Congresparade
WelZijn, activeren en bewegen 
in de dagelijkse zorg
18 november 2019

Congresparade
WelZijn, activeren en bewegen
in de dagelijkse zorg

Deze training is volgeboekt.

Datum
maandag 18 november 2019
Locatie
De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren
Routebeschrijving
naar boven

Congresparade WelZijn, activeren en bewegen in de dagelijkse zorg

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Accreditatie

Inleiding

Eerst volgende editie van deze training >

Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven!

Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven! Dit geldt ook voor verpleeghuisbewoners en mensen met een (meervoudige) verstandelijke beperking. Het draagt bij aan de vitaliteit, weerbaarheid, sociale interactie en het leefplezier van de bewoners.

Bovendien zorgt meer bewegen ervoor dat zij langer zelfredzaam blijven en minder snel afhankelijk worden van intensieve hulp. Jij als zorgprofessional hebt hierbij een belangrijke functie. Zowel in de directe ondersteuning van de bewoners, als het coachen van je collega's hoe zij hier in de dagelijkse zorg handen en voeten aan kunnen geven.

Maak het verschil voor jouw bewoners.

Het maken van de vertaalslag van weten naar doen blijkt niet altijd eenvoudig. Enthousiasme om meer te bewegen en bewoners te activeren is er in veel gevallen wel. De kunst is om het praktisch te maken en vol te houden. Hoe kan je, in de hectiek van de dag, het beste aansluiten bij de mogelijkheden van jouw bewoners en hen verleiden tot een meer actieve leefstijl? Welke interventies kan je inzetten? En in het bijzonder wat vraagt dit alles van jou als zorgprofessional?

Deze vragen stonden centraal tijdens de Congresparade WelZijn, activeren en bewegen in de dagelijkse zorg op 18 november 2019 in De Werelt in Lunteren.

Kracht van de beleving, ga het gewoon doen!

Naast een inspirerend programma vol met kennis- en ervaringssessies kon je het Belevingsplein bezoeken, waar je kennis kon maken met diverse interventies en kon beleven, ervaren en oefenen hoe jij als zorgprofessional het verschil kunt maken voor jouw cliënten!

 

Download PDF Programma >

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

Meer bewegen en activeren - wat vraagt het van jou?jeroen_meeder_directeur_studiearena.png

Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven! Maar van weten naar doen is nog een hele stap. Wat vraagt dit nu van jou als zorgprofessional? Je kunt deze Congresparade je rugzak vullen met vaardigheden en methodieken. Welke aanpak past bij jou en hoe kun je het beste aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van jouw cliënten? Ervaar hoe jij het verschil kunt maken!

Jeroen Meeder, directeur StudieArena

09:45 uur

Contact maken en kunst van het verleiden

Als zorgprofessional is het soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot activiteiten. Joke laat zien hoe je bij mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking kunt aansluiten en hen kunt activeren.

Joke Bos, programmacoördinator Amsterdams Ontmoetingscentrum de Pijp Combiwel

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.png

Invloed van omgevingsprikkels

Hoe kan je inspelen op de prikkelverwerking van jouw cliënten, zodat zij meer actief zijn en zich prettiger voelen? Robert de Hoog laat je anders te kijken naar de invloed van de omgeving op jouw cliënten.

Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking, Prikkelcoach en CCE consulent

Dans en kunst van het bewegen

andrew_greenwood_internationaal_balletmeester_en_initiatiefnemer_switch2move_studiearena.png

Andrew Greenwood, internationaal balletmeester, introduceert een dans methodiek waarbij mensen met een gevorderde dementie en/of een verstandelijke beperking lichamelijk, geestelijk en sociaal in hun kracht staan.

Andrew Greenwood, internationaal balletmeester en initiatiefnemer Switch2Move

Vanaf
10:50 uur

belevingsplein_studiearena.png

Op het Belevingsplein ervaar je de impact van een Shantala massage en maak je kennis met Haptonomisch begeleiden. Je leert hoe je de momenten aan tafel kunt benutten voor leuke beweegactiviteiten en ook ontdek je hoe je contact kunt maken d.m.v. een handmassage en de inzet van geuren.

Op het Belevingsplein kan je ook kennismaken met vele hulpmiddelen. Je ervaart wat deze voor je cliënt kunnen betekenen en hoe jij hen kunt activeren en verleiden tot meer bewegen.

Programma Belevingsplein:

Shantala
Cliënten met onvoorspelbaar gedrag kunnen bedreigend overkomen. Hoe begeleiders daar mee omgaan is van invloed op het dagelijkse leven van de cliënt. Shantala Speciale Zorg is een aanrakings- en bejegeningsmethode die gedrag op een positieve manier kan beïnvloeden. Ervaar zelf hoe een respectvolle aanraking lichamelijke spanningen kan verminderen.
Els Vos, trainer Shantala ORO en
 Tineke van der Vinne, bewegingsagoog expertisecentrum Stichting Philadelphia Zorg

Haptonomisch begeleiden
Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kunt veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem mee beweegt. Het kan een middel zijn je bewoner te verleiden tot activiteit en om weerstand te voorkomen Ervaar zelf wat je kan bereiken door de juiste aanraking.
Ria Bartels, trainer Shantala Speciale Zorg Severinus

Activeren d.m.v. geuren
Geuren beïnvloeden mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, misselijkheid en benauwdheid. Maar bepaalde geuren kunnen ook een activerende werking hebben op cliënten. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!
Catherine Jansen, docent en adviseur complementaire zorg V&VN

Activererende handmassage
Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.
Dirkje van Duivendijk en Dorres van den Berg, vrijwilligers Van Praag Instituut

Bewegen aan tafel
Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden beperkt zijn, zoals bij mensen met een meervoudige beperking of dementie. Tijdens deze doe-sessie op het Belevingsplein leer je hoe je rondom de tafel en met behulp van de tafel veel vaardigheden en bewegingsspelen kan uitvoeren.
Joke Winkler, fysiotherapeut Bewegen voor Ouderen

CRDL - Contact door aanraking
Ook nieuwsgierig naar wat de CRDL (Cradle) is? Dit interactieve zorginstrument vertaalt aanraking tussen mensen in geluid. Het activeert de tastzin en maakt nieuw contact mogelijk voor mensen, die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Ervaar het zelf op het Belevingsplein!

Ger Schuivens, directeur CRDLT

Barry Emons - Snoezelmateriaal
Snoezelen biedt een ingang om met behulp van zintuiglijke prikkels contact te maken met de belevingswereld van jouw bewoners. Dit heeft een positief effect op zowel zijn/haar stemming als het gedrag. Zelf snoezelen ervaren? Maak kennis met ‘Hydro’ de badkamer snoezelkar, neem plaats aan de Belevenistafel of speel met de interactieve kat ‘Ginger’.

Inmu Touch
Maak o.a. kennis met de InmuDANCE en voel hoe je vrolijk en gemotiveerd wordt om te bewegen. In combinatie met aangename vibraties, zorgt dit instrument ervoor dat er meerdere zintuigen tegelijk gestimuleerd worden.

STV GeheugenVenster
STV GeheugenVenster heeft een speciaal beeld- en muziekprogramma ontwikkeld dat bewoners stimuleert, uitnodigt en plezier brengt en zo effectief bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het GeheugenVenster geeft structuur, helpt herinneren, laat beleven, stimuleert tot interactie, geeft afleiding wanneer nodig én biedt handvatten voor gezamenlijke activiteiten. Nieuwsgierig? Je bent van harte welkom in onze ‘huiskamer’ op het Belevingsplein. Kom thuis en geniet!
 
BeleefTV
De BeleefTV is een interactieve tafel die op speelse wijze activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie. Door middel van interactieve spellen, luisteren naar muziek en het bekijken van foto’s en video’s kunnen bewoners het verleden herleven en worden zij zowel tot een fysieke activiteit als sociale interactie gestimuleerd. Neem plaats aan de tafel en beleef het zelf!

Fietslabyrint - Interactieve fietstochten
Toe aan ontspanning? Maak een fietstochtje door hartje Amsterdam of tussen de wilde dieren. Fietslabyrint is een interactieve fietstocht, bedoeld voor mensen voor wie buiten fietsen niet meer vanzelfsprekend is. Een eenvoudig concept dat het plezier in bewegen enorm vergroot. Ervaar het zelf!

Wolkairbag
Wolk is de heupairbag die een heupfractuur helpt voorkomen. in de Wolk monitoren 500x per seconde iedere beweging en herkennen een val direct. Voordat de drager de grond raakt wordt een airbag opgeblazen rond de heup zodat de val zacht is. En niemand die iets ziet, want de Wolk wordt comfortabel en onzichtbaar onder de kleding gedragen. Kom bij de stand ervaren hoe het voelt om de Wolk te dragen.
 
Fitte Bedrijven.nl - MOOFIE
Maak kennis met MOOFIE. Met deze interactieve beweegstok worden ouderen en mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De MOOFIE geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers op een aantrekkelijke manier gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!
Sessies & Belevingsplein
11:20 - 12:30 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 8 sessies

 • 1.1 Dans en de kunst van het bewegen
 • 1.2 Activeren en de inzet van muziek
 • 1.3 Activeren met omgevingsprikkels
 • 1.4 Eten en drinken als waardevolle activiteit (inschrijven niet meer mogelijk)
 • 1.5 Aandacht voor balans en valpreventie (inschrijven niet meer mogelijk)
 • 1.6 Beweegexpert als coach voor de werkvloer (inschrijven niet meer mogelijk)
 • 1.7 Activeren en de kunst van het verleiden
 • 1.8 Bewegingsbeleving bij EMB
 • 1.9 *Nieuw* Betrekken familie, vrijwilligers bij bewegen en activeren

Zie overzicht hieronder voor de omschrijving per sessie

SESSIE 1.1 * Dans en kunst van het bewegen

Als we muziek horen, dan gaan we vaak als vanzelf meebewegen. Voor kwetsbare mensen kan muziek een extra stimulans zijn tot bewegen. Welke muziek en oefeningen kan je hiervoor gebruiken? Andrew neemt je tijdens deze doe-sessie op energieke wijze mee in het waarom en hoe je je bewoners tot dansen kunt verleiden.
Andrew Greenwood, internationaal balletmeester en initiatiefnemer Switch2Move

SESSIE 1.2 * Activeren en de inzet van muziek

Muziek ontwapent, verbindt, troost, roept herinneringen op en zet mensen in beweging. Muziek is ook een 'krachtig' instrument om contact te maken met mensen met dementie en om hen te activeren in de dagelijkse zorg. Manon neemt je mee in de wondere wereld van de (persoonlijke) muziek.
Manon Bruinsma, muziektherapeut Muzis en voorzitter Music & Memory Nederland

SESSIE 1.3 * Activeren met omgevingsprikkels

Prikkels beïnvloeden het gedrag van je cliënten. Prikkels komen voort uit je eigen lijf of uit de directe omgeving. Licht kan activeren, looproutes geven prikkels, materialen kunnen zorgen voor mooie interacties. Ook jij als zorgmedewerker kan met je prikkelaanbod van onschatbare waarde zijn. Iedere beweging, hoe klein dan ook, zorgt voor optimalisering van de alertheid van ons brein. Reden om hier uitgebreid bij stil te staan. Of nog beter: mee aan de slag te gaan!
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking, Prikkelcoach 

SESSIE 1.4 * Eten en drinken als een waardevolle activiteit (Inschrijven niet meer mogelijk)

Geurig en lekker eten brengt een mens in beweging, mentaal en fysiek. Stel je maar eens voor dat de geur van vers gebakken appeltjes voorbij komt; het water loopt je in de mond, je slikt en krijgt trek. Culinair coach Lisette Bossert onderzoekt samen met jullie de talrijke mogelijkheden die eten en drinken biedt, waarmee je je cliënten meerdere keren per dag kunt activeren.
Lisette Bossert - culinair coach en chef-kok Bossert Kookwerken

SESSIE 1.5 * Aandacht voor balans en valpreventie (Inschrijven niet meer mogelijk) 

Olga Commandeur hanteert het motto: meer bewegen met kwetsbare mensen begint met aandacht voor de houding waarin zij zitten of staan. Een goede houding draagt ook bij aan een betere balans en verlagen van het risico om te vallen. Ervaar zelf wat een goede beweeghouding is en hoe dat kan bijdragen om valpartijen te voorkomen.
Olga Commandeur, oud olympisch sportster en vitaliteitscoach voor meer bewegen door en voor senioren

SESSIE 1.6 * Beweegexpert als coach voor de werkvloer (Inschrijven niet meer mogelijk)

De rol van beweegexperts binnen zorginstellingen verandert. Van bewegingsagogen en -therapeuten wordt steeds meer een coachende en ondersteunende rol gevraagd. Het is de kunst verzorgenden te coachen en begeleiden om bewegen te integreren in de dagelijkse zorg voor hun bewoners. Wat vraagt het van jou om een goede coach te zijn? Leer te schakelen tussen jouw rol als inhoudelijk expert en ondersteunend coach.

Irma van der Vegt, zorgconsulent en coach Zorgadviesbureau van der Vegt

SESSIE 1.7 * Activeren en de kunst van het verleiden

Lusteloos, onverschillig of een totaal gebrek aan motivatie of enthousiasme: het is herkenbaar gedrag voor mensen met een gevorderde dementie. Als zorgprofessional is het soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot activiteiten. Joke Bos neemt je op energieke wijze mee in de kunst van het activeren.
Joke Bos, programmacoördinator Amsterdams Ontmoetingscentrum de Pijp Combiwel

SESSIE 1.8 * Bewegingsbeleving bij EMB

Bewegen of bewogen worden? Bij mensen met ernstig meervoudige beperking (EMB) is bewegen niet vanzelfsprekend. Toch blijkt dat bij een bewegingsbeleving gedragsproblemen verminderen en de alertheid, betrokkenheid en het welbevinden toenemen. Op een verrassende manier leer en ervaar je welke beweegvormen er zijn en hoe je deze kunt gebruiken op de werkvloer.
Rianke Nieuwenhuis en Marianne Pot, bewegingsagogen 's Heeren Loo

SESSIE 1.9 * Betrekken familie, vrijwilligers bij bewegen en activeren

Hoe kan je de familie en mantelzorgers betrekken bij het meer activeren en bewegen van je bewoners? Vaak weten bezoekers niet goed wat te doen met hun dierbaren. Hoe mooi is het als er een win-win situatie ontstaat, waarbij de bewoner geactiveerd wordt én er voor de mantelzorgers een waardevol contactmoment ontstaat. Ga op zoek naar mogelijkheden binnen jouw werk, gebruikmakend van de middelen die er al zijn of die eenvoudig te organiseren zijn.
Azmi Alubeid, bewegingsagoog welzijnsteam Verpleeghuis Oudshoorn Alrijne Zorgroep

toon volledige tekst
12:30 uur

Belevingsplein en lunch

13:30 - 14:40 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 8 sessies

 • 2.1 Dans en de kunst van het bewegen (Inschrijven niet meer mogelijk)
 • 2.2 Activeren en de inzet van muziek
 • 2.3 Activeren met omgevingsprikkels
 • 2.4 Eten en drinken als waardevolle activiteit
 • 2.5 Bewegen op de afdeling
 • 2.6 PMT: weerbaarheid en eigen kracht door bewegen
 • 2.7 Bewegen op muziek (Inschrijven niet meer mogelijk)
 • 2.8 Een beweegprogramma starten, start bij jezelf!

Zie overzicht hieronder voor de omschrijving per sessie

SESSIE 2.1 * Dans en kunst van het bewegen (Inschrijven niet meer mogelijk)

Als we muziek horen, dan gaan we vaak als vanzelf meebewegen. Voor kwetsbare mensen kan muziek een extra stimulans zijn tot bewegen. Welke muziek en oefeningen kan je hiervoor gebruiken? Andrew neemt je tijdens deze doe-sessie op energieke wijze mee in het waarom en hoe je je bewoners tot dansen kunt verleiden.
Andrew Greenwood, internationaal balletmeester en initiatiefnemer Switch2Move

SESSIE 2.2 * Activeren en de inzet van muziek

Muziek ontwapent, verbindt, troost, roept herinneringen op en zet mensen in beweging. Muziek is ook een 'krachtig' instrument om contact te maken met mensen met dementie en om hen te activeren in de dagelijkse zorg. Manon neemt je mee in de wondere wereld van de (persoonlijke) muziek.
Manon Bruinsma, muziektherapeut Muzis en voorzitter Music & Memory Nederland

SESSIE 2.3 * Activeren met omgevingsprikkels

Prikkels beïnvloeden het gedrag van je cliënten. Prikkels komen voort uit je eigen lijf of uit de directe omgeving. Licht kan activeren, looproutes geven prikkels, materialen kunnen zorgen voor mooie interacties. Ook jij als zorgmedewerker kan met je prikkelaanbod van onschatbare waarde zijn. Iedere beweging, hoe klein dan ook, zorgt voor optimalisering van de alertheid van ons brein. Reden om hier uitgebreid bij stil te staan. Of nog beter: mee aan de slag te gaan!
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking, Prikkelcoach 

SESSIE 2.4 * Eten en drinken als een waardevolle activiteit

Geurig en lekker eten brengt een mens in beweging, mentaal en fysiek. Stel je maar eens voor dat de geur van vers gebakken appeltjes voorbij komt; het water loopt je in de mond, je slikt en krijgt trek. Lisette Bossert onderzoekt samen met jullie de talrijke mogelijkheden die eten en drinken biedt, waarmee je je cliënten meerdere keren per dag kunt activeren.
Lisette Bossert - culinair coach en chef-kok Bossert Kookwerken

SESSIE 2.5 *  Bewegen op de afdeling

Bewegen en activeren op de afdeling en in de woonkamer is iets dat je gedurende de hele dag kan doen. Het is daarna niet alleen belangrijk de bewoners te motiveren, maar vooral om een hoop lol met hen te maken. In deze sessie is er aandacht voor hoe je dit vorm kunt geven. Hoe kan je bijvoorbeeld met behulp van attributen je woonkamer ombouwen tot 'gymzaal'? Azmi Alubeid neemt je op energieke manier mee en geeft je daarbij praktische handvatten.
Azmi Alubeid, bewegingsagoog welzijnsteam Verpleeghuis Oudshoorn Alrijne Zorgroep

SESSIE 2.6 * PMT: weerbaarheid en eigen kracht door bewegen

Mensen met een verstandelijke beperking hebben soms moeite met het stellen van grenzen en leren omgaan met gevoelens. Hoe kan je bewegen inzetten om je bewoner te helpen meer weerbaar te zijn? Psychomotorische Therapie (PMT) kan een belangrijke rol spelen bij het ervaren van eigen kracht. Tijdens deze ervaringssessie krijg je handvatten hoe je elementen van PMT in de dagelijkse zorg kunt toepassen.
Anneke van der Kamp, psychomotorisch therapeut en beweegcoach Attent

SESSIE 2.7 * Bewegen op muziek (Inschrijven niet meer mogelijk)

Muziek kan een goed middel zijn om kwetsbare ouderen in beweging te krijgen. Het is daarbij belangrijk goed af te stemmen en te kijken naar de fysieke mogelijkheden van je bewoners. Maak je eigen beweeg activiteit, gebruikmakend van muziek en materialen zoals pilatesballen. Ervaar het zelf!
Liesbeth van Eijden, activiteitenbegeleidster Zorggroep Elde en docente dans, yoga en pilates

SESSIE 2.8* Een beweegprogramma starten, start bij jezelf!

Bewegen is gezond voor zowel lichaam als geest, dat weten we allemaal. Maar hoe zorg je dat de mensen om je heen in beweging komen? Begin bij jezelf! Want zien bewegen doet bewegen! In deze sessie gaan we kijken naar wat bewegen en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen precies inhoud, of we zelf aan deze norm voldoen en hoe makkelijk het kan zijn om bewegen een vast onderdeel te laten worden van jouw dagelijkse routine. En je zal zien: goed voorbeeld doet goed volgen!
Iris van Breemen-Fischer, fysiotherapeut Zorgcentrum de Koperhorst

toon volledige tekst
14:20 uur

Belevingsplein en koffie/theepauze

15:00 - 16:20 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 8 sessies

 • 3.1 Aandacht voor valpreventie en balans
 • 3.2 Beweegexperts als coach voor de werkvloer
 • 3.3 Activeren en de kunst van het verleiden
 • 3.4 Bewegingsbeleving bij EMB (Inschrijven niet meer mogelijk)
 • 3.5 Betrekken familie, vrijwilligers bij bewegenen activeren
 • 3.6 PMT: weerbaarheid en eigen kracht door bewegen (Inschrijven niet meer mogelijk)
 • 3.7 Bewegen op muziek
 • 3.8 Een beweegprogramma starten, start bij jezelf! (Inschrijven niet meer mogelijk)

SESSIE 3.1 * Aandacht voor balans en valpreventie

Olga Commandeur hanteert het motto: meer bewegen met kwetsbare mensen begint met aandacht voor de houding waarin zij zitten of staan. Een goede houding draagt ook bij aan een betere balans en verlagen van het risico om te vallen. Ervaar zelf wat een goede beweeghouding is en hoe dat kan bijdragen om valpartijen te voorkomen.
Olga Commandeur, oud olympisch sportster en vitaliteitscoach voor meer bewegen door en voor senioren

SESSIE 3.2 * Beweegexpert als coach voor de werkvloer

De rol van beweegexperts binnen zorginstellingen verandert. Van bewegingsagogen en -therapeuten wordt steeds meer een coachende en ondersteunende rol gevraagd. Het is de kunst verzorgenden te coachen en begeleiden om bewegen te integreren in de dagelijkse zorg voor hun bewoners. Wat vraagt het van jou om een goede coach te zijn? Leer te schakelen tussen jouw rol als inhoudelijk expert en ondersteunend coach.
Irma van der Vegt, zorgconsulent en coach Zorgadviesbureau van der Vegt

SESSIE 3.3 * Activeren en de kunst van het verleiden

Lusteloos, onverschillig of een totaal gebrek aan motivatie of enthousiasme: het is herkenbaar gedrag voor mensen met een gevorderde dementie. Als zorgprofessional is het soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot activiteiten. Joke Bos neemt je op energieke wijze mee in de kunst van het activeren.
Joke Bos, programmacoördinator Amsterdams Ontmoetingscentrum de Pijp Combiwel

SESSIE 3.4 * Bewegingsbeleving bij EMB (Inschrijven niet meer mogelijk)

Bewegen of bewogen worden? Bij mensen met ernstig meervoudige beperking (EMB) is bewegen niet vanzelfsprekend. Toch blijkt dat bij een bewegingsbeleving gedragsproblemen verminderen en de alertheid, betrokkenheid en het welbevinden toenemen. Op een verrassende manier leer en ervaar je welke beweegvormen er zijn en hoe je deze kunt gebruiken op de werkvloer.
Rianke Nieuwenhuis en Marianne Pot, bewegingsagogen 's Heeren Loo

SESSIE 3.5 * Betrekken familie, vrijwilligers bij bewegen en activeren

Hoe kan je de familie en mantelzorgers betrekken bij het meer activeren en bewegen van je bewoners? Vaak weten bezoekers niet goed wat te doen met hun dierbaren. Hoe mooi is het als er een win-win situatie ontstaat, waarbij de bewoner geactiveerd wordt én er voor de mantelzorgers een waardevol contactmoment ontstaat. Ga op zoek naar mogelijkheden binnen jouw werk, gebruikmakend van de middelen die er al zijn of die eenvoudig te organiseren zijn.
Azmi Alubeid, bewegingsagoog welzijnsteam Verpleeghuis Oudshoorn Alrijne Zorgroep

SESSIE 3.6 * PMT: weerbaarheid en eigen kracht door bewegen (Inschrijven niet meer mogelijk)

Mensen met een verstandelijke beperking hebben soms moeite met het stellen van grenzen en leren omgaan met gevoelens. Hoe kan je bewegen inzetten om je bewoner te helpen meer weerbaar te zijn? Psychomotorische Therapie (PMT) kan een belangrijke rol spelen bij het ervaren van eigen kracht. Tijdens deze ervaringssessie krijg je handvatten hoe je elementen van PMT in de dagelijkse zorg kunt toepassen.
Anneke van der Kamp, psychomotorisch therapeut en beweegcoach Attent

SESSIE 3.7 * Bewegen op muziek

Muziek kan een goed middel zijn om kwetsbare ouderen in beweging te krijgen. Het is daarbij belangrijk goed af te stemmen en te kijken naar de fysieke mogelijkheden van je bewoners. Maak je eigen beweeg activiteit, gebruikmakend van muziek en materialen zoals pilatesballen. Ervaar het zelf!
Liesbeth van Eijden, activiteitenbegeleidster Zorggroep Elde en docente dans, yoga en pilates

SESSIE 3.8* Een beweegprogramma starten, start bij jezelf! (Inschrijven niet meer mogelijk)

Bewegen is gezond voor zowel lichaam als geest, dat weten we allemaal. Maar hoe zorg je dat de mensen om je heen in beweging komen? Begin bij jezelf! Want zien bewegen doet bewegen! In deze sessie gaan we kijken naar wat bewegen en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen precies inhoud, of we zelf aan deze norm voldoen en hoe makkelijk het kan zijn om bewegen een vast onderdeel te laten worden van jouw dagelijkse routine. En je zal zien: goed voorbeeld doet goed volgen!
Iris van Breemen-Fischer, fysiotherapeut Zorgcentrum de Koperhorst

toon volledige tekst
16:15 uur

Einde programma & netwerkborrel

download complete programma

Partners

StudieArena
ORO
Zorggroep Elde
Combiwel
's Heerenloo
Verpleeghuis Oudshoorn
de Koperhorst
Attent Zorg en Behandeling
Olga Commandeur Promotions
Prikkelcoach
Switch2Move
CRDLT - Contact door aanraking
Barry Emons
Music & Memory
Inmu Touch
Bossert Kookwerken
V&VN Complementaire Zorg
Van Praag Instituut
Zorgadviesbureau van der Vegt
STV GeheugenVenster
Fietslabyrint
De BeleefTV
Wolkairbag
MOOFIE

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.png

Tijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot fysiotherapeuten en van activiteitenbegeleiders tot gedragsdeskundigen.

De Congresparade is bedoeld voor:

 • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders
 • Casemanagers 
 • Verpleegkundig specialisten

 • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren
 • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten, PMT-ers en andere paramedici
 • Dans- en muziektherapeuten
 • Activiteitenbegeleiders en medewerkers dagbehandeling
 • Maatschappelijk werkers engeestelijk verzorgers

 • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen
 • GZ-psychologen en psychogerontologen
 • (Beginnend) specialisten ouderengeneeskunde
 • Docenten en opleidingscoördinatoren

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijsinstellingen, universiteiten en kennisinstituten,
brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Direct inschrijven >

Download PDF Programma >

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij:

 • Kwaliteitsregister verpleegkundigen en verzorgenden - 5 punten
 • KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) - 6 punten
 • SRVB  (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen) - 5 punten
 • Registerplein - 5 punten
  • Cliëntondersteuners en aandachtsfunctionarissen
  • Maatschappelijk Werk
  • Sociaal Agogen
 • SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) 1,5 punten
 • ADAP - Kwaliteitsregister Paramedici (ergotherapeuten) - 5,5 punten - Diëtisten (NVD) en Ergotherapeuten (EN)

Staat jouw beroepsvereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena.

Extra informatie

Organisaties met innovaties

Heb je innovaties op het gebied van bewegen en activeren in ze zorg?

Dan is deze Congresparade dé plek om je kennis en producten te delen en jouw doelgroep te informeren!

Neem voor meer informatie contact op met StudieArena.