Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding
31 mei 2021

Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding

Volgeboekt

Datum
maandag 31 mei 2021
Deelnamekosten
€ 245,- (excl. BTW)
Klik voor alle prijzen
Locatie
De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren
Routebeschrijving
naar boven

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Accreditatie Kosten

Inleiding

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding verplaatst naar 31 mei 2021

StudieArena houdt de ontwikkelingen rondom het Corona-viris nauwlettend in de gaten. Na de persconferentie van 13 oktober 2020 is duidelijk geworden dat de Congresparade van 16 november 2020 helaas nog niet kan plaatsvinden. Deze editie is daarom verplaatst naar 31 mei 2021. Alle deelnemers zijn hierover inmiddels persoonlijk geïnformeerd.

De bijeenkomst van 31 mei is volgeboekt. Gezien de grote belangstelling wordt er eind mei 2021 een extra editie van dit programma georganiseerd. Binnenkort volgt er meer informatie over de datum. Zou je graag vrijblijvend op de hoogte willen blijven of je alvast willen aanmelden? Stuur dan een mail naar: info@studiearena.nl.

introductie_congresparade_dag_van_de_activiteitenbegeleiding_31_mei_2021.png

scroll naar beneden

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

Kwetsbaarheid en kwaliteit van leven

robbert gobbens gastspreker studiearenaVanuit de zorg spreken we over 'kwetsbare ouderen' en 'kwaliteit van leven'. Maar wat is nu precies 'kwetsbaar' en wat versta jij onder 'kwaliteit van leven'? Als je het de bewoners van het verpleeghuis vraagt, gebruiken zij deze termen niet. Zij willen een zinvolle dag, leuke dingen doen, gezien worden en verbonden blijven bij hun omgeving. Wat versta jij onder 'kwetsbaarheid' en 'kwaliteit van leven'?

Robbert Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen Hogeschool Inholland

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.png

pieternel_van_amelsvoort_gastspreker_studiearena.pngZoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt? Door het toevoegen of juist vermijden van prikkels kan je het comfort voor je cliënten verhogen en mogelijke onrust voorkomen.

Pieternel van Amelsvoort, musicus en zangpedagoog en initiatiefnemer Diva Dichtbij &
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking Prikkelcoach

jeroen_meeder_directeur_studiearena.pngHoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?

Jeroen Meeder, directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

Vanaf
10:40 uur

belevingsplein studiearena

11:20 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 14 sessies

12:10 uur

Belevingsplein en lunch

13:30 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 14 sessies - 50 minuten

14:20 uur

Belevingsplein en koffie/theepauze

15:10 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 14 sessies - 50 minuten

16:00 uur

Einde programma & netwerkborrel

Thema's

Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 14 onderstaande keuzesessies, verdeeld in verschillende thema's. En laat je tussen de sessies door inspireren door een bezoek te brengen aan de verschillende programmaonderdelen op het belevingsplein.

Activeren & Bewegen

Keuzesessie 1 - Alles is bewegen

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - Bewegingsagoog

Belevingsplein - Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. Op het Belevingspleinervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - Fysiotherapeut

Belevingsplein - Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Op het Belevingsplein krijg je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring-Lammers - Fysiotherapeut

Bejegening & Contact

Keuzesessie 2 - Bejegening en contact door aanraking

Bij meer kwetsbare cliënten ben je vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening. Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Je krijgt praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.
Ria Bartels - Specialist Shantala Speciale Zorg 

Keuzesessie 3 - Je (zang)stem als hulpmiddel

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw cliënten.
Pieternel van Amelsvoort - Musicus en zangpedagoog

Keuzesessie 4 - Spelen met persoonlijke ruimte

In de zorg werk je continue in de persoonlijke en soms zelfs intieme ruimte van je cliënt. Dit kan leiden tot onbegrepen en afwerend gedrag. Ervaar jouw persoonlijke ruimte en oefen met werken in het territorium van jouw cliënten.
Bartho Martens - Trainer Dreigend en Destructief Gedrag

Keuzesessie 5 - Kunst van het verleiden

Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.
Joke Bos - Psychomotorisch therapeut

Kunst & Creatief

Keuzesessie 6 - Creatief met kunst

Kunst en creativiteit kan cliënten een uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken. Na afloop zie je hen vaak versteld staan van hun eigen kunnen en trots zijn. Je gaat in deze sessie praktisch aan de slag met hoe je kunst en creativiteit als een waardevolle activiteit kunt inzetten.
Mariska Atmodimedjo - Activiteitenbegeleider

Keuzesessie 7  - Bewegen en dansen op muziek

Bewegen is gezond en goed, zeker voor kwetsbare ouderen. Het is gezellig om samen op muziek te bewegen, de muziek schept een fijne sfeer. Bewegen op muziek kan op elke leeftijd, de bewegingen zijn aangepast op de mogelijkheden van de cliënt. Zowel zittend als staand kunnen zij dansbewegingen maken. Ervaar het zelf!
Liesbeth van Eijden, activiteitenbegeleidster en beweegdocente

Keuzesessie 8 - Muziek als waardevol instrument

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige ‘instrument’ om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek!
Manon Bruinsma - Muziektherapeut

Leren & Persoonlijke ontwikkeling

Keuzesessie 9 - Werken vanuit het levensverhaal

Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoongerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas, geestelijk verzorger of Annemarie Bolder, ergotherapeut Zorggroep Amsterdam Oost en dementie expert/trainer Ergoworld

Keuzesessie 10 - Betrekken van de familie en vrijwilligers

Vaak weet de familie niet goed wat te doen in het contact met hun dierbare. Hoe mooi is het als er een win-win situatie ontstaat, waarbij de cliënt geactiveerd wordt én er voor de familie/vrijwilliger een waardevol contactmoment ontstaat. Ga op zoek naar mogelijkheden binnen jouw werk, gebruikmakend van de middelen die er al zijn, of die eenvoudig te organiseren zijn.
Christien Begemann, adviseur en trainer

Keuzesessie 11 - Activiteitenbegeleider als coach

Jij hebt als activiteitenbegeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de cliënt. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om meer aandacht te schenken aan het welzijn de cliënten in de dagelijkse zorg.
Irma van der Vegt - Gedragsdeskundige, (team)coach en trainer

Keuzesessie 12 - Hoe maak IK het verschil?

Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Sabine Baltussen - Coach

Complementaire zorg

Belevingsplein - Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!
Catherine Jansen - Docent en adviseur complementaire zorg

Belevingsplein - Handmassage

Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.

Belevingsplein - Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos en Anouk Bruggink- Trainers Shantala

Belevingsplein - Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.

Belevingsplein - Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Mattie Hoogstraate en Diana Harbers, Therapeutic Touch specialisten

Zintuigen & Gedrag

Keuzesessie 13 - De invloed van omgevingsprikkels

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - Specialist Sensorische Informatieverwerking en Prikkelcoach

Keuzesessie 14 - Omgaan met angst en onrust

Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Saskia Danen - Verpleegkundige en Specialist Dementiezorg of Annemarie Bolder, ergotherapeut Zorggroep Amsterdam Oost en dementie expert/trainer Ergoworld

Belevingsplein - Visuele problemen bij dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.
Greetje Koevoets - Specialist Visuele problemen door dementie

Eten & Drinken

Keuzesessie 15 - Eten en drinken als waardevolle activiteit

Geuren en smaken van eten hebben veel impact op ons leven. Iedereen beschikt over eetherinneringen. Geuren die je terug in de tijd brengen. Wat kan samen koken en lekker eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan het leefplezier van cliënten? Ervaar hoe koken een gezamenlijk feestje kan zijn.
Lisette Bossert - culinair coach, inspirator en voormalig chef-kok

Belevingsplein - Eten in het donker

Ben jij bewust van de gevolgen voor je bewoner als hij/zij slecht ziet? Eet hij bijvoorbeeld minder goed als gevolg van de dementie of ziet hij het gewoon niet goed? Neem plaats aan tafel en ervaar zelf hoe het is om te eten met een gezichtsbeperking. Deze beleving opent je ogen!
Roelanda van der Lee, coördinator belevingsactiviteiten

Aanmelden
download complete programma

Partners

StudieArena
Bossert Kookwerken
ORO
Diva Dichtbij
Music & Memory
Prikkelcoach
Bartiméus
L'azione
Zorgadviesbureau van der Vegt
Zorg4Zorg
Reliëf
Van Praag Instituut
Combiwel
V&VN Complementaire Zorg

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngTijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot activiteitenbegeleiders en van gedragsdeskundigen tot teammanagers.

De Congresparade is bedoeld voor:

 • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding en welzijnscoaches.
 • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders.
 • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
 • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten en andere paramedici.
 • PMT-ers, dans- en muziektherapeuten.
 • Maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers
.
 • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen.
 • Psychologen en psychogerontologen.
 • Docenten en opleidingscoördinatoren.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs, universiteiten en kennisinstituten, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) - 6 punten
 • SRVB  (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen) - 5 punten

Staat jouw vereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie willen ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena.

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Dag van de activiteitenbegeleiding bedragen € 295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief digitale informatie, hand-outs van de presentaties, lunch, koffie/thee en netwerkborrel.

Tot 31 mei 2021 geldt een speciale korting van 50 euro per persoon. Het deelname bedrag is dan € 245,-.

Annuleringsvoorwaarden
Deelname kan je tot 4 weken voor de Congresparade schriftelijk annuleren bij StudieArena. Wij berekenen dan €45,- (excl. BTW) administratiekosten per persoon. Na deze datum is het volledige bedrag verschuldigd. Een collega kan je uiteraard zonder bijkomende kosten vervangen. Meer informatie, zie onze deelnamevoorwaarden.