Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding
31 mei 2021

Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding

Nieuwe datum 21 JUNI 2021!

Datum
maandag 31 mei 2021
Locatie
Spant!
Dr. A. Kuyperlaan 3
Bussum
Routebeschrijving
naar boven

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Accreditatie

Inleiding

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

plenaire_programma_studiearena_1.png


Kwetsbaarheid en kwaliteit van leven

robbert gobbens gastspreker studiearenaVanuit de zorg spreken we over 'kwetsbare ouderen' en 'kwaliteit van leven'. Maar wat is nu precies 'kwetsbaar' en wat versta jij onder 'kwaliteit van leven'? Als je het de bewoners van het verpleeghuis vraagt, gebruiken zij deze termen niet. Zij willen een zinvolle dag, leuke dingen doen, gezien worden en verbonden blijven bij hun omgeving. Wat versta jij onder 'kwetsbaarheid' en 'kwaliteit van leven'?

Robbert Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen Hogeschool Inholland

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.png

pieternel_van_amelsvoort_gastspreker_studiearena.pngZoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt? Door het toevoegen of juist vermijden van prikkels kan je het comfort voor je cliënten verhogen en mogelijke onrust voorkomen.

Pieternel van Amelsvoort, musicus en zangpedagoog en initiatiefnemer Diva Dichtbij &
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking Prikkelcoach

jeroen_meeder_directeur_studiearena.pngHoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?

Jeroen Meeder, directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

vanaf 10.30 uur

paradeprogramma_studiearena.png

Ervaar de kracht van de beleving!

Presentaties die je rakenen, persoonlijke ontmoetingen die je inspireren en aan het denken zetten. Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!

Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 15 keuzesessies, verdeeld in verschillende thema’s. Laat je tussen de sessies door inspireren door een bezoek te brengen aan de verschillende programmaonderdelen op het Belevingsplein. De sessies op Belevingsplein hoef je niet vooraf op te geven. Deze kies je op de dag zelf.

Tussendoor is er alle ruimte om te lunchen en collega's te ontmoeten.

10:30 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 15 sessies

11:20 uur

Belevingsplein

13:10 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 15 sessies

14:00 uur

Belevingsplein

15:10 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 15 sessies

16:00 uur

Einde programma & netwerkborrel

Activeren & Bewegen

Keuzesessie 1 - Alles is bewegen

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - bewegingsagoog

Belevingsplein - Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. Op het Belevingspleinervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - fysiotherapeut

Belevingsplein - Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Op het Belevingsplein krijg je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring-Lammers - fysiotherapeut

Bejegening & Contact

Keuzesessie 2 - Bejegening en contact door aanraking

Bij meer kwetsbare cliënten ben je vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening. Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Je krijgt praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.
Marca van den Broek - bewegingstherapeut & docent Shantala Speciale Zorg

Keuzesessie 3 - Je (zang)stem als hulpmiddel

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw cliënten.
Pieternel van Amelsvoort - musicus & zangpedagoog

Keuzesessie 4 - Spelen met persoonlijke ruimte

In de zorg werk je continue in de persoonlijke en soms zelfs intieme ruimte van je cliënt. Dit kan leiden tot onbegrepen en afwerend gedrag. Ervaar jouw persoonlijke ruimte en oefen met werken in het territorium van jouw cliënten.
Bartho Martens - trainer

Keuzesessie 5 - Kunst van het verleiden

Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.
Joke Bos - psychomotorisch therapeut

Kunst & Creatief

Keuzesessie 6 - Creatief met kunst

Kunst en creativiteit kan cliënten een uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken. Na afloop zie je hen vaak versteld staan van hun eigen kunnen en trots zijn. Je gaat in deze sessie praktisch aan de slag met hoe je kunst en creativiteit als een waardevolle activiteit kunt inzetten.
Mariska Atmodimedjo - activiteitenbegeleider

Keuzesessie 7  - Bewegen en dansen op muziek

Bewegen is gezond en goed, zeker voor kwetsbare ouderen. Het is gezellig om samen op muziek te bewegen, de muziek schept een fijne sfeer. Bewegen op muziek kan op elke leeftijd, de bewegingen zijn aangepast op de mogelijkheden van de cliënt. Zowel zittend als staand kunnen zij dansbewegingen maken. Ervaar het zelf!
Andrew Greenwood - Internationaal balletmeester & trainer

Keuzesessie 8 - Muziek als waardevol instrument

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige ‘instrument’ om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek!
Manon Bruinsma - muziektherapeut

Leren & Persoonlijke ontwikkeling

Keuzesessie 9 - Werken vanuit het levensverhaal

Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoongerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas, geestelijk verzorger of 
Annemarie Bolder - ergotherapeut en specialist Dementiezorg

Keuzesessie 10 - Betrekken van de familie

Familie vindt het niet altijd makkelijk om op bezoek te komen en weet niet altijd wat dan te doen in contact met hun naaste. Het is mooi als het bezoek een waardevol moment oplevert voor zowel de cliënt als familie. Veel organisaties willen de familie hierin graag ondersteunen en hen betrekken bij activiteiten. Dit lukt vaak maar gedeeltelijk. Hoe staan familieleden hier eigenlijk in? Wat hebben zij nodig en vinden zij prettig? Welke mogelijkheden zie jij binnen jouw werk en omgeving? En hoe kan je daar praktisch mee aan de slag?
Josine Engels, welzijnscoach & projectmedewerker Namaste familieprogramma

Keuzesessie 11 - Activiteitenbegeleider als coach

Jij hebt als activiteitenbegeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de cliënt. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om meer aandacht te schenken aan het welzijn de cliënten in de dagelijkse zorg.
Irma van der Vegt - gedragsdeskundige, (team)coach & trainer

Keuzesessie 12 - Hoe maak IK het verschil?

Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Sabine Baltussen - coach, trainer & loopbaanadviseur

Zintuigen & Gedrag

Keuzesessie 13 - De invloed van omgevingsprikkels

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & Prikkelcoach

Keuzesessie 14 - Omgaan met angst en onrust

Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Saskia Danen - verpleegkundige & specialist Dementiezorg of 
Annemarie Bolder - ergotherapeut & expert/trainer Dementiezorg

Belevingsplein - Visuele problemen bij dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.
Greetje Koevoets - specialist Visuele problemen door dementie

Eten & Drinken

Keuzesessie 15 - Eten en drinken als waardevolle activiteit

Geuren en smaken van eten hebben veel impact op ons leven. Iedereen beschikt over eetherinneringen. Geuren die je terug in de tijd brengen. Wat kan samen koken en lekker eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan het leefplezier van cliënten? Ervaar hoe koken een gezamenlijk feestje kan zijn.
Lisette Bossert - culinair coach, inspirator & voormalig chef-kok

Belevingsplein - Eten in het donker

Ben jij bewust van de gevolgen voor je bewoner als hij/zij slecht ziet? Eet hij bijvoorbeeld minder goed als gevolg van de dementie of ziet hij het gewoon niet goed? Neem plaats aan tafel en ervaar zelf hoe het is om te eten met een gezichtsbeperking. Deze beleving opent je ogen!
Roelanda van der Lee - coördinator belevingsactiviteiten

Complementaire zorg

Belevingsplein - Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!

Belevingsplein - Handmassage

Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.
Dirkje van Duivendijk & Dorres van den Berg - expert handmassage

Belevingsplein - Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos & Anouk Bruggink - expert Shantala

Belevingsplein - Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Ria Bartels - trainer Shantala Speciale Zorg

Belevingsplein - Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Mattie Hoogstraate & Diana Harbers - expert Therapeutic Touch

Aanmelden
download complete programma

Sessierondes

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
1 .1 Alles is bewegen
2 .1 Alles is bewegen (vol)
3 .1 Alles is bewegen
1 .2 Bejegening en contact door aanraking (vol)
2 .2 Bejegening en contact door aanraking
3 .2 Bejegening en contact door aanraking
1 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel
2 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel (vol)
3 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel (vol)
1 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
2 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
3 .4 Spelen met persoonlijke ruimte
1 .5 Kunst van het verleiden (vol)
2 .5 Kunst van het verleiden
3 .5 Kunst van het verleiden (vol)
1 .6 Creatief met kunst (vol)
2 .6 Creatief met kunst (vol)
3 .6 Creatief met kunst (vol)
1 .7 Bewegen en dansen op muziek (vol)
2 .7 Bewegen en dansen op muziek
3 .7 Bewegen en dansen op muziek (vol)
1 .8 Muziek als waardevol instrument
2 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
3 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
1 .9 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
2 .9 Werken vanuit het levensverhaal
3 .9 Werken vanuit het levensverhaal
1 .10 Betrekken van de familie (vol)
2 .10 Betrekken van de familie (vol)
3 .10 Betrekken van de familie (vol)
1 .11 Activiteitenbegeleider als coach
2 .11 Activiteitenbegeleider als coach
3 .11 Activiteitenbegeleider als coach
1 .12 Hoe maak IK het verschil?
2 .12 Hoe maak IK het verschil?
3 .12 Hoe maak IK het verschil?
1 .13 De invloed van omgevingsprikkels
2 .13 De invloed van omgevingsprikkels
3 .13 De invloed van omgevingsprikkels
1 .14 Omgaan met angst en onrust (vol)
2 .14 Omgaan met angst en onrust
3 .14 Omgaan met angst en onrust
1 .15 Eten en drinken als waardevolle activiteit
2 .15 Eten en drinken als waardevolle activiteit (vol)
3 .15 Eten en drinken als waardevolle activiteit (vol)

Partners

StudieArena
Bossert Kookwerken
Music & Memory
Diva Dichtbij
Prikkelcoach
L'azione
Shantala Speciale Zorg
Zorgadviesbureau van der Vegt
B-Loont
Zorg4Zorg
Ergoworld
ORO
Combiwel
Zorggroep Elde Maasduinen
De Swinhove Groep
Reliëf
Bartiméus
Van Praag Instituut
V&VN Complementaire Zorg
Barry Emons
CRDLT - Contact door aanraking
MOOFIE

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngTijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot activiteitenbegeleiders en van gedragsdeskundigen tot teammanagers.

De Congresparade is bedoeld voor:

 • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding en welzijnscoaches.
 • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders.
 • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
 • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten en andere paramedici.
 • PMT-ers, dans- en muziektherapeuten.
 • Maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers
.
 • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen.
 • Psychologen en psychogerontologen.
 • Docenten en opleidingscoördinatoren.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs, universiteiten en kennisinstituten, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden) - 6 punten
 • SRVB  (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen) - 5 punten

Staat jouw vereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie willen ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena.