W
1
.1 Ontmoetingscentra in Den Haag
De Gemeente Den Haag heeft een duidelijke keuze gemaakt voor nieuwe initiatieven, waarbij het VU-model voor ontmoetingscentra het uitgangspunt was. Afgelopen periode zijn in alle wijken van Den Haag nieuwe ontmoetingscentra dementie geopend of zijn forse stappen gezet richting ontmoetingscentra. Het totaal aantal ontmoetingscentra in Den Haag komt hiermee uit op 14. Ook is er recentelijk een geheugenmuseum geopend, eveneens met een actieve rol van de gemeente. In deze workshop licht de gemeente haar keuzes toe en geeft een betrokken programmacoördinator aan hoe de opzet van een nieuw ontmoetingscentrum werd aangepakt.
Riëlette van Leuven, beleidsmedewerker gemeente Den Haag en
een vertegenwoordiger van een ontmoetingscentrum uit Den Haag
|
D
2
.1 Inzet van familie en mantelzorgers, vrijwilligers en/of professionals
Een debat met aandacht voor de volgende vragen: In welke mate kan dagbesteding door familie, mantelzorgers of vrijwilligers worden gedaan? Waar liggen de grenzen in verantwoordelijkheid? Kies je voor betrekken van de mantelzorger of juist voor respijtzorg? Is dagbesteding geen vak apart? Debatleider: Jeroen Meeder
|
W
3
.1 Burgerinitiatief, zelforganisatie en de rol van de gemeente
Burgers als medevormgever van dagactiviteiten, ook wel zelforganisatie. Interessant voor gemeenten die samenredzaamheid en organisatiekracht van burgers willen aanspreken. In de gemeente Peel en Maas is een dorpsdagvoorziening opgezet voor kwetsbare inwoners, waaronder mensen met dementie. Maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid en behoud van de regievoering over het eigen leven vormen de uitgangspunten. Kenmerkend is dat de dagvoorziening voor en door dorpsbewoners is opgezet en wordt beheerd in een speciaal opgerichte stichting. Zij krijgen de financie?le middelen rechtstreeks van het zorgkantoor en de gemeente en kopen zelf professionele hulp in waar nodig. Schotten tussen de financiële regelingen zijn daarmee weggenomen. Deelnemers krijgen een persoonlijk arrangement, gebaseerd op wat de burger nodig heeft, wenst en zelf nog kan. Een inleiding over deze vorm van dagvoorzieningen met aandacht voor de speciale rol van de gemeente.
Toos Manders, voorzitter Stichting Dorpsdagvoorziening Grashoek en
Ron Genders, programmaregisseur en beleidsmedewerker Woningbouw & Zorg gemeente Peel en Maas
|
W
1
.2 Odensehuis, laagdrempelig centrum in de wijk
In het Odensehuis wordt niks aangeboden, maar staat de vraag van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. Mensen kunnen makkelijk binnenlopen. Dit concept is ontwikkeld in Denemarken en inmiddels zijn ook in Nederland meerdere Odensehuizen geopend en in voorbereiding. Alle activiteiten in het Odensehuis worden georganiseerd door de deelnemers (licht dementerende ouderen), partners en/of familie, vrijwilligers en buurtbewoners. Er is één betaalde coördinator die ondersteuning en informatie kan bieden. Het Odensehuis wil een thuis zijn, zonder al teveel regels, laagdrempelig en zonder toegang op basis van doorverwijzing. Hoe kan de buurtfunctie, met het oog op de Wmo 2015, behouden blijven? Een sessie over de formule en een doorkijkje naar de toekomst.
Margo Langedijk, coördinator Odensehuis Amsterdam
|
D
2
.2 Mengen cliëntgroepen
Een debat met aandacht voor de volgende vragen: Is het mogelijk om mensen met dementie, downsyndroom en psychiatrische problematiek te mengen in dagbesteding/dagbehandeling? Wat zijn risico's? Wat kan dat opleveren? Debatleider: Gerke de Boer
|
W
3
.2 Speerpunten en toekomstscenario's dagvoorzieningen
Welke mogelijke toekomstscenario's ziet u in uw gemeente als het gaat om dagvoorzieningen voor mensen met dementie? Wat zijn de speerpunten voor uw eigen organisatie, als het gaat om toekomstbestendige dagvoorzieningen? De stuurgroep Zorgketens Dementie Amsterdam heeft in 2013 het aanbod en gebruik van dagvoorzieningen reeds in kaart gebracht en op basis daarvan een aantal toekomstscenario's op een rij gezet. Tijdens deze inspiratiesessie gaat u out of the box op zoek naar de belangrijkste punten om zelf mee aan de slag te gaan en wordt een toelichting gegeven op aanbevelingen van de stuurgroep aan de gemeente Amsterdam, zorgverzekeraar en zorgkantoor.
Iris Luijendijk, bestuurder Stichting Mantelzorg en Dementie, lid voormalige stuurgroep Zorgketens Dementie Amsterdam en
Lisette Schiltmans, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling, stadsdeel Oost gemeente Amsterdam
|
W
1
.3 Bezoekdienst en individuele activiteiten
In Delft heeft de afdeling van Alzheimer Nederland een bezoekdienst voor mensen met dementie opgezet. Vrijwilligers bezoeken mensen met dementie en trekken er met hen desgewenst op uit. De bezoekdienst werkt nauw samen met het dementienetwerk in Delft. In Den Haag wordt al 25 jaar succesvol gewerkt met buddy’s. Eén op één ondersteuning door een professioneel getrainde vrijwilliger. Het buddyprogramma voor mensen met dementie is onlangs geactualiseerd. Hoe is het mogelijk om vanuit de Wmo individuele activiteiten/ondersteuning aan te bieden? Hoe worden vrijwilligers betrokken? Wat zijn de resultaten?
Annechien Siebelt, coördinator Buddynetwerk Den Haag en
Kristien Litjens, coördinator bezoekdienst Delft
|
D
2
.3 Ontschotten van dagbehandeling en activiteiten
Een debat met aandacht voor de volgende vragen: Moeten we de verschillende voorzieningen ontschotten? Is verhuizing van mensen met dementie, naar mate de dementie vordert, te voorkomen? Is dit wenselijk en mogelijk? Debatleider: Ruud Dirkse
|
W
3
.3 Collectieve dagvoorzieningen versus regie bij de cliënt
Bij Archipel in Eindhoven stelt de cliënt met dementie zelf zijn eigen dagbestedingsarrangement samen. Er is een groot aanbod van activiteiten, ook buitenshuis, dat steeds weer wordt aangepast op basis van vragen van cliënten. Vanaf 2015 zijn de gemeente verantwoordelijk voor de dagvoorzieningen. Veel gemeenten zullen bij de organisatie van collectieve dagvoorzieningen kiezen voor een aanbestedingsvorm, wat de gemeente als regievoerder in de hand zal werken. Terwijl de Wmo juist uitgaat van de principes van eigen kracht, zelfregie en zelfredzaamheid. Maatwerk en alleen ondersteuning indien nodig. Cliënt in regie, hoe is het mogelijk vanuit de Wmo 2015? Hoe kan de gemeente dagvoorzieningen aanbieden gericht op de individuele wensen? Een inspiratiesessie onder leiding van een koploper gemeente en aanbieder van dagactiviteiten.
Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie Archipel Zorggroep en
Inge Scherpenzeel, beleidsmedewerker maatschappelijke ontwikkeling gemeente Best
|
W
1
.4 Cultuurspecifieke dagvoorzieningen
Mensen met een andere culturele achtergrond zijn veelal ondervertegenwoordigd in de traditionele dagvoorzieningen. Waarom is deze groep minder in beeld en welke rol speelt voorlichting hierbij? Turken, Marokkanen, Surinamers en vele andere 'medelanders' hebben soms hele andere normen en waarden rond de omgang met dementie. In diverse steden heeft men reeds ervaring met dagvoorziening speciaal voor allochtonen. In de aanloop naar de Wmo in 2015 is het de vraag of het wenselijk is om cultuurspecifieke dagactiviteiten aan te bieden of kunnen groepen toch worden gemengd? Hoe zorgen wij ervoor dat deze groepen in beeld blijven bij hulpverleners, om overbelasting van de mantelzorgers te voorkomen? Een sessie over het opzetten van cultuurspecifieke dagvoorzieningen in groter en kleinere gemeenten.
Deniz Özkanli, initiator vernieuwende initiatieven dagvoorzieningen en multiculturele dementiezorg
|
|
W
3
.4 Co-creatie en dagactiviteiten in de wijk
Participatiesamenleving, Burgerkracht en Iedereen doet mee zijn de beleidstopics van dit moment. Dit geldt ook voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hoe zorg je er voor dat alle partijen en personen die bij de invulling hiervan nodig zijn, ook daadwerkelijk mee gaan doen? Op een manier waar je wat aan hebt? In deze sessie geven wij een kijkje in de keuken van co-creatie. Hoe organiseer je een open dialoog waaraan iedereen gelijkwaardig deel neemt? Waarom is dat zo belangrijk? En hoe kom je dan uit bij tastbare resultaten? U gaat tijdens de sessie zelf aan de slag. Samen bespreken we vervolgens de noodzaak van co-creatie, verschillende vormen en praktijkvoorbeelden.
Harm van Dijk, partner Van Harthe centrum voor CoCreatie
|
Mensen met dementie worden als vrijwilliger weer actief in de maatschappij. Dat gebeurt onder andere bij Radio Kootwijk - het monumentale zendstation - middenin de natuur bij Apeldoorn. De vrijwilligers met dementie verrichten uiteenlopende werkzaamheden: werken in de natuur, catering bij evenementen, onderhoud van gebouwen, e.d. Deelnemers voelen zich weer nuttig, maar hebben ook baat bij de veiligheid van de groep en het lotgenotencontact. Een gezamenlijk project van Staatsbosbeheer en de Zorggroep Apeldoorn. Inmiddels zijn elders in het land diverse andere DemenTalent-projecten in voorbereiding.
Daphne Mensink, initiatiefneemster DemenTalent en Leen Sneeuw, vrijwilliger met dementie
|
|
W
3
.5 Hoe zet ik een project of dagvoorziening op?
Er zijn veel specifieke doelgroepen met dementie te onderscheiden. De vraag is vaak of er ook voor deze groepen een speciale dagvoorzieningen kan worden opgezet, bijvoorbeeld; alleen voor mannen, hoger opgeleiden, jonge mensen met dementie of verstandelijk beperkte mensen met dementie. In deze doe-sessie staat het opzetten van nieuwe initiatieven centraal. Hoe gaat dat? Voor wie doe ik dat? Met wie werk ik dan samen? Deelnemers aan deze workshop gaan naar buiten met hun eigen plan op hoofdlijnen. Mede geïnspireerd op input van andere deelnemers aan deze workshop.
Ruud Dirkse, directeur Zorginnovatiebureau DAZ
|
W
1
.6 Speerpunten en toekomstscenario's dagvoorzieningen
Welke mogelijke toekomstscenario's ziet u in uw gemeente als het gaat om dagvoorzieningen voor mensen met dementie? Wat zijn de speerpunten voor uw eigen organisatie, als het gaat om toekomstbestendige dagvoorzieningen? De stuurgroep Zorgketens Dementie Amsterdam heeft in 2013 het aanbod en gebruik van dagvoorzieningen reeds in kaart gebracht en op basis daarvan een aantal toekomstscenario's op een rij gezet. Tijdens deze inspiratiesessie gaat u out of the box op zoek naar de belangrijkste punten om zelf mee aan de slag te gaan en wordt een toelichting gegeven op aanbevelingen van de stuurgroep aan de gemeente Amsterdam, zorgverzekeraar en zorgkantoor.
Iris Luijendijk, bestuurder Stichting Mantelzorg en Dementie, lid voormalige stuurgroep Zorgketens Dementie Amsterdam en
Lisette Schiltmans, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling, stadsdeel Oost gemeente Amsterdam
|
|
W
3
.6 Odensehuis, laagdrempelig centrum in de wijk
In het Odensehuis wordt niks aangeboden, maar staat de vraag van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. Mensen kunnen makkelijk binnenlopen. Dit concept is ontwikkeld in Denemarken en inmiddels zijn ook in Nederland meerdere Odensehuizen geopend en in voorbereiding. Alle activiteiten in het Odensehuis worden georganiseerd door de deelnemers (licht dementerende ouderen), partners en/of familie, vrijwilligers en buurtbewoners. Er is één betaalde coördinator die ondersteuning en informatie kan bieden. Het Odensehuis wil een thuis zijn, zonder al teveel regels, laagdrempelig en zonder toegang op basis van doorverwijzing. Hoe kan de buurtfunctie, met het oog op de Wmo 2015, behouden blijven? Een sessie over de formule en een doorkijkje naar de toekomst.
Margo Langedijk, coördinator Odensehuis Amsterdam
|