Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

LET OP! NIEUWE DATA ZIJN 11 OKTOBER EN 1 NOVEMBER 2021.

naar boven

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Accreditatie

Inleiding

Congresparade gemist? Zie voor nieuwe editie van dit programma onze agenda!

Klik hier >

header_congresparade_dag_van_de_activiteitenbegeleiding_versie_2.png

scroll naar beneden

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

08:30 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

plenaire_programma_studiearena_1.png


'Behandel mij als jouw gelijke.'

Zingeving en omgaan met dementie

Deelnemers Restaurant Misverstand | Alzheimer NederlandBij de start van het programma besteden wij aandacht aan het persoonlijke verhaal van Christa Reinhoudt, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Christa vertelt over hoe het is om te leven met dementie. Hoe zij zich continu aanpast aan de gevolgen van haar ziekte. Tevens geeft zij ons een persoonlijk inkijkje in hoe zij de zorg en dagbesteding ervaart.

Christa Reinhoudt (50 jaar), ervaringsdeskundige en Saskia Danen-de Vries verpleegkundige (niet praktiserend), docent/trainer dementiezorg en mantelzorger

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.png

Zoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt? Door het toevoegen of juist vermijden van prikkels kan je het comfort voor je cliënten verhogen en mogelijke onrust voorkomen.

Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking Prikkelcoach

jeroen_meeder_directeur_studiearena.pngHoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?

Jeroen Meeder, directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

Vanaf
10:30 uur

paradeprogramma_studiearena.png

Ervaar de kracht van de beleving!

Presentaties die je rakenen, persoonlijke ontmoetingen die je inspireren en aan het denken zetten. Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!

Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 15 keuzesessies, verdeeld in verschillende thema’s. Laat je tussen de sessies door inspireren door een bezoek te brengen aan de verschillende programmaonderdelen op het Belevingsplein. Let op! De sessies op Belevingsplein hoef je niet vooraf op te geven. Deze kies je op de dag zelf.

Tussendoor is er alle ruimte om te lunchen en collega's te ontmoeten.

10:30 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 15 sessies

11:20 uur

Belevingsroute en lunch

13:10 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 15 sessies

14:00 uur

Belevingsroute en koffie-/theepauze

15:10 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 15 sessies

16:00 uur

Einde programma

Activeren & Bewegen

Keuzesessie 1 - Alles is bewegen

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - bewegingsagoog

Belevingsplein - Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. Op het Belevingspleinervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - fysiotherapeut

Belevingsplein - Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Op het Belevingsplein krijg je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring-Lammers - fysiotherapeut

Belevingsroute - Moofie Beweegstick

Maak kennis met MOOFIE. Met deze interactieve beweegstok worden mensen met dementie of een verstandelijke beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De MOOFIE geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers op een aantrekkelijke manier gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!
Sanne Mariën - eigenaar Fitte bedrijven

Belevingsroute - STV GeheugenVenster

STV GeheugenVenster heeft een speciaal beeld- en muziekprogramma ontwikkeld dat bewoners stimuleert, uitnodigt en plezier brengt en zo effectief bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het GeheugenVenster geeft structuur, helpt herinneren, laat beleven, stimuleert tot interactie, geeft afleiding wanneer nodig én biedt handvatten voor gezamenlijke activiteiten. Nieuwsgierig? Je bent van harte welkom in onze ‘huiskamer’ in de Belevingsroute. Kom thuis en geniet!

Belevingsroute CRDL - Contact door aanraking

Ook nieuwsgierig naar wat de CRDL (Cradle) is? Dit interactieve zorginstrument vertaalt aanraking tussen mensen in geluid. Het activeert de tastzin en maakt nieuw contact mogelijk voor mensen, die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Ervaar het zelf in de Belevingsroute!

Belevingsroute Levare Cura - Motivering voor dagelijks bewegen

Levare Cura creëert beweegvriendelijke omgevingen op maat. Dagelijks bewegen wordt spelenderwijs vanzelfsprekend! Levare Cura interactieve systemen zijn o.a.: InTHERA route fietsen en Ivy interactieve beweegvloeren. Kom in beweging! Ervaar wat bewegen kan toevoegen aan leefplezier van jouw bewoners.

Bejegening & Contact

Keuzesessie 2 - Bejegening en contact door aanraking

Bij meer kwetsbare cliënten ben je vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening. Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Je krijgt praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.
Marca van den Broek - bewegingsogoog en docent Shantala Speciale Zorg

Keuzesessie 3 - Je (zang)stem als hulpmiddel

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw cliënten.
Pieternel van Amelsvoort - musicus en zangpedagoog

Keuzesessie 4 - Spelen met persoonlijke ruimte

In de zorg werk je continue in de persoonlijke en soms zelfs intieme ruimte van je cliënt. Dit kan leiden tot onbegrepen en afwerend gedrag. Ervaar jouw persoonlijke ruimte en oefen met werken in het territorium van jouw cliënten.
Bartho Martens - trainer Dreigend en Destructief Gedrag

Keuzesessie 5 - Kunst van het verleiden

Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.
Annemarie Bolder - ergotherapeut en specialist & trainer Dementiezorg

Kunst & Creatief

Keuzesessie 6 - Creatief met kunst

Kunst en creativiteit kan cliënten een uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken. Na afloop zie je hen vaak versteld staan van hun eigen kunnen en trots zijn. Je gaat in deze sessie praktisch aan de slag met hoe je kunst en creativiteit als een waardevolle activiteit kunt inzetten.
Mariska Atmodimedjo - activiteitenbegeleider &
Joke Bos - psychomotorisch therapeut & coördinator Ontmoetingscentrum

Keuzesessie 7  - Bewegen en dansen op muziek

Bewegen is gezond en goed, zeker voor kwetsbare ouderen. Het is gezellig om samen op muziek te bewegen, de muziek schept een fijne sfeer. Bewegen op muziek kan op elke leeftijd, de bewegingen zijn aangepast op de mogelijkheden van de cliënt. Zowel zittend als staand kunnen zij dansbewegingen maken. Ervaar het zelf!
Andrew Greenwood - Internationaal balletmeester & trainer

Keuzesessie 8 - Muziek als waardevol instrument

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige ‘instrument’ om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek!
Manon Bruinsma - muziektherapeut

Leren & Persoonlijke ontwikkeling

Keuzesessie 9 - Werken vanuit het levensverhaal

Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoongerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas - geestelijk verzorger

Keuzesessie 10 - Betrekken van de familie

Familie vindt het niet altijd makkelijk om op bezoek te komen en weet niet altijd wat dan te doen in contact met hun naaste. Het is mooi als het bezoek een waardevol moment oplevert voor zowel de cliënt als familie. Veel organisaties willen de familie hierin graag ondersteunen en hen betrekken bij activiteiten. Dit lukt vaak maar gedeeltelijk. Hoe staan familieleden hier eigenlijk in? Wat hebben zij nodig en vinden zij prettig? Welke mogelijkheden zie jij binnen jouw werk en omgeving? En hoe kan je daar praktisch mee aan de slag?
Josine Engels, welzijnscoach & projectmedewerker Namaste familieprogramma

Keuzesessie 11 - Activiteitenbegeleider als coach

Jij hebt als activiteitenbegeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de cliënt. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om meer aandacht te schenken aan het welzijn de cliënten in de dagelijkse zorg.
Tanja van Bemmel, (team)coach & trainer Kwiec

Keuzesessie 12 - Hoe maak IK het verschil?

Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Sabine Baltussen - coach persoonlijke ontwikkeling & trainer

Zintuigen & Gedrag

Keuzesessie 13 - Anders kijken naar complex gedrag

Mensen met dementie kunnen niet altijd hun verdriet, angsten, woede of wensen verwoorden zoals wij dat zouden doen. Dit resulteert vaak in zogenoemd ‘negatief aandacht’ vragen. Gedrag dat zorgmedewerkers vaak als complex en storend gedrag ervaren. In deze sessie ga je, aan de hand van praktijkvoorbeelden, aan de slag met mogelijke signalen achter dit gedrag en jouw, wellicht onbewuste, rol daarin.
Geert Bettinger - trainer/coach & auteur 'Door stil te staan kom je verder'

Keuzesessie 14 - Omgaan met angst en onrust

Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Saskia Danen - verpleegkundige & specialist Dementiezorg

Keuzesessie 15 - De invloed van omgevingsprikkels

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & prikkelcoach

Belevingsplein - Visuele problemen bij dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.
Greetje Koevoets - specialist Visuele problemen door dementie

Eten & Drinken

Belevingsplein - Eten en drinken, hét instrument voor geluksmomenten in de zorg

Voor veel mensen, die zorgafhankelijk zijn, is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Een moment om naar uit te kijken. In deze sessie krijg je praktische tips en ervaar je hoe je deze waardevolle eet- en drinkmomenten optimaal kunt benutten. Je ervaar de kracht van geur en leert hoe je nog meer geluksmomenten kunt creëren door extra aandacht te schenken aan eten en drinken.
Lisette Bossert - culinair coach, inspirator en voormalig chef-kok

Complementaire zorg

Belevingsplein - Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!

Belevingsplein - Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos - docent Shantala Speciale Zorg

Belevingsplein - Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Ria Bartels - docent Shantala Speciale Zorg

Belevingsplein - Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Mattie Hoogstraate en Kitty Koenders - expert Therapeutic Touch

Belevingsplein - (Ont)Stress!

Afgelopen periode was voor veel zorgmedewerkers een stressvolle periode. Je wilt het graag goed doen voor je collega’s en de cliënten. Maar loopt daarbij soms jezelf voorbij. Hoe kun je voorkomen dat de emmer zo vol raakt bij jou of je collega dat hij overloopt? Ga in gesprek over preventie, signaleren en hoe je collega’s in je team kunt ondersteunen.
Bartho Martens - trainer/ coach stressmanagement

Aanmelden & Programma
download complete programma

Sessierondes

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
1 .1 Alles is bewegen (vol)
2 .1 Alles is bewegen (vol)
3 .1 Alles is bewegen
1 .2 Bejegening en contact door aanraking (vol)
2 .2 Bejegening en contact door aanraking (vol)
3 .2 Bejegening en contact door aanraking
1 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel (vol)
2 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel
3 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel
1 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
2 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
3 .4 Spelen met persoonlijke ruimte
1 .5 Kunst van het verleiden (vol)
2 .5 Kunst van het verleiden (vol)
3 .5 Kunst van het verleiden (vol)
1 .6 Creatief met kunst (vol)
2 .6 Creatief met kunst (vol)
3 .6 Creatief met kunst
1 .7 Bewegen en dansen op muziek (vol)
2 .7 Bewegen en dansen op muziek (vol)
3 .7 Bewegen en dansen op muziek
1 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
2 .8 Muziek als waardevol instrument
3 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
1 .9 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
2 .9 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
3 .9 Werken vanuit het levensverhaal
1 .10 Betrekken van de familie (vol)
2 .10 Betrekken van de familie
3 .10 Betrekken van de familie
1 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
2 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
3 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
1 .12 Hoe maak IK het verschil? (vol)
2 .12 Hoe maak IK het verschil?
3 .12 Hoe maak IK het verschil?
1 .13 Anders kijken naar complex gedrag
2 .13 Anders kijken naar complex gedrag
3 .13 Anders kijken naar complex gedrag (vol)
1 .14 Omgaan met angst en onrust (vol)
2 .14 Omgaan met angst en onrust
3 .14 Omgaan met angst en onrust (vol)
1 .15 De invloed van omgevingsprikkels (vol)
2 .15 De invloed van omgevingsprikkels (vol)
3 .15 De invloed van omgevingsprikkels (vol)

Partners

StudieArena
Bossert Kookwerken
Music & Memory
Diva Dichtbij
Prikkelcoach
L'azione
Shantala Speciale Zorg
Zorgadviesbureau van der Vegt
B-Loont
Zorg4Zorg
Ergoworld
ORO
Combiwel
Zorggroep Elde Maasduinen
De Swinhove Groep
Reliëf
Bartiméus
Van Praag Instituut
CRDLT - Contact door aanraking
MOOFIE
STV GeheugenVenster
Levare Cura

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngTijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot activiteitenbegeleiders en van gedragsdeskundigen tot teammanagers. Het programma is hoofdzakelijk gericht op zorgmedewerkers die werkzaam zijn in de ouderenzorg (dementie & somatiek).

De Congresparade is bedoeld voor:

 • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding en welzijnscoaches.
 • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders.
 • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
 • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten en andere paramedici.
 • PMT-ers, dans- en muziektherapeuten.
 • Maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers
.
 • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen.
 • Psychologen en psychogerontologen.
 • Docenten en opleidingscoördinatoren.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs, universiteiten en kennisinstituten, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Aanmelden 11 oktober >  1 november >

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) - 6 punten
 • SRVB  (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen) - 5 punten

Staat jouw vereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie willen ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena.