezorg en de rol van de casemanager.
Carolien Smits, lector Innoveren in de Ouderenzorg Hogeschool Windesheim en senior onderzoeker Trimbos-instituut i.s.m. Leontine Groen, docent en promovendus Hogeschool Windesheim
|
W
3
.3 Familieparticipatie en mantelzorg - Ondersteuning bij jongdementie
In deze workshops komen twee vernieuwende projecten aan bod. In Utrecht loopt een project om aan jong dementerenden een maatje te koppelen. In Friesland heeft een aantal partners van jong dementerenden het initiatief genomen om samen een Jungheimercafé op te richten. Onder elkaar zijn als mantelzorgers en ervaringen delen staat hier centraal.
Angelique Heerdink, projectleider jongdementerende 'Handje Helpen' regio Utrecht i.s.m.
Martine Adema, mantelzorger en mede-initiatiefnemer Jungheimercafé
|
W
4
.3 Familieparticipatie en mantelzorg - Eigen Kracht-conferentie
* Tijdens een Eigen Kracht-conferentie maken mensen samen met familie, vrienden en kennissen een plan voor ondersteuning of begeleiding. De plannen zijn leidend voor de hulpverlening. Op verschillende plaatsen in Nederland is ervaring opgedaan met Eigen Kracht-conferenties voor ouderen en voor mensen met dementie. Hilleke Crum licht de ervaringen toe.
Hilleke Crum, regiomanager Noord-Holland Eigen Kracht Centrale
|
W
1
.4 Zelfredzaamheid en zelfregie - IADL en zelfstandig functioneren
Voor mensen met dementie zijn betekenisvolle activiteiten, zoals zelfstandig boodschappen doen, erg belangrijk. In deze sessie staan we stil bij de invloed van het lerend vermogen op de zelfredzaamheid van mensen met dementie in het dagelijks leven en de manier waarop je mantelzorgers en hulpverleners daarbij betrekt.
Maud Graff, universitair docent en senior onderzoeker ergotherapie,
Afdeling Revalidatie & IQ Healthcare AlzheimerCentrum, UMC St. Radboud Nijmegen
|
W
2
.4 Zelfredzaamheid en zelfregie - Regiebevordende houding VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Mensen met dementie hebben recht op kwaliteit van leven. Eigen regie van bewoners maakt het verschil. Het is daarom belangrijk mensen hiertoe uit te rusten en te motiveren. Hoe zorgen we ervoor dat ook kwetsbare ouderen voldoende regie over hun eigen leven ervaren om het leven naar eigen wens vorm te (laten) geven? Een sessie over het behouden en bevorderen van zelfregie.
Angèle Jonker, directeur woonzorgboerderij St. Jonkerszorg en projectleider Omring i.s.m.
Anouk Poll, adviseur MOVISIE
|
W
3
.4 Zelfredzaamheid en zelfregie - Vraaggestuurde organisatie VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Structuur en houvast helpen bij zelfredzaamheid en behoud van de regie van mensen met dementie. De organisatie van zorg en ondersteuning mag geen belemmerende factor zijn. Daarin zit de essentie van vraagsturing in de zorg. Hoe zorg je ervoor dat ‘de organisatie’ de zelfredzaamheid en eigen regie van de cliënt niet onnodig in de weg zitten?
Lineke Verkooijen, lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg Hogeschool Windesheim Flevoland en directeur Verkooijen & Beima i.s.m. Boukolien Woltjer, afdelingsmanager ZINN
|
W
4
.4 Zelfredzaamheid en zelfregie - Participatie en buurtgericht werken
180.000 mensen met dementie wonen gewoon thuis. Dit aantal verveelvoudigt komende jaren, terwijl de beroepsbevolking fors krimpt. De buren, het reguliere verenigingsleven, buurtnetwerken, maar ook sociale media worden daarom steeds belangrijker. In deze workshop bespreken we de eerste ervaringen en het project ‘Wonen zonder zorg’ in Den Bosch, aangevuld met ervaringen uit de quickscans dementiebeleid bij gemeenten.
Thea Weijers, projectleider ‘Wonen zonder zorg’ gemeente 's-Hertogenbosch i.s.m.
Ruud Dirkse, directeur DAZ en projectleider quickscan dementiebeleid gemeenten
|
W
1
.5 Dagbesteding en begeleiding - Ontmoetingscentrum
Nederland kent tientallen Ontmoetingscentra Dementie met activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De meeste ontmoetingscentra zijn gehuisvest in wijkcentra. Uit onderzoek van de VU blijkt dat de toegevoegde waarde groot is. Deze workshop bespreekt het onderzoek en de ervaringen met het opzetten van een ontmoetingscentrum.
Prof.dr. Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie VUmc i.s.m. Joke Bos, coördinator ontmoetingscentrum De Pijp
|
W
2
.5 Dagbesteding en begeleiding - Plezierige Activiteiten Methode
De Plezierige Activiteiten Methode (PAM) vermindert depressieve gevoelens bij mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zorgverleners van De Zellingen en studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben vanuit hun academische werkplaats een pilot uitgevoerd met de PAM-interventie, die onder meer bestaat uit een reeks huisbezoeken. De eerste resultaten zijn veelbelovend. In deze workshop gaan we er uitgebreid op in.
Projectleider Zorginstelling De Zellingen i.s.m. Jacomine de Lange, lector Kenniskring Transities in Zorg Hogeschool Rotterdam
|
W
3
.5 Dagbesteding en begeleiding - Dagbestedingscoaches
Dagbestedingscoaches van Het Spectrum bieden in een vroeg stadium ondersteuning aan mensen met geheugenproblemen. Zij zorgen voor een zinvolle dagbesteding op basis van de wensen en de mogelijkheden van de cliënt. De activiteiten hebben tot doel het plezier in het leven te verhogen of te behouden en de cliënt zolang mogelijk thuis te laten wonen. Wat is de meerwaarde van een zinvolle dagbesteding?
Joke Visser, dagbestedingscoach i.s.m.
Judith Lange, casemanager psychogeriatrie Het Spectrum
|
W
4
.5 Dagbesteding en begeleiding - Leren van andere sectoren
Rond dagopvang en begeleiding is veel ervaring, ook in andere sectoren zoals RIBW, GGZ, gehandicaptenzorg en sociale werkplaatsen. Deze ervaring kan heel verfrissend zijn voor nieuwe initiatieven van dagopvang en begeleiding van mensen met dementie. In deze 'out-of-the-box' workshop kijken we naar de mogelijkheden om enkele succesvolle vernieuwende projecten in andere sectoren te vertalen naar de dementiezorg.
Hans Zuiver, directeur Combiwel Amsterdam i.s.m.
Hennie ten Tije, bedrijfsleider Dagactiviteiten Markenhof Atlant
|
W
1
.6 Omgang met probleemgedrag - Interventies bij moeilijk hanteerbaar gedrag VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
De afgelopen jaren zijn er diverse richtlijnen uitgebracht voor de aanpak van moeilijk hanteerbaar gedrag van mensen met dementie. Deze richtlijnen benadrukken het belang van psychosociale interventies, zoals omgangsadviezen, muziektherapie, snoezelen en belevingsgerichte zorg. In deze workshop gaan we hier dieper op in, mede aan de hand van het onderzoek ‘Grip op probleemgedrag’.
Maritza Allewijn, ouderenpsycholoog Vivium Zorggroep en adjunct-directeur PgD i.s.m.
Sandra Zwijsen, promovendus VUmc Amsterdam / EMGO+ instituut
|
W
2
.6 Omgang met probleemgedrag - Medicatie en probleemgedrag
Frans Verhey en Anneke van der Plaats geven hun visie op de relatie tussen medicijnen en gedrag. Welke rol spelen medicijnen bij probleemgedrag? En welke non-farmacologische interventies zijn er, gericht op de fysieke omgeving en de menselijke interactie? Zitten die interventies elkaar in de weg of versterken zij elkaar juist?
Prof. dr. Frans Verhey, hoogleraar Neuropsychiatrie en Ouderenpsychiatrie en directeur Alzheimer Centrum Limburg i.s.m. Anneke van der Plaats, sociaal geriater en oprichter Breincollectief
|
W
3
.6 Omgang met probleemgedrag - Dementie en depressie VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
* Veel dementerenden zijn ook depressief. Hoe herken je depressiviteit bij mensen met dementie en hoe voorkom je dat? Is depressiviteit te behandelen? Een onderzoekster en twee praktijkdeskundige psychologen gaan in op deze problematiek.
Debby Gerritsen, psychogerontoloog en senior onderzoeker Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen AlzheimerCentrum Nijmegen i.s.m.
Margje Mahler, psycholoog stichting Kalorama en Riët Daniël, psycholoog SVVE Eindhoven
|
W
4
.6 Omgang met probleemgedrag - Pijn en onbegrepen gedrag VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
In de VS is een effectieve benaderingswijze ontwikkeld voor pijn en onbegrepen gedrag. Dit protocol is voor gebruik in Nederland bewerkt onder de naam STA OP! Voorbeelden van interventies zijn aanpassingen van de omgeving of de dagstructuur en pijnmedicatie. In deze sessie maakt u kennis met een stapsgewijze beoordeling van pijn en onbegrepen gedrag en de mogelijke interventies.
Marjoleine Pieper, psycholoog/onderzoeker VUmc/EMGO instituut i.s.m.
Lexa Schonenberg en Brenda Lammertse teammanagers verpleeghuis Heemswijk Viva!Zorggroep
|
W
1
.7 Communicatie en verleiding - Belevingsgericht contact
* Belevingsgericht contact is essentieel voor goede dementiezorg. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je contact kunt leggen en welke factoren daarbij een rol spelen, zoals omgaan met territorium, symboliek en emoties. Speciale aandacht gaat uit naar de muzikaliteit van de stem en het bewust inzetten van zang, intonatie en dynamiek. Een op de praktijk gerichte workshop.
Marianne Hartmann, zelfstandig muziektherapeut en trainer (Vlaanderen, België)
|
W
2
.7 Communicatie en verleiding - Kunst van het verleiden en apathie
Hoe doorbreek je het gevoel van onveiligheid, faalangst en verveling en kan je mensen activeren tot het uitvoeren van huishoudelijke klusjes of activiteiten als zelf wassen en sociaal contact? Het draait hier om de juiste communicatie, het aanspreken van het lerend vermogen en de kunst van het verleiden. Een creatieve en soms onorthodoxe aanpak kan heel verfrissend werken. In deze sessie lichten we mogelijke werkwijzen toe.
Lenie Vermeer, GZ-psycholoog Laurens Zorg Rotterdam i.s.m.
Rosa Drijgers, psycholoog Vitalis Behandel Groep Eindhoven
|
W
3
.7 Communicatie en verleiding - Spiritualiteit en zingeving
Wat betekent spiritualiteit in het leven van mensen met dementie en hoe kan je daarmee rekening houden in de dagelijkse zorg? Een zoektocht naar de zingeving van de bewoners blijkt lang niet altijd los te staan van de levensvragen die de verzorgenden zichzelf stellen. In deze sessie bespreken we een stappenplan waarmee je spiritualiteit onderdeel maakt van de dagelijkse zorg.
Monique Ekers, coördinerend hoofd i.s.m.
Annelies Boonekamp, geestelijk verzorger verpleeghuis Bergweide
|
W
4
.7 Communicatie en verleiding - De Veder Methode
* De Veder Methode biedt handvatten om beter contact te maken met mensen met dementie door het gebruik van één-op-één contact, reminiscentie, theatrale prikkels, poëzie en zang. De Veder Methode heeft een positief effect op gedrag en stemming van mensen met dementie. U maakt kennis met de praktische toepassing van de methode.
Marieke Westra, artistiek leider Theater Veder
|
W
1
.8 Speciale cliëntgroepen - Vasculaire (schade bij) dementie
* Vasculaire dementie is, na de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Cerebrovasculaire schade (gemengde pathologie) komt vaak voor in combinatie met Alzheimer. Dit heeft consequenties voor de preventie en behandeling van dementie. Wat is vasculaire dementie en hoe stel je deze diagnose? Wanneer is sprake van een combinatie met Alzheimer? En wat is de behandeling?
Niels Prins, neuroloog Alzheimercentrum VUmc i.s.m.
Freek Gillissen, gespecialiseerd verpleegkundigen/zorgcoördinator Alzheimercentrum VUmc
|
W
2
.8 Speciale cliëntgroepen - Frontotemporale dementie
De diagnostiek en begeleiding van patiënten met frontotemporale dementie (de ziekte van Pick) is vaak complex, o.a. vanwege de specifieke gedragsproblemen bij deze meestal jonge patiënten. In deze workshop presenteren wij, aan de hand van de recent door de FTD expertgroep opgestelde ‘Best Practice’, de belangrijkse handvatten voor in de praktijk.
Rolinka Romkes, Geriatrische verpleegkundige VUmc en lid FTD-expertgroep i.s.m.
Klaas Jansma, GZ-psycholoog Sensire
|
W
3
.8 Speciale cliëntgroepen - Lewy Body Dementie VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Uit recent onderzoek blijkt dat dementie met Lewy Bodies vaker voorkomen dan aanvankelijk gedacht, ook in combinatie met andere ziektes die leiden tot dementie. Kenmerken die naast dementie de diagnose steunen zijn o.a. aandachtsstoornissen, benoemproblemen, hallucinaties en parkinsonisme. Een inleiding over de grillige kenmerken en de mogelijke behandeling.
Evelien Lemstra, neuroloog Alzheimercentrum VUmc Amsterdam
|
W
4
.8 Speciale cliëntgroepen - Syndroom van Korsakov
Op de Korsakov afdeling van Amsta De Poort staat niet het probleemgericht werken, maar het oplossingsgericht werken centraal; vanuit een goede samenwerkingsrelatie met cliënten met beperkt ziekte-inzicht toewerken naar de gewenste toekomstsituatie. Een kennismaking met deze bijzondere aanpak.
Marion Klaver, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut i.s.m.
Annelies Schrale, afdelingshoofd Amsta, locatie de Poort afdeling Korsakov
|
W
1
.9 Techniek, ICT en domotica - Techniek en de werking van de hersenen
Ondanks hun ziekte kunnen mensen met dementie omgaan met moderne, technische hulpmiddelen, zoals een Wii, iPad of sta-op stoel. Hoe werkt dat in de hersenen? In Rotterdam zijn al eerste ervaringen opgedaan die door de betrokken zorgverleners wordt ingebracht. Ook is een groot project met iPads onder de titel ‘Happy Gaming’ opgestart.
Prof. dr. Roy Kessels, hoogleraar neuropsychologie AlzheimerCentrum Nijmegen i.s.m.
Yvonne Schikhof, docent Technologie en Zorg Hogeschool Rotterdam en
Marianne Scholte, teamleider dagvoorzieningen Laurens
|
W
2
.9 Techniek, ICT en domotica - Woningaanpassingen en domotica
De meeste mensen met dementie wonen thuis. Welke aanpassingen dragen eraan bij dat dit zo lang mogelijk gaat? Wat werkt wel, wat niet? Wat komt er naar voren uit onderzoeksprojecten en pilots? Hoe zorgen we voor een goed evenwicht tussen techniek en menselijke aandacht? In deze workshop wordt ook gekeken naar ervaringen uit het buitenland. De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) begint een groot meerjarig programma over dit onderwerp.
Joost van Hoof, docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht i.s.m.
Jeroen Singelenberg, programmaregisseur ‘Thuis wonen met dementie’ SEV
|
W
3
.9 Techniek, ICT en domotica - Zorg op afstand
Bij Zorggroep Zuid-Gelderland loopt het project ‘Langer thuis met dementie’, met zorg op afstand voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het PAL4-systeem, gekoppeld aan sensortechnologie. Opvallend is hoe mensen met dementie om kunnen gaan met nieuwe techniek. Hoe ervaren zij en hun mantelzorgers het contact via beeldbellen?
Esther Jacobs, projectleider domoticazorg i.s.m.
Bas van der Heijden, ergotherapeut ZZG Zorggroep
|
W
4
.9 Techniek, ICT en domotica - Moderne personenalarmering
De rode alarmknop is voor veel mensen met dementie schijnveiligheid. In deze workshop aandacht voor de technologische alternatieven, gebaseerd op sensortechnologie, al dan niet in combinatie met cameratoezicht. Een familie vertelt over haar ervaringen. Dankzij hun eigen computer en mobiele telefoon hadden zij zelf de regie over de opvolging van de personenalarmering.
Frans Stravers, directeur Mextal i.s.m. mantelzorger
|
W
1
.10 Divers - Personele bezetting
* Hoewel alle zorginstellingen dezelfde bekostiging hebben, kent de praktijk grote verschillen in personeelsbezetting. Waar de ene kleinschalige woonvoorziening overdag 2 groepsleiders op 6-8 bewoners heeft, zetten andere 1 groepsleider in. Wat verklaart deze verschillen en hoe krijgen de instellingen met een hoge personeelsbezetting dat voor elkaar? Bevindingen uit onderzoek worden geïllustreerd met ervaringen bij MagentaZorg.
Bernadette Willemse, wetenschappelijk medewerker Programma Ouderen Trimbos-instituut i.s.m.
Marian Klos, clustermanager MagentaZorg
|
W
2
.10 Divers - Lerend vermogen, probleemgedrag en gedragsverandering
* Kan het lerend vermogen worden ingezet voor het afleren van probleemgedrag en daarmee een alternatief zijn voor bijvoorbeeld medicatie en bijwerkingen? En is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand af te leren om heel vaak per dag dezelfde vraag te stellen? In deze sessie komen diverse voorbeelden aan bod van het lerend vermogen ter ondersteuning van gedragsverandering bij mensen met dementie.
Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie De Haagse Hogeschool
|
W
3
.10 Divers - Virtueel verzorgingshuis
In Nederweert is er geen verzorgingshuis meer. Met ICT is de samenwerking van mantelzorgers, huisartsen, thuiszorg, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde en paramedici rond een 'Virtueel Verzorgingshuis' georganiseerd. De uitvoering van het zorgplan loopt via intelligente zorgpaden vraaggestuurd door alle disciplines heen. Ouderen ervaren langer een goede kwaliteit van leven. In deze sessie aandacht voor de organisatie en een demonstratie van de ICT oplossing.
Thieu Heijltjes, voormalig huisarts Nederweert en initiatiefnemer EGO-project i.s.m.
Hans de Bruin, lector ICT Hogeschool Zeeland
|
W
4
.10 Divers - Multiculturele dementiezorg en communicatie
Praten over dementie bij oude migranten is vaak een taboe. Taalproblemen bemoeilijken de communicatie, voorlichting en diagnosestelling. Daarom is in Oss een Alzheimer Theehuis geopend voor mensen met een Turkse achtergrond. Het blijkt een doorslaand succes. Özgül Uysal vertelt over ontwikkelingen bij dementiescreening bij allochtone ouderen met de SYMBOL-test. Een sessie o.l.v. Nienke van Wezel specialist multiculturele dementiezorg bij Alzheimer Nederland.
Özgül Uysal, psycholoog en projectleider Symbol-studie Geriatrie AMC i.s.m.
Hulya Genç, ouderenconsulent Rigom Alzheimer Theehuis Oss/Maasland
|
W
1
.11 Debat - Het ideale casemanagement
In den lande komen vele uiteenlopende vormen van casemanagement voor. In dit debat discussie over de voor- en nadelen van verschillende vormen en modellen. Hoe wordt de onafhankelijkheid het best gewaarborgd?
Debatleider: Prof.dr. Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum VUmc en hoogleraar Cognitieve Neurologie VU Amsterdam
|
W
2
.11 Debat - Zorgstandaard dementie
Er wordt gewerkt aan een zorgstandaard dementie. Na een inleiding daarover een debat over de wenselijkheid van standaardisatie van de dementiezorg. Is dat mogelijk? Zien uitvoerenden door alle richtlijnen en standaarden nog wel de bomen door het bos? Hoe verhouden zekerheid over kwaliteit en toenemende bureaucratie zich tot elkaar?
|
W
3
.11 Debat - Toekomst dagbesteding VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Een debat over ontwikkelingen in de dagbesteding. Dagbesteding wordt overgeheveld vanuit de AWBZ naar de Wmo. De gemeente krijgt de regierol. Kunnen gemeenten die regierol waarmaken? Wat is daarvoor nodig? In dit debat aandacht voor de kansen en bedreigingen.
Discussie o.l.v. Gerke de Boer
|
W
4
.11 Debat - Dementie en euthanasie VOL
VOL - U kunt zich helaas niet meer voor deze sessie aanmelden.
Een ethische discussie over euthanasie bij dementie. Wie beslist daarover? Op welk moment? Specifieke aandacht hierbij voor de rol van de huisarts. Rationeel wordt vaak aangegeven dat het goed is om aan euthanasie mee te werken, maar emotioneel gezien blijkt het belastend.
Korte inleiding: Constance de Vries, huisarts en SCEN-arts Huisartsenpraktijk Munstergeleen
Discussie o.l.v. Gerke de Boer
|