W
1
.1 Mantelzorg - Social fitness van mantelzorgers
Workshop: Social fitness van mantelzorgers
In Nijmegen en Deventer loopt het onderzoeksproject ‘Social Fitness study’. Een zelfmanagementprogramma met als doel mensen met dementie en hun mantelzorgers sociaal actief te krijgen of te houden. In dit multidisciplinaire programma worden zij ondersteund en getraind door een ergotherapeut, fysiotherapeut en een welzijnswerker. Tijdens deze sessie krijgt u een inkijk in de eerste onderzoeksresultaten. Denk mee over mogelijke vervolgstappen en deel uw praktijkervaring!
Hanneke Donkers, onderzoeker UMC St Radboud Nijmegen en
Prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar Psychosociale Aspecten van Zorg voor Kwetsbare ouderen en hoofd Radboud Alzheimer Centrum
|
W
2
.1 Mantelzorg - Volhoudtijd van mantelzorger
Workshop: Volhoudtijd van mantelzorger
Hoe lang houdt een mantelzorger de zorg voor een demente naaste vol en is dit meetbaar? Ja, zegt Achmea. De verzekeraar heeft deze 'volhoudtijd' gemeten in het project ‘Uitkomsten van zorg voor mensen met dementie’. Uit het onderzoek blijkt hoe waardevol het is als casemanagers zich richten op de ‘volhoudtijd’ van mantelzorgers. Heeft dit onderzoek de zorg voor mantelzorgers veranderd? Hierover gaan wij met elkaar in gesprek.
Marleen van Oirsouw, programmamanager Achmea en Lies van Warendorp, casemanager regio Lekstroom AxionContinue
|
W
3
.1 Mantelzorg - De zorgverlener als mantelzorger
Inspiratiesessie: De zorgverlener als mantelzorger
Veel mensen die in de zorg werken zijn ook mantelzorger. Dat is organisatorisch en gevoelsmatig niet altijd even makkelijk. Deelnemers van deze sessie gaan met elkaar op zoek naar de randvoorwaarden om het werken in de zorg en het mantelzorgen goed te kunnen combineren. We maken daarbij gebruik van verschillende onderzoeksresultaten.
Anne-Marie Bruijs, medewerker Belangenbehartiger en Zorgvernieuwing Alzheimer Nederland en Mareike van Oploo mantelzorger
|
W
4
.1 Mantelzorg - Mantelzorg samenspel
Workshop: Mantelzorg samenspel
Goede zorg vraagt om samenspel tussen zorgverleners en mantelzorgers. Het Mantelzorgspel helpt hierbij. Deelnemers aan het project Kapstok, uit de gemeente Emmen, vertellen hoe zij het spel gebruiken. Na een succesvolle pilot in de huisartspraktijk zijn zij aan de slag gegaan om mantelzorgondersteuning en samenwerking tussen eerstelijns zorgverleners, thuiszorg en vrijwilligersorganisaties te verbeteren. Natuurlijk gaat u ook zelf het spel spelen!
Bob Janse, senior projectleider Laurens Regio Noord-Oost en Wendy van Lier, programmamedewerker kwaliteit en innovatie chronisch zieken Vilans
|
W
1
.2 Informele zorg - Inzet van vrijwilligers
VOL - aanmelden is helaas niet meer mogelijk
Informele zorg - Inzet van vrijwilligers
Workshop: Inzet van vrijwilligers
Hoe zet je vrijwilligers op een goede manier in bij mensen met dementie? Hoe werf je vrijwilligers, wat kunnen ze betekenen? Waar liggen verantwoordelijkheden en (juridische) grenzen? En hoe stem je af met professionele zorg en mantelzorgers? Vilans en Movisie begeleiden vanuit het project ‘Zorg Beter met Vrijwilligers’ zorgorganisaties bij de versterking van het vrijwilligerswerk. Hulpdienst Nijmegen zet al jaren succesvol vrijwilligers in bij thuiswonende mensen met dementie.
Tijdens deze sessie hoort u hun ervaringen en gaat u met elkaar in gesprek over bovenstaande en andere vragen.
Wendy van Lier, programmamedewerker kwaliteit en innovatie chronisch zieken Vilans en Annemarie Bouwkamp, directeur Stichting Hulpdienst
|
W
2
.2 Informele zorg - Buddy's
Inspiratiesessie: Buddy's
In Den Haag wordt al 25 jaar succesvol gewerkt met buddy’s. Eén op één ondersteuning door een professioneel getrainde vrijwilliger. Het buddyprogramma voor mensen met dementie is onlangs geactualiseerd. In deze inspiratiesessie delen de projectleider, een buddy en maatje (persoon met dementie) hun ervaringen.
Annechien Rolloos, coördinator buddy dementiezorg i.s.m. twee buddies
|
W
3
.2 Informele zorg - Generaties verbinden
Inspiratiesessie: Generaties verbinden
Generaties aan elkaar verbinden is leuk! Hoe kunnen wij dat nog vaker en meer gaan doen? In deze sessie presenteren we drie inspirerende praktijkvoorbeelden in korte en dynamische Pecha Kucha-presentaties. Deze gaan over projecten waarbij mensen met dementie activiteiten ondernemen met basisschoolkinderen, middelbare scholieren en studenten. Na de presentaties gaan wij met elkaar op zoek naar kansen voor meer van zulke initiatieven.
Peter Bakens, docent HBO-V Haagse Hogeschool en
Iris Partouns, Alzheimercentrum Limburg en
Shirley Hagen, teamleidster PG kleinschalig wonen, Zorggroep Apeldoorn
|
W
4
.2 Informele zorg - Meer informele zorg in verpleeghuizen
Informele zorg - Meer informele zorg in verpleeghuizen
Debat: Meer informele zorg in verpleeghuizen
De zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen kan niet zonder de inzet van familie en vrijwilligers. Dat is niet overal makkelijk te organiseren. Hoe krijgen we meer familieleden en vrijwilligers betrokken bij de uitvoering van de professionele zorg? Wie moet dat organiseren? Welke drempels moeten we wegnemen? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden? Een debat over informele zorg in het verpleeghuis.
Debatleider: Ron Groothuis, locatiemanager Randerode Revalidatie, locatiemanager Dagbehandelingen en manager Innovatie en Communicatie Zorggroep Apeldoorn
|
W
1
.3 Zelfredzaamheid en zelfregie - Cliënt in regie
Workshop: Cliënt in regie
Bij Archipel in Eindhoven stelt de cliënt met dementie zelf zijn eigen dagbestedingsarrangement samen. Er is een groot aanbod van activiteiten, ook buitenshuis, dat steeds weer wordt aangepast op basis van vragen van cliënten. De cliënt betaalt, eventueel verrekend met de rechten uit een indicatiestelling, voor de gewenste dagbesteding. Regie bij de cliënt; wat vraagt deze nieuwe, toekomstbestendige opzet van dagbesteding van de organisatie, medewerkers en de betrokken familie en mantelzorgers? Een kijkje in de keuken.
Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie en
Lisette van Druenen, manager dagbesteding en woonondersteuning Archipel Zorggroep
|
W
2
.3 Zelfredzaamheid en zelfregie - Zelfregie in een grootschalige setting
Workshop: Zelfregie in een grootschalige setting
Mensen met dementie hebben recht op een goede kwaliteit van leven. Eigen regie van bewoners maakt het verschil. Het is daarom belangrijk mensen hiertoe uit te rusten en te motiveren. Hoe zorgen we ervoor dat ook kwetsbare ouderen voldoende regie over hun eigen leven ervaren? Hoe kunnen zij hun leven naar eigen wens vormgeven, ook in een grootschalige setting? Een sessie over het behouden en bevorderen van zelfregie.
Angele Jonker, directeur woon-zorgboerderij St. Jonkerszorg en projectleider Omring en
Wilma Spijkers, adviseur Opleiden en Ontwikkelen Omring
|
W
3
.3 Zelfredzaamheid en zelfregie - Versterken eigen netwerk
Workshop: Versterken eigen netwerk
Tijdens een Eigen Kracht-conferentie maken mensen samen met familie, vrienden en kennissen een plan voor ondersteuning of begeleiding. Deze plannen zijn leidend voor de hulpverlening. Op verschillende plaatsen in Nederland is ervaring opgedaan met Eigen Kracht-conferenties voor mensen met dementie. Een Eigen Kracht-coördinator licht de ervaringen toe aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Hilleke Crum, regiomanager Noord-Holland Eigen Kracht Centrale
|
W
4
.3 Zelfredzaamheid en zelfregie - Grenzen aan (vraaggestuurde) zorg
Debat: Grenzen aan (vraaggestuurde) zorg
Het verzorgen van mensen met dementie vraagt veel van uitvoerenden. Onder andere door de grote werkdruk komt het vraaggerichte werken in de knel. Dit zorgt voor extra spanning. Maar moet er wel op elke vraag van de cliënt worden in gegaan? Wat is het verschil tussen de zorgvraag van de moderne senior in vergelijking met de 'vertrouwde bejaarde'? Een boeiende discussie over zorg, recht, voorrecht, pech en geluk.
Debatleider:
Gerke de Boer
|
W
1
.4 Dagvoorzieningen - Vernieuwing dagbehandeling
Workshop: Vernieuwing dagbehandeling
In de regio's Amsterdam, Haarlem en Kennemerland worden enkele traditionele psychogeriatrische dagbehandelingen verplaatst naar laagdrempelige locaties in de wijk. Wat komt er kijken bij de transitie van traditionele dagbehandeling naar dagbehandeling 'nieuwe stijl'? Wat zijn de knelpunten en waar liggen kansen voor zo’n transitie bij u in de buurt? Tijdens deze workshop bespreken we diverse onderzoeksresultaten en bieden we concrete handvatten in de vorm van een stappenplan en een draaiboek.
Prof.dr. Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie VUmc Amsterdam
|
W
2
.4 Dagvoorzieningen - Odensehuis
Workshop: Odensehuis
Het Odensehuis is een inloop-, advies en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun familie en vrienden. Het Odensehuis wordt zoveel mogelijk gerund door mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. De deelnemers bepalen zelf welke activiteiten er zijn en waar ze aan meedoen. Dit initiatief is gestoeld op Deens voorbeeld. In deze workshop lichten we de praktijk en de achterliggende filosofie toe.
Margo Langedijk, coördinator Odensehuis Amsterdam i.s.m Robert Lens, bezoeker Odensehuis
|
W
3
.4 Dagvoorzieningen - DemenTalent
Workshop: DemenTalent
Mensen met dementie hebben nog vele talenten. DementTalent kijkt hoe deze talenten ingezet kunnen worden in de maatschappij, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Één van de voorbeelden is een samenwerking met Staatsbosbeheer bij Radio Kootwijk. Daar zijn mensen met dementie als vrijwilligers aan het werk, bij onderhoud van bossen en heide, onderhoud van gebouwen en op-/afbreken bij evenementen. Bij een andere voorbeeld werkt er een vrijwilliger met dementie bij een kinderdagverblijf. Bij elk project staat het talent van de mensen met dementie centraal. DementTalent wil deze inspirerende voorbeelden graag landelijk verspreiden.
Daphne Mensink, projectleidster DemenTalent namens Zorggroep Apeldoorn en
Leen Sneeuw en Joop Papare vrijwilligers Radio Kootwijk
|
W
4
.4 Dagvoorzieningen - Cultuurspecifieke dagvoorzieningen
Inspiratiesessie: Cultuurspecifieke dagvoorzieningen
In een moderne samenleving horen leefstijlgerichte cultuurspecifieke voorzieningen er gewoon bij. In deze sessie kijken we achter de schermen bij voorzieningen specifiek voor allochtonen. In hoeverre zijn cultuurspecifieke voorzieningen anders en hoe dragen zij bij aan het welzijn van een misschien wel vergeten cliëntgroep? En hoe zet je een dergelijke voorziening op? Via stellingen bespreken we in hoeverre cultuurspecifieke dagvoorzieningen wenselijk zijn en wat de uitdagingen zijn. De sessie eindigt met een persoonlijk praktijkverhaal.
Deniz Özkanli, initiator Alzheimer Theehuis en o.a. coördinator Zorghuis Sefkat i.s.m. een cliënt van de dagopvang
|
W
1
.5 Casemanagers - Vroeg interventies door casemanagers
VOL - aanmelden is helaas niet meer mogelijk
Casemanagers - Vroeg interventies door casemanagers
Workshop: Vroeg interventies door casemanagers
De Amerikaanse interventie de ‘Early Diagnosis Dyadic Intervention’ (EDDI) is bedoeld voor het moment vlak na de diagnose en is door het Trimbos-instituut aangepast voor Nederland. Doel is de communicatie te verbeteren tussen mensen met dementie en hun mantelzorger en hen samen te laten nadenken over hun wensen voor zorg in de toekomst. Deze methodiek kan ook casemanagers ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Een sessie over vroege interventies bij het eerste besef van dementie.
Jacomine de Lange, voormalig senior wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut en lector Hogeschool Rotterdam en Iris van Asch, wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut
|
W
2
.5 Casemanagers - Overdracht bij intramurale opname
Inspiratiesessie: Overdracht bij intramurale opname
Bij de overgang van extramurale naar intramurale zorg speelt de casemanager een belangrijke rol. Hij moet ervoor zorgen dat de zorg wordt gecontinueerd en dat kennis en ervaring goed worden overgedragen. In deze sessie staan we stil bij de kenmerken van een goede overdracht. Daarbij besteden we ook aandacht aan het onderzoeksproject CAVIA (Continuïteit van Ambulante naar Verpleeghuiszorg, een Interventie Analyse).
Annetje Bootsma-Van der Wiel, specialist ouderengeneeskunde GGZ inGeest en
Kelly Thijssen, trajectbegeleider Hulp bij Dementie Limburg.
|
W
3
.5 Casemanagers - Shared Decision Making
Workshop: Shared Decision Making
Bij de zorg voor mensen met dementie spelen zowel professionele zorgverleners als familieleden een belangrijke rol. De onderlinge afstemming is niet altijd even makkelijk. Er zijn diverse methodieken die hierin kunnen ondersteunen. In deze workshop is er aandacht voor Shared Decision Making en de rol van de casemanager. Daarnaast hoort u meer over een pilotproject betreffende een digitaal keuzehulpinstrument dat helpt bij de gezamelijke besluitvorming.
Marijke Span, docent Hogeschool Windesheim en Hildi Kroes, casemanager Icare
|
W
4
.5 Casemanagers - Houdt casemanagement stand?
Debat: Houdt casemanagement stand?
Hoewel het casemanagement de afgelopen jaren een grote vlucht nam, staat de functie ter discussie. Enkele grote thuiszorgorganisaties gaan werken met in dementie gespecialiseerde wijkverpleegkundigen. De Praktijkondersteuner Ouderen wordt steeds belangrijker. De financiering van casemanagement staat onder druk. Welke modellen van casemanagement zullen overleven? Een debat over de toekomst van casemanagement.
Debatleider:
Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ
Inleiders:
Hein van Hout, onderzoeker casemanagementmodellen VUmc Amsterdam en
Paul Jeroen-Verkade, voorzitter V&VN netwerk casemanagement Dementie
|
W
1
.6 Dementievriendelijke gemeenschap - Vergeet dementie, onthou mens
Workshop: Vergeet dementie, onthou mens Vergeet dementie, onthou mens’. Met deze campagne wil de Vlaamse overheid de dominante, vaak negatieve, beeldvorming rond dementie doorbreken. Het doel: mensen met dementie en hun mantelzorgers de plaats geven die ze verdienen in een warme samenleving en niet in de marge. Hoe integreer je deze campagneboodschap in praktisch beleid en daadwerkelijke uitvoering? In deze workshop speciale aandacht voor twee inspirerende voorbeelden: het Dementie Ondersteuningslan (DemoP) en dementievriendelijk Aarschot. Olivier Constant, communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Eric Du Meunier en Hugo Goedemé SEL Amberes en Thuiszorgcentrum Antwerpen en Marc Dierick, directeur WZC Sint-Rochus in Aarschot
|
W
2
.6 Dementievriendelijke gemeenschap - Samenwerken in de gemeente
Workshop: Samenwerken in de gemeente
De gemeente Peel en Maas staat landelijk bekend als koploper rond de kanteling in het kader van de Wmo en participatie. Zo werken burgers, maatschappelijk middenveld en regievoerende partijen samen gericht op kwaliteit van leven, behouden eigen regie en zo lang mogelijk blijven wonen en deelnemen in de vertrouwde samenleving. Inmiddels is men ook actief aan de slag met het thema dementie, in samenwerking met de dementieketen. Ook in de gemeente Bladel is men actief om de gemeente meer dementievriendelijk te maken. Hoe organiseert men dat en wat doet men inhoudelijk? Met een doorkijkje naar de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Coline van Everdingen, beleidsondersteuner Leven in het Dorp WWZ Peel en Maas,
Joan Veldhuizen, wethouder Gemeente Bladel en
Lisette Dickhoff-Evers, ketenregisseur Ketenzorg Hulp bij Dementie Noord Limburg
|
W
3
.6 Dementievriendelijke gemeenschap - Dementievriendelijke gemeente
Workshop: Dementievriendelijke gemeente
Het streven is om mensen met dementie en hun mantelzorgers in hun eigen wijk te laten wonen. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol. In Nederland krijgen gemeenten advies aan de hand van quickscans. In België zijn dementievriendelijke steden en gemeenten ontstaan met als doel: een maatschappelijk draagvlak creëren voor een betere, menswaardige omgang met mensen met dementie en het doorbreken van het taboe. In deze workshop komen zowel de Nederlandse als Belgische ervaringen aan bod.
Claire Meire, projectleider Dementievriendelijke Gemeenschap Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Ruud Dirkse, directeur en projectleider Quickscans Dementiebeleid Gemeenten zorginnovatiebureau DAZ
|
W
4
.6 Dementievriendelijke gemeenschap - Dementievriendelijk ondernemen
Workshop: Dementievriendelijk ondernemen
De Rabobank heeft ervoor gekozen extra aandacht aan de ziekte dementie te geven en wil bijdragen aan het bespreekbaar maken van de grote sociale en maatschappelijke impact van deze ziekte en wat nog wél kan. Ook voor haar klanten en diens omgeving om de drempel de financiële zaken te bespreken te verlagen. Samen met o.a. Alzheimer Nederland is een bewustwordingsprogramma ontwikkeld dat lokale Rabobanken kunnen inzetten voor haar klanten en het maatschappelijk middenveld. Tijdens deze workshop hoort u hier meer over en is er interactie rondom casuïstiek.
Wilfred Smit, directeur Commercie Rabobank Hart van Brabant,
Nienke Boomsma, senior jurist Juridische Zaken Retail Rabobank Nederland en
Jolanda Janssen, formulemanager Particulieren Rabobank Nederland
|
W
1
.7 Gedrag - Stemmingsmanagement
Workshop: Stemmingsmanagement
Hoe kan je stress en stemmingswisseling zien aankomen en daar adequaat op reageren? Vroegtijdige herkenning van aankomend ontspoord gedrag biedt de mogelijkheid om preventief te handelen. Hoe analyseer je gedrag, welke factoren wijzen op aankomend storend gedrag en hoe kun je stress of stemmingswisselingen helpen voorkomen? Een sessie over analyse van gedrag en preventief handelen.
Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie De Haagse Hogeschool
|
W
2
.7 Gedrag - Interventieplan bij moeilijk hanteerbaar gedrag
Workshop: Interventieplan bij moeilijk hanteerbaar gedrag
De afgelopen jaren zijn er diverse richtlijnen uitgebracht voor de aanpak van moeilijk hanteerbaar gedrag van mensen met dementie. Deze richtlijnen benadrukken het belang van psychosociale interventies en het maken van een interventieplan. In deze workshop staan we, aan de hand van een concrete praktijksituaties, stil bij het tot stand komen en uitvoeren van zo’n interventieplan.
Maritza Allewijn, ouderenpsycholoog Vivium Zorggroep en directeur PgD
|
W
3
.7 Gedrag - Dementie en depressie
Workshop: Dementie en depressie
Veel mensen met dementie zijn ook depressief. Depressiviteit gaat vaak gepaard met apathie. Hoe herken je depressiviteit bij mensen met dementie en hoe voorkom je dat? Is depressiviteit te behandelen? Een onderzoekster en twee praktijkdeskundige psychologen gaan in op deze problematiek. Naast korte inleidingen is dit een praktische doe-workshop.
Debby Gerritsen, psychogerontoloog Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen Radboud Alzheimer Centrum en Margje Mahler, psycholoog Stichting Kalorama en Riët Daniël, psycholoog Archipel Zorggroep
|
W
4
.7 Gedrag - Let's talk about sex
Workshop: Let's talk about sex
In de zorg is praten over seks vaak een taboe, zeker bij mensen met dementie en hun partners. Toch is het belangrijk wensen en behoeften in een vroegtijdig stadium bespreekbaar te maken. Hoe doe je dat? Daarnaast is er bij een groot deel van mensen met dementie sprake van ontremd seksueel gedrag. Dit kan zich uiten in seksuele opmerkingen, betasten of tonen van geslachtsdelen. Hier wordt weinig aandacht aan besteed en men weet hier vaak niet mee om te gaan. Beide aspecten van seksualiteit komen tijdens deze sessie aan de orde.
Susan van Hooren, lector Vaktherapieën voor het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën Hogeschool Zuyd en
Nathalie Huitema, GZ psycholoog/seksuoloog Archipel Zorggroep
|
W
1
.8 Onderzoek en medicatie - Inzet van psychofarmaca
Workshop: Inzet van psychofarmaca
Psychofarmaca wordt op grote schaal ingezet bij mensen met dementie, om 'probleemgedrag' te onderdrukken. Het gebruik van deze middelen staat ter discussie, omdat de werkzaamheid slechts beperkt is en de bijwerkingen aanzienlijk kunnen zijn. Is vermindering van gebruik van psychofarmaca mogelijk en zelfs te voorkomen? Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Tijdens deze workshop gaan de deelnemers actief met elkaar op zoek naar succesfactoren om het gebruik van psychofarmaca bij ouderen met dementie te voorkomen.
Rob van Marum, geriater en klinisch farmacoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis.
|
W
2
.8 Onderzoek en medicatie - Medicatieveiligheid thuis
Workshop: Medicatieveiligheid thuis
De medicatieveiligheid bij mensen met dementie die thuis wonen is onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Er zijn diverse technische hulmiddelen voorhanden om de medicatieveiligheid te bevorderen. Bovendien is het correcte gebuik van medicatie door mensen met dementie aan te leren. Hoe kunnen wij deze medicijnbegeleiding veiliger maken? En kunnen wij daarbij gebruiken maken van het lerend vermogen van mensen met dementie?
Gemma Yocarini, adviseur medicatieveiligheid bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Daphne Mensink, trainer en adviseur zorginnovatiebureau DAZ
|
W
3
.8 Onderzoek en medicatie - Wetenschappelijk onderzoek: wat hebben we geleerd?
Workshop: Wetenschappelijk onderzoek: wat hebben we geleerd?
Dementie is nog steeds niet te genezen. Hoe komt dat? Eén van de redenen is dat we nog veel te weinig weten! Op welke manier ontstaat de ziekte en hoe komt de ziekte bij verschillende mensen tot uiting? Er is wel al veel onderzoek gedaan, maar hoe vertaalt al de opgedane kennis zich in de klinische praktijk? En hoe helpt dit dementie te voorkomen of genezen? Tijdens deze workshop staan we met name stil bij het beter begrijpen van dementie. Wat hebben we uit onderzoek al geleerd? Welke mogelijke oplossingen zijn er voor de patiënt van morgen en hoe kunt u daarbij helpen?
Wiesje van der Flier, hoofd klinisch onderzoek Alzheimercentrum VUmc
|
W
4
.8 Onderzoek en medicatie - Zicht op nieuwe medicijnen?
Workshop: Zicht op nieuwe medicijnen?
Wanneer bij een patiënt de diagnose ziekte van Alzheimer wordt gesteld is vaak de eerste vraag: wat is eraan te doen? Er wordt wereldwijd veel onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen Alzheimer gedaan. Bij deze klinische onderzoeken, ook wel 'clinical trials' genoemd, gaat het enerzijds om het verlichten van symptomen en anderzijds om de oorzaak van de ziekte weg te nemen. Dit onderzoek is niet mogelijk zonder deelname van patiënten en hun mantelzorgers. In deze workshop wordt een update gegeven van deze klinische onderzoeken en wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden voor patiënten om aan deze clinical trials mee te doen.
Niels Prins, neuroloog Alzheimercentrum VUmc en directeur Alzheimer Research Center
|
W
1
.9 Speciale cliëntgroepen - Dementie met Lewy Bodies
Workshop: Dementie met Lewy Bodies
Dementie met Lewy Bodies (DLB) is een veel voorkomende vorm van dementie bij ouderen. Kenmerken zijn onder andere aandachtsstoornissen, problemen in de ruimtelijke oriëntatie, hallucinaties en parkinsonisme. Een inleiding over de grillige kenmerken en de zorg voor mensen met Lewy Body Dementie.
Evelien Lemstra, neuroloog Alzheimercentrum VUmc
|
W
2
.9 Speciale cliëntgroepen - Frontotemporale dementie
Workshop: Frontotemporale dementie
Frontotemporale dementie (FTD) is één van de minder voorkomende vormen van dementie, die echter wel vaak op jonge leeftijd voorkomt. FTD is bij veel mensen bekend onder naam ziekte van Pick. Gedragsverandering kan een belangrijk kenmerk zijn van deze vorm van dementie. In deze workshop bespreken we wat FTD is en wordt stilgestaan bij recent onderzoek, waaruit de rol van bepaalde genen bij het ontstaan van FTD naar voren is gekomen. Belangrijk is de aandacht voor de omgang en bejegening van deze doelgroepen ondersteuning van mantelzorgsysteem.
Prof.dr. Van Swieten, neuroloog Erasmus Universiteit Rotterdam en hoofd Alzheimercentrum ZuidWest Nederland en
Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie Alzheimercentrum VUmc
|
W
3
.9 Speciale cliëntgroepen - Vasculaire cognitieve stoornissen
Workshop: Vasculaire cognitieve stoornissen
Vasculaire schade in de hersenen komt vaak voor; geïsoleerd of in combinatie met de ziekte van Alzheimer. Aan de hand van actueel onderzoek behandelen we vragen als: wat is vasculaire dementie en hoe stel je de juiste diagnose? Wanneer is sprake van een combinatie met Alzheimer en wat is dan de behandeling?
Niels Prins, neuroloog Alzheimercentrum VUmc en
Gert Jan Biessels, neuroloog UMC Utrecht
|
W
4
.9 Speciale cliëntgroepen - Dementie en psychiatrie
Workshop: Dementie en psychiatrie
Veel bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen hebben naast dementie ook psychiatrische problemen. Hoe herkennen wij deze dubbele problematiek en hoe is daar goed mee om te gaan? In deze workshop besteden we zowel aandacht aan bewoners op 'gewone' PG-afdelingen, als aan bewoners op speciale afdelingen voor deze cliëntgroep.
Irene de Jong, specialist ouderengeneeskunde GGZ inGeest en
José Kuipers, oud-leidinggevende bewonersgroepen Bruggerbosch en adviseur ViVaZorggroep
|
W
1
.10 Jongdementie - Jongdementie
Workshop: Jongdementie
Ook bij mensen onder de 65 komt dementie voor. Vaak werken ze nog en hebben ze een gezin. Wat kenmerkt dementie op jonge leeftijd? Zowel bij het alzheimercentrum van het VUmc als het Alzheimercentrum Limburg is veel ervaring met de begeleiding en zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Deze ervaringen worden gedeeld met de deelnemers aan deze workshop.
Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie Alzheimercentrum VUmc en
Marjolein de Vugt, neuropsycholoog en coördinator mantelzorgers en jongedementerenden Alzheimer Centrum Limburg
|
W
2
.10 Jongdementie - Kwaliteit van zorgaanbod
Inspiratiesessie: Kwaliteit van zorgaanbod
Mensen met jongdementie vormen een aparte doelgroep met specifieke ondersteuningswensen. Wat vinden zij en hun mantelzorgers van het huidige aanbod van zorg- en welzijnsorganisaties? Wat kan anders? Hoe kunnen professionals en organisaties hierop inspelen? Een gezamenlijke creatieve zoektocht, waarbij u een spiegel krijgt voorgehouden.
Hendrik-Jan van der Waal, voorzitter FTD-lotgenoten en
Rolinka Romkes, lid FTD expertgroep en coördinator Ouderenzorg coöperatie huisartsenzorg Amsterdam Groot Zuid (CHAGZ)
|
W
3
.10 Jongdementie - Dagbehandeling voor mensen met jongdementie
Workshop: Dagbehandeling voor mensen met jongdementie
In Wageningen en Enschede is een speciale dagbehandeling voor jong dementerenden. Wat is het voordeel van aparte dagbehandeling voor deze doelgroep? Wat zijn de activiteiten en wat is het verschil met 'gewone' dagbehandeling?
Patricia Vermeulen, locatiemanager Vilente Pieter Pauw en Linda Olde-Hensken medewerker dagbehandeling jong dementerenden Bruggerbosch
|
W
4
.10 Jongdementie - Intramurale zorg voor jong dementerenden
Workshop: Intramurale zorg voor jong dementerenden
In verpleeghuizen wonen ook mensen die jong dementerend zijn. Landelijk hebben zo'n 20 verpleeghuizen zelfs een gespecialiseerde afdeling voor deze cliëntgroep. Hoe zijn die afdelingen ontstaan en wat maakt ze bijzonder? Wat is hiervan te leren voor intramuraal wonende jong dementerenden die niet op zo'n speciale afdeling maar ‘gewone’ PG-afdeling of in een kleinschalige woonvorm wonen?
Marian Salari, adviseur Kenniscentrum Dementie op jonge leeftijd en Riët Daniël, psycholoog Archipel Zorggroep
|
W
1
.11 Communicatie en verleiding - Motiverende gespreksvoering
Workshop: Motiverende gespreksvoering
Wat wil je? Kan je dat? En is dit het juiste moment? De meeste veranderingsprocessen beginnen met ambivalentie. Motiverende gespreksvoering is gericht op het oplossen van die ambivalentie. In deze workshop krijgt u uitleg over de toepassing van deze methode met cliënten met dementie en oefent u enkele basistechnieken. Tevens zal er aandacht zijn voor de grenzen van de toepassing in het kader van het cognitief functioneren en de wilsbekwaamheid.
Marion Klaver, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut Amsta
|
W
2
.11 Communicatie en verleiding - Kunst van het verleiden
Workshop: Kunst van het verleiden
De juiste communicatie, het aanspreken van het lerend vermogen en de kunst van het verleiden. Daar draait het om bij het activeren van mensen met dementie. Hoe doorbreek je het gevoel van onveiligheid, faalangst en verveling? Hoe krijg je mensen zover dat ze huishoudelijke klusjes uitvoeren, zichzelf wassen of contact leggen? Een creatieve en soms onorthodoxe aanpak kan heel verfrissend werken. In deze workshop gaat u aan de slag met casuïstiek en krijgt u feedback van twee zeer ervaren begeleiders.
Lenie Vermeer, GZ-psycholoog Lelie Zorggroep en Trimbos-instituut
|
W
3
.11 Communicatie en verleiding - Communicatie diep dementerenden
Workshop: Communicatie met diep dementerenden
Met behulp van een onderzoek op basis van systematische video-analyse wordt aangetoond dat ook diep demente mensen gevoelig zijn voor hoe zij worden benaderd en hoe zij dit ook in hun gedrag tot uitdrukking brengen. Hierbij is het van belang om, zowel verbaal als non-verbaal, 'de taal' van dementerende mensen te spreken; het 'dementees'. Deze taal is soms brokkelig maar ook beeldend, spiritueel en vol betekenis. In deze workshop delen we eigen ervaringen. Hoe stel je je open voor de taal van mensen met dementie en kan je hierdoor de zorgverlening verbeteren?
Hilde de Vocht, lector Algemene Gezondheidszorg Saxion Hogeschool en
Paula Irik, geestelijk verzorger Cordaan
|
W
4
.11 Communicatie en verleiding - In gesprek over dementie
Workshop: In gesprek over dementie
Als jij of je partner net de diagnose dementie hebt gehad klinkt het praten over het verdere ziekteproces of zelfs de dood nog wel erg ver weg. Door emotie of wellicht een taboe blijft dit veelal onbespreekbaar. Maar als de ziekte voortschrijdt is er meestal geen gelegenheid meer te praten en te beslissen over belangrijke en gevoelige kwesties. Wat ontneem je mensen als je dit als professional niet ter sprake brengt? Het lectoraat palliatieve zorg en dementie onderzoekt dit. In deze sessie krijgt u praktische tips voor het bespreekbaar maken van gevoelige thema's.
Carolien van Leussen, docent verpleegkunde en lid kenniskring Palliatieve Zorg, Ethiek en Communicatie Hogeschool Windesheim en
Margot van Acker, teammanager ontmoetingscentra Pieter van Foreest
|
W
1
.12 Zintuigen en emotieleven - Visuele problemen
Workshop: Visuele problemen
Bij mensen met dementie is er naast eventueel bekende oogheelkundige problematiek vaak sprake van visuele verwerkingsproblemen, zoals problemen met ruimtelijke cognitie, dieptezien en crowding (het verschijnsel dat de visuele prestaties sterk afnemen in een te drukke visuele omgeving). Bartimeus doet hier bij verpleeghuisbewoners onderzoek naar en geeft n.a.v. de uitkomsten adviezen hoe de zorg rondom de cliënt verbeterd kan worden. Deze sessie leert u meer over visuele problemen bij verschillende soorten van dementie en geeft u praktische suggesties voor een aangepaste benadering en inrichting.
Greetje Koevoets, ambulant begeleidster Bartiméus en Ellen Zomer, locatie Lisidunahof Beweging 3.0
|
W
2
.12 Zintuigen en emotieleven - Invloed van geuren
Workshop: Invloed van geuren
Geuren hebben veel impact op mensen met dementie. Vooral wanneer sprake is van cognitieve of emotionele kwetsbaarheid. Een geur die aan vroeger doet denken kan gerust stellen, een zetje geven of helpen je omgeving beter te herkennen. Zo bevordert een goed gekozen geur het gevoel van welbevinden. Nare of niet goed gekozen geuren geven onrust of zelfs een gevoel van bedreiging. In deze workshop krijgt u inzicht in de do's en don'ts van het werken met aromazorg.
Madeleine Knapp Hayes-Wellhüner, complementair zorgspecialist De Levensboom en Eda van Anrooij, activiteitenbegeleider en aromatherapeut Rivas Zorggroep
|
W
3
.12 Zintuigen en emotieleven - Tastzin
Inspiratiesessie: Tastzin
De tastzin is wellicht het meest onderschatte zintuig in de architectuur, zeker voor ouderen en mensen met dementie. Hoe kunnen we hier beter op inspelen? Welk materiaal helpt om iemand te activeren of om iemand gerust te stellen? Een actieve inspiratiesessie, waarin deelnemers ook zelf met materialen aan de slag gaan.
Wouter Bergman Tiest, onderzoeker Tastzin VU Amsterdam en
Henri Snel, architect en onderzoeker 'Alzheimer en Architectuur' en afdelingshoofd Architectonisch Ontwerp Gerrit Rietveld Academie
|
W
4
.12 Zintuigen en emotieleven - Dementie en humor
Workshop: Dementie en humor
Verandert de beleving van humor als iemand dement wordt? Wat is humor eigenlijk en wat is de functie van humor? Het (noodzakelijke) gebruik van humor in het contact met mensen met dementie is voor mantelzorgers en voor professionals vaak moeilijk. Hoe kun je mantelzorgers en professionals ondersteunen om humor te gebruiken in het contact met mensen met dementie. Tijdens deze sessie leert u hier meer over.
Corrie Aarts, projectmanager Dementie Ondersteunings- en Trainingcentrum (DOT) De Wever
|
W
1
.13 Kunst, muziek en theater - Contactbevorderende benadering
Workshop: Contactbevorderende benadering
Theater Veder heeft een effectieve methode ontwikkeld om contact te maken met ouderen met geheugenproblemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zang, theatrale prikkels, poëzie en reminiscentie. Sinds twee jaar worden elementen uit de Veder-methode succesvol toegepast in de 24-uurs zorg. Verzorgenden leren om contactmomenten optimaal te benutten zonder dat het extra tijd kost. Tijdens deze workshop maakt u kennis met de Veder-methode en het begrip theatrale communicatie. Daarin spelen timing, intonatie en acte de présence een belangrijke rol.
Marieke Westra, artistiek leider Theater Veder en Elaine Jordan, teamleider De Buitenhof Cordaan
|
W
2
.13 Kunst, muziek en theater - Stem van ons geheugen
Workshop: Stem van ons geheugen
Het project De Stem van ons Geheugen brengt mensen met dementie, hun mantelzorgers en omgeving samen via muziek. Zingen activeert bepaalde hersendelen, waardoor je makkelijker toegang krijgt tot mensen met dementie. Maar hoe leg je weer contact tussen iemand met dementie en zijn begeleiders, verplegers, mantelzorgers en familie? Hoe kan muziek een bijdrage leveren aan contact maken, welbevinden en de empowerment van mensen met dementie?
Hanne Deneire, coördinator De Stem van ons Geheugen
|
W
3
.13 Kunst, muziek en theater - Radio Remember en Muziek op Maat
Workshop: Radio Remember en Muziek op Maat
Muziek is een drager van herinneringen en emoties. Diverse lecoraten ontwikkelden gezamenlijk Radio Remember: internetradio voor mensen met dementie. Een speellijstgenerator selecteert, rekeninghoudend met het dagritme, een keuze uit meer dan 3000 muziekstukken uit de jaren ' 50. Aanvullend kan met de methode Muziek op Maat een individueel muziekadvies worden opgesteld. Welke muziek en op welk moment? Wat zijn de effecten en toepassingsmogelijkheden? En kan preferente muziek worden ingezet bij associatieleren of bijdragen aan stemmingsmanagement?
Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie De Haagse Hogeschool en Monique de Langen, muziektherapeute Muziek op Maat
|
W
4
.13 Kunst, muziek en theater - Meerwaarde van kunst
Workshop: Meerwaarde van kunst
Inzet van kunst kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit van de persoon met dementie en zijn/haar omgeving. Het activeert het (visuele) geheugen en kan bepaalde gedragskenmerken positief beïnvloeden. Door te praten over kunst of zelf kunst te beoefenen wordt de interactie gestimuleerd en kan men beter persoonlijke emoties en ervaringen delen. Naast wetenschappelijke uitleg is er tijdens deze workshop aandacht voor inspirerende praktijkvoorbeelden uit België en Nederland, waaronder het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen dat een bijzonder programma biedt voor bezoekers met dementie.
Prof.dr. Sebastiaan Engelborghs, neuroloog en onderzoeksprofessor Neurowetenschappen en Neurochemie Universiteit Antwerpen en
Joke Bos, programmacoördinator Ontmoetingscentrum de Pijp Amsterdam
|
W
1
.14 Apps, E-learning en scholing - Apps en dementie
Inspiratiesessie: Apps en dementie Mensen met dementie en mantelzorgers maken steeds meer gebruik van tabletcomputers. Wereldwijd verschijnen interessante programma’s (apps) voor gebruik op tablets. Een overzichtsworkshop over diverse ontwikkelingen. Hierin ook aandacht voor een onderzoekproject Idays van de Saxion Hogeschool naar apps voor mensen met dementie. Wendela Sanders, projectleider Idays Saxion Hogeschool en Bert Mulder, lector Informatie, Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool
|
W
2
.14 Apps, E-learning en scholing - E-learning voor dummies
Inspiratiesessie: E-learning voor dummies
E-learning gericht op dementie is een sterk opkomende leervorm. Er zijn inmiddels verschillende aanbieders en programma's te vinden. Welke werkvormen zijn mogelijk en voor welke doelgroepen? Kan e-learning face-to-face onderwijs vervangen? In deze inspiratiesessie staan we stil bij de ontwikkeling en inzet van enkele e-learningprogramma's, waaronder de e-learning module Dementie van het Trimbos-instituut.
Julie Meerveld, hoofd Belangenbehartiging en Zorgvernieuwing Alzheimer Nederland en
Bernadette Willemse, wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut
|
W
3
.14 Apps, E-learning en scholing - Innovatie in dementieonderwijs
Inspiratiesessie: Innovatie in dementieonderwijs
Omgaan met patiënten met dementie vraagt specifieke vaardigheden en kennis. In welke mate zijn beginnende verzorgenden op hun taken toegerust? Worden in het zorgonderwijs de juiste accenten gelegd? Wat kan anders? Een debat over de opleidingen tot verzorgenden.
Debatleider:
Gerke de Boer
Inleider:
Mieke Hollander, directeur zorg ROC-Midden Nederland
|
W
4
.14 Apps, E-learning en scholing - Leren van de cliënt
Workshop: Leren van de cliënt
Dementiezorg leer je het beste van de cliënt. Dat is het uitgangspunt van het Zweedse zorgconcept ‘Silviahemmet’. Door je eigen reacties te observeren en reflecteren, ontwikkel je bij iedere cliënt een persoonsgerichte en passende wijze van omgaan en verzorgen. Leren van de cliënt is een van de pijlers van het project ‘Iedere dag de moeite waard’, met daarin aandacht voor geïntergreerde aanpak van de zorgpraktijk, scholing en onderzoek. In deze sessie staat scholing centraal.
Maritza Allewijn, GZ-psycholoog Vivium Zorggroep en directeur PgD en Jan van der Hammen, Theater en Spel en Corien Pel en Mireille de Boer activiteitenbegeleiders dagbehandeling Larikshof/Leilinde Laren
|
W
1
.15 Bewegen - Toegevoegde waarde van bewegen
Workshop: Toegevoegde waarde van bewegen
De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2012 zeven bouwstenen voor beweegstimulering van ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen gepresenteerd. Deze bouwstenen zijn de kapstok om zelf aan de slag te gaan: waar sta ik, waar kan het beter? In deze workshop staan we actief met de deelnemers stil bij de implementatiemogelijkheden van de zeven bouwstenen.
Liesbeth Preller, adviseur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en
Marion Feenstra- van der Zedde, fysiotherapeut/onderzoeker VU Amsterdam
|
W
2
.15 Bewegen - Looppatronen en valanalyse
Inspiratiesessie: Looppatronen en valanalyse
Valongevallen hebben ingrijpende gevolgen voor zowel de gezondheid als de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Naast functionele beperkingen, zijn mensen vaak bang opnieuw te vallen. De kans op depressie neemt toe, activiteiten en het aantal sociale contacten neemt af. Onderzoek naar vallen is daarom van groot belang. In deze inspiratiesessie gaan we in op nieuwe inzichten op basis van recent internationaal onderzoek met focus op looppatronen, valanalyse en risicofactoren. Een gezamenlijke verkenning van de uitdagingen voor valpreventie en mogelijke toepassing in de praktijk.
Yvonne Schikhof, hoofddocent Instituut voor Gezondheidszorg en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam en
Shanty Sterke, onderzoeker Vallen in het verpleeghuis en fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Aafje
|
|
|
|
|
W
3
.16 Architectuur en inrichting - Omgeving en dementie
Workshop: Omgeving en dementie
De komende jaren vinden grootschalige verbouwingen plaats in de zorg. Verzorgingshuizen worden bijvoorbeeld omgebouwd tot verpleeghuis. Waar moet je op letten bij het ontwerpen van de leefomgeving voor mensen met dementie? Hoe kan je inspelen op het intuïtieve gebruik van ruimtes? Hoe kan een goed ontwerp van de woonomgeving bijdragen aan de activiteit en beleving van deze doelgroep?
Caro van Dijk, architect en docent aan de TU-Delft en onderzoeker van 'Het intuitieve huis' en
Fiona de Vos, omgevingspsycholoog gespecialiseerd in ‘Healing environments’ Studio dVO
|
W
4
.16 Architectuur en inrichting - Ik wil naar buiten
Inspiratiesessie: Ik wil naar buiten
Ieder mens beslist graag zelf of hij naar buiten gaat. Dat geldt ook voor mensen met dementie in een zorginstelling. Helemaal fijn als het buiten ook goed toeven is. De inrichting van (binnen)tuinen speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zorg je ervoor dat mensen veilig zelf naar buiten kunnen en genieten van het buiten zijn? In hoeverre kan je de bewoners in contact laten zijn met de omgeving? Een creatieve inspiratiesessie, waarin de deelnemers samen op zoek gaan naar mogelijkheden en uitdagingen.
Anke Wijnja, ontwerper belevingsgerichte natuurlijke buitenruimten Bureau Fonkel
|
W
1
.17 Dementie in beeld - Beeldvorming en bejegening
Film en debat: Beeldvorming en bejegening De manier waarop dementie in films en op TV wordt afgebeeld kan invloed hebben op de beeldvorming en beleving van mensen met dementie en hun omgeving. Aan de hand van korte fragmenten van bioscoopfilms volgt een discussie over de persoonlijke beeldvorming, bejegening en communicatie rond mensen met dementie. Debby Gerritsen, psychogerontoloog Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen Radboud Alzheimer Centrum en Yolande Kuin, psychogerontoloog Behavioral Science Institute Radboud Universiteit Nijmegen
|
W
2
.17 Dementie in beeld - Dementie en euthanasie
Film en debat: Dementie en euthanasie
Een ethische discussie over euthanasie bij dementie. Wie neemt de beslissing tot euthanasie? Op welk moment? Specifieke aandacht hierbij voor de rol van de huisarts. Rationeel wordt vaak aangegeven dat het goed is om aan euthanasie mee te werken, maar emotioneel gezien blijkt het belastend. Aan de hand van de documentaire 'Voor ik het vergeet' van Paul van Eerden gaat u met elkaar in debat over euthananasie bij dementie.
Debatleider:
Gerke de Boer
Korte inleiding:
Constance de Vries, huisarts en SCEN-arts Huisartsenpraktijk Munstergeleen
|
W
3
.17 Dementie in beeld - Music For Life
Film en inspiratiesessie: Music For Life
Het taboe rond dementie doorbreken en zorgen voor meer bewustwording. Dat was het doel van Music For Life 2012. Het evenement had enorme impact en liet de grote actiebereidheid in Vlaanderen zien. De uitdaging is om dit ook over de grenzen heen te realiseren met behulp van de media. Hoe zet je als hulpverlener een grootschalig mediapartnership op en welke rol kan jij vanuit de zorg hierin spelen? Een verdiepingssessie op de plenaire vertoning van de documentaire Music for Life - Follow Me.
Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
|
W
4
.17 Dementie in beeld - Moderne technische dementieoplossingen
Film en debat: Moderne technische dementieoplossingen
De Hogeschool Rotterdam heeft korte films verzameld over moderne technische dementieoplossingen. Zij laten deze zien, waarna de kijkers kort reageren. In een uur worden ruim tien filmpjes bekeken en besproken.
Yvonne Schikhof, hoofddocent Instituut voor Gezondheidszorg en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam
|
W
1
.18 Diverslijn - Geen gesloten afdelingen meer
VOL - aanmelden is helaas niet meer mogelijk
Diverslijn - Geen gesloten afdelingen meer
Debat: Geen gesloten afdelingen meer
De meeste mensen met dementie wonen op 'gesloten afdelingen'. Enerzijds geeft dit veiligheid en zekerheid, anderzijds is het een vorm van beperking. Is een gesloten afdeling wel nodig? Zijn we niet overvoorzichtig? Sommige zorginstellingen hebben helemaal geen gesloten afdelingen meer. Wie bepaalt of een bewoner op een gesloten afdeling komt of niet? Een fundamenteel debat.
Debatleider:
Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ
Korte inleiding:
Elly Duijf, directeur Innovatiekring Dementie
|
W
2
.18 Diverslijn - Onvrijwillige zorg
Debat: Onvrijwillige zorg
In de politiek is het wetvoorstel Zorg en Dwang volop in discussie, terwijl intussen de media regelmatig bericht over excessen in de zorg waar het gaat om vrijheidsbeperking. Binnenkort zal meer duidelijk zijn over de politieke besluitvorming rond de nieuwe wet. Moeten we blij zijn met dit nieuwe wettelijk kader of juist niet? Wat is eigenlijk ‘onvrijwilligheid’ in de zorg? Waarom wil maar niet lukken onvrijwillige zorg grondig terug te dringen? Duidt dit op gebrekkige professionaliteit? Is de inzet van externe deskundigheid gerechtvaardigd? Een debat over de ethische kanten en de dagelijkse praktijk op de werkvloer.
Debatleider:
Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde & ethiek van de zorg VUmc en specialist ouderengeneeskunde Vivium Zorggroep
|
W
3
.18 Diverslijn - Crisishulp
Debat: Crisishulp
De crisishulp bij dementie blijkt niet goed geregeld: 61% van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan hulp kreeg deze niet. Hoe is crisisopvang te verbeteren? Hoe voorkomen we dat crisisopvang meteen leidt tot permanente opname? Welke rol kunnen de verschillende partners in de keten spelen? Veel zorgverleners zijn huiverig voor een rol van ziekenhuizen, omdat zij weinig ervaring hebben met dementie. Is dat terecht? Een debat over ketensamenwerking en de rol van de verwijzende hulpverlener bij een acute extra hulpvraag.
Debatleider:
Lisette Dickhoff-Evers, ketenregisseur Ketenzorg Hulp bij Dementie Noord Limburg
|
W
4
.18 Diverslijn - Honden en dementie een goede match!
Inspiratiesessie: Honden en dementie een goede match!
Een hond is voor veel mensen een belangrijk maatje. Honden spelen bij steeds meer ziektebeelden een belangrijke rol. De bekendste toepassing is voor blinden, maar ook mensen met bijvoorbeeld een Post Traumatisch Stress Syndroom, maken dankbaar gebruik van honden, omdat die stemmingswisselingen perfect aan voelen komen. Inmiddels maken ook de eerste mensen met dementie gebruik van speciale honden. Waar liggen de mogelijkheden en kansen?
Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie Alzheimercentrum VUmc en Peter van der Heijden hoofd opleidingen KNGF Geleidehonden
|
W
1
.19 Pleinsessie - Bewegen
Pleinsessie: Bewegen
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over bewegen. Na een korte inleiding bezoekt u onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
Daphne Mensink, trainer en adviseur bij zorginnovatiebureau DAZ
|
W
2
.19 Pleinsessie - Hulpmiddelen
Pleinsessie: Hulpmiddelen
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over (technische) hulpmiddelen. Na een korte inleiding bezoekt u onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ
|
W
3
.19 Pleinsessie - Communicatie en activiteiten
Pleinsessie: Communicatie en activiteiten
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over communicatie en activiteiten. Na een korte inleiding bezoekt u onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
Franka Meiland, senior onderzoeker en coördinator Amsterdam Center on Aging VUmc Amsterdam
|
|