Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Direct inschrijven
naar boven

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Kosten Inschrijven

Inleiding

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

plenaire_programma_studiearena_1.png

gastspreker_saskia_danen_de_vries.pnggastspreker_studiearena_christa_reinhoudt_2022.pngZingeving en omgaan met dementie

'Behandel mij als jouw gelijke'

Bij de start van het programma besteden wij aandacht aan het persoonlijke verhaal van Christa Reinhoudt, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Christa vertelt over hoe het is om te leven met dementie. Hoe zij zich continu aanpast aan de gevolgen van haar ziekte. Tevens geeft zij ons een persoonlijk inkijkje in hoe zij de zorg en dagbesteding ervaart.

Christa Reinhoudt - ervaringsdeskundige &
Saskia Danen-de Vries - docent, trainer Dementiezorg & mantelzorger Zorg4Zorg

gastspreker_studiearena_robert_de_hoog.png

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

Zoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt?

Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking & prikkelcoach

paul_walthaus_gastspreker_studiearena.pngKunst van het echt contact maken

Je neemt graag de tijd voor je cliënten en hebt de wens om oprecht met hen in contact te komen, bijvoorbeeld om te ontdekken wat ze echt nodig hebben. Toch lukt dat jammer genoeg, in alle hectiek van de dag, niet altijd. Paul laat zien hoe je bij mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking echt in verbinding kunt blijven.

Paul Walthaus – (opera)zanger en divo Diva Dichtbij

jeroen_meeder_directeur_studiearena.pngHoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?

Jeroen Meeder - directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

Vanaf
10:30 uur

paradeprogramma_studiearena.png

Ervaar de kracht van de beleving!

Presentaties die je rakenen, persoonlijke ontmoetingen die je inspireren en aan het denken zetten. Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!

Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 13 keuzesessies, verdeeld in verschillende thema’s. Tussen de sessies door kan je de Belevingsroute lopen en deelnemen aan allerlei kennis- en ervaringssessies. Ondertussen is er alle ruimte om te lunchen en collega's te ontmoeten.

Let op!
De sessies van de Belevingsroute hoef je niet vooraf op te geven. Deze kies je op de dag zelf.

10:45 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 13 sessies

11:45 uur

Belevingsroute & doorlopende lunch

13:30 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 13 sessies

14:30 uur

Belevingsroute & koffie-/theepauze

15:30 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 13 sessies

16:30 uur

Einde programma & Borrel

Activeren & Bewegen

Keuzesessie 1 - Alles is bewegen

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - bewegingsagoog

Belevingsroute - Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. In deze sessie uit de Belevingsroute ervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - fysiotherapeut

Belevingsroute - Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Trees geeft je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring-Lammers - fysiotherapeut

Belevingsroute - Moofie Beweegstick

Maak kennis met MOOFIE. Met deze interactieve beweegstok worden mensen met dementie of een verstandelijke beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De MOOFIE geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers op een aantrekkelijke manier gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!
Sanne Mariën - eigenaar Moofie

Bejegening & Contact

Keuzesessie 2 - Bejegening en echt contact maken

Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Bij meer kwetsbare cliënten ben je dan vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening. Zodat jouw cliënt zich gezien voelt, zijn omgeving als veiliger ervaart en je zo een positieve bijdrage kunt leveren aan zijn of haar welzijn. In deze sessie krijg je praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.
Marca van den Broek - bewegingstherapeut & docent Shantala Speciale Zorg

Keuzesessie 3 - Kunst van het verleiden

Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.
Annemarie Bolder - ergotherapeut, specialist & trainer Dementiezorg

Keuzesessie 4 - Jouw rol als welzijnsmedewerker in de stervensfase

In de stervensfase is er veel aandacht voor de zorg van een cliënt. Maar ook jij, als welzijnsmedewerker, kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de cliënt en de familie in deze fase. Wat kan jij doen om deze fase zo fijn mogelijk te laten verlopen? Hoe geef je daar vorm aan? En wat doet dit met jou? Jij kunt het verschil maken! Durf jij het aan?
Josine Engels - expert palliatieve zorg, rouw en verlies & en coördinator hospice

Belevingsroute - Je (zang)stem als hulpmiddel

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met je cliënten. Ook voor mensen die niet kunnen zingen!
Paul Walthaus – (opera)zanger en divo Diva Dichtbij

Belevingsroute - CRDL Contact door aanraking

Ook nieuwsgierig naar wat de CRDL (Cradle) is? Dit interactieve zorginstrument vertaalt aanraking tussen mensen in geluid. Het activeert de tastzin en maakt nieuw contact mogelijk voor mensen, die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Ervaar het zelf in de Belevingsroute.
Sandra Schuin - adviseur CRDL

Belevingsroute - Dementie Stellingen Spel

Wil jij jouw kennis over dementie vergroten? Op een leuke en makkelijke manier ervaringen uitwisselen met je collega's? Of samen discussiëren over uitdagende praktijksituaties? Dan is het Dementie Stellingen Spel een heel handig hulpmiddel. Start een discussie met Saskia en Marieke.
Saskia Danen & Marieke Dooremalen - trainers Dementiezorg en ontwikkelaars van het Dementiespel

Kunst & Creatief

Keuzesessie 5  - Dans en de kunst van het bewegen

Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van hun beperkingen! Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken, geeft het ook veel plezier. In deze sessie maak je kennis met de mogelijkheden van dans voor jouw cliënten.
Eirini Kreza - choreograaf en dansdocent

Keuzesessie 6 - Muziek als waardevol instrument

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige instrument om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek! En ontdek hoe jij muziek kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Patricia Kooijman - muziektherapeut

Belevingsroute - Ria weet Raad

Ben je soms ook opzoek naar een leuke en nieuwe activiteit voor/door mensen met dementie? Of vragen je collega’s je weleens om advies? Ria heeft 120 kant-en-klare activiteiten voor het hele jaar gebundeld tot een inspirerend Activiteitenboek. Kan je nog wel enige praktische tips gebruiken? Schuif dan aan bij ‘Ria weet Raad!’!
Ria van den Elzen - Bonus coach en auteur

Leren & Persoonlijke ontwikkeling

Keuzesessie 7 - Werken vanuit het levensverhaal

Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact te maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoonsgerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas - geestelijk verzorger

Keuzesessie 8 - Samenwerken met familie en naasten

Het is soms een uitdaging om de verbinding aan te gaan met familie en naasten. Soms verloopt het contact alleen via collega's. Dat is jammer! Familie en naasten kennen jouw cliënt als geen ander en juist daarom is samenwerking zo belangrijk om het welzijn van jouw cliënt te bevorderen. Driehoekskunde is een middel om te kijken naar deze samenwerking en te ontdekken wat jij hier zelf in kan betekenen! Ga jij de uitdaging aan?
Marjolein Wouters - driehoeksconsulente, trainer en teamcoach

Keuzesessie 9 - Activiteitenbegeleider als coach

Jij hebt als activiteitenbegeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de bewoner. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om samen meer aandacht te schenken aan de geluksmomenten van de bewoners in de dagelijkse zorg.
Francien van de Ven - schrijver, trainer & referentiepersoon Dementie

Keuzesessie 10 - Hoe maak IK het verschil?

Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Bartho Martens - trainer & coach stressmanagement

Belevingsroute - (Ont)Stress!

Afgelopen periode was voor veel zorgmedewerkers een stressvolle periode. Je wilt het graag goed doen voor je collega’s en de cliënten. Maar loopt daarbij soms jezelf voorbij. Hoe kun je voorkomen dat de emmer zo vol raakt bij jou of je collega dat hij overloopt? Ga in gesprek over preventie, signaleren en hoe je collega’s in je team kunt ondersteunen.
Bartho Martens - trainer & coach stressmanagement

Zintuigen & Gedrag

Keuzesessie 11 - Anders kijken naar complex gedrag

Mensen met dementie kunnen niet altijd hun verdriet, angsten, woede of wensen verwoorden zoals wij dat zouden doen. Dit resulteert vaak in zogenoemd ‘negatief aandacht’ vragen. Gedrag dat zorgmedewerkers vaak als complex en storend gedrag ervaren. In deze sessie ga je, aan de hand van praktijkvoorbeelden, aan de slag met mogelijke signalen achter dit gedrag en jouw, wellicht onbewuste, rol daarin.
Geert Bettinger - trainer, coach & auteur 'Door stil te staan kom je verder'

Keuzesessie 12 - Omgaan met angst en onrust

Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Saskia Danen-de Vries - docent, trainer Dementiezorg & mantelzorger

Keuzesessie 13 - De invloed van omgevingsprikkels

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & prikkelcoach

Belevingsroute - Visuele problemen door dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.
Greetje Koevoets - specialist Visuele problemen door dementie

Complementaire zorg

Belevingsroute - Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!
Wendy de Boer - specialist Geuren Complementaire Zorg

Belevingsroute - Handmassage

Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.
Yvonne Slits - specialist Shantala Speciale Zorg & handmassage

Belevingsroute - Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos - specialist Shantala Speciale Zorg & Haptonomie

Belevingsroute - Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Anouk Brugging - van der Aa & Tineke van der Vinne - specialisten Shantala Speciale Zorg & Haptonomie

Belevingsroute - Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Mattie Hoogstraate & Gert Janssen - specialisten Therapeutic Touch Van Praag Instituut

Aanmelden & Programma
download complete programma

Sessierondes

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
1 .1 Alles is bewegen (vol)
2 .1 Alles is bewegen
3 .1 Alles is bewegen
1 .2 Bejegening en echt contact maken
2 .2 Bejegening en echt contact maken
3 .2 Bejegening en echt contact maken
1 .3 Kunst van het verleiden
2 .3 Kunst van het verleiden
3 .3 Kunst van het verleiden
1 .4 Jouw rol als welzijnsmedewerker in de stervensfase
2 .4 Jouw rol als welzijnsmedewerker in de stervensfase (vol)
3 .4 Jouw rol als welzijnsmedewerker in de stervensfase
1 .5 Bewegen en dansen op muziek (vol)
2 .5 Bewegen en dansen op muziek (vol)
3 .5 Bewegen en dansen op muziek
1 .6 Muziek als waardevol instrument
2 .6 Muziek als waardevol instrument
3 .6 Muziek als waardevol instrument (vol)
1 .7 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
2 .7 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
3 .7 Werken vanuit het levensverhaal
1 .8 Samenwerken met familie en naasten
2 .8 Samenwerken met familie en naasten
3 .8 Samenwerken met familie en naasten
1 .9 Activiteitenbegeleider als coach
2 .9 Activiteitenbegeleider als coach
3 .9 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
1 .10 Hoe maak IK het verschil?
2 .10 Hoe maak IK het verschil? (vol)
3 .10 Hoe maak IK het verschil? (vol)
1 .11 Anders kijken naar complex gedrag (vol)
2 .11 Anders kijken naar complex gedrag
3 .11 Anders kijken naar complex gedrag
1 .12 Omgaan met angst en onrust (vol)
2 .12 Omgaan met angst en onrust
3 .12 Omgaan met angst en onrust (vol)
1 .13 De invloed van omgevingsprikkels
2 .13 De invloed van omgevingsprikkels
3 .13 De invloed van omgevingsprikkels (vol)

Partners

StudieArena
Diva Dichtbij
Prikkelcoach
L'azione
Shantala Speciale Zorg
B-Loont
Zorg4Zorg
Ergoworld
Zorggroep Elde Maasduinen
Bartiméus
Van Praag Instituut
V&VN Complementaire Zorg
Aromasseurs
Huis van Chesed
Josine's Care
Dementie Stellingen Spel
MOOFIE
CRDLT - Contact door aanraking

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngTijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot activiteitenbegeleiders en van gedragsdeskundigen tot teammanagers. Het programma is hoofdzakelijk gericht op zorgmedewerkers die werkzaam zijn in de ouderenzorg (dementie & somatiek).

De Congresparade is bedoeld voor:

  • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding en welzijnscoaches.
  • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders.
  • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
  • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten en andere paramedici.
  • PMT-ers, dans- en muziektherapeuten.
  • Maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers
.
  • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen.
  • Psychologen en psychogerontologen.
  • Docenten en opleidingscoördinatoren.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs, universiteiten en kennisinstituten, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Dag van de activiteitenbegeleiding bedragen € 295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Congresparade toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.

Kom je samen? Dan ontvangen jullie € 25,- korting per persoon!*

*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.

 

Aanmelden Congresparade >


Annuleringsvoorwaarden

Deelname kan je tot 4 weken voor de Congresparade schriftelijk annuleren bij StudieArena. Wij berekenen dan €45,- (excl. BTW) administratiekosten per persoon. Na deze datum is het volledige bedrag verschuldigd. Een collega kan je uiteraard zonder bijkomende kosten vervangen. Meer informatie, zie onze deelnamevoorwaarden.

Mogelijk interessante bijeenkomsten

bekijk alle bijeenkomsten