Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding
22 september 2020

Congresparade
Dag van de Activiteitenbegeleiding

Volgeboekt * Herhaling 16 november 2020

Datum
dinsdag 22 september 2020
Deelnamekosten
€ 295,- (excl. BTW)
Klik voor alle prijzen
Locatie
De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren
Routebeschrijving
naar boven

Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding

Inleiding Actueel Programma Partners Voor wie? Accreditatie Kosten

Inleiding

Update - 5 augustus 2020

De Congresparade van 22 september 2020 gaat door!

Onder de huidige omstandigheden gaat de Congresparade van 22 september 2020 door. Wij zijn zelfs al druk met de voorbereidingen! Zodat we een veilige en inspirerende bijeenkomst kunnen aanbieden.

Wij hebben deze week uitgebreid overleg gehad met de locatie De Werelt, over hoe we in september een veilige bijeenkomst en inspirerend programma kunnen aanbieden aan de deelnemers. Het vraagt natuurlijk enige aanpassing, maar wij zijn ervan overtuigd dat we de Congresparade op verantwoorde wijze kunnen organiseren. Naast de maatregelen die de congreslocatie al neemt, hieronder in hoofdlijnen onze aanpak:

 • Op 22 september zijn wij de enige groep op de congreslocatie. Zo houden wij volledig zicht op de spreiding en routing voor onze deelnemers.
 • Het aantal deelnemers per workshop is laag gehouden. Per workshop zijn er 12 tot max 22 deelnemers.
 • We maken alleen gebruik van grotere sessieruimtes, zodat wij de 1,5 meter afstand tussen de deelnemers kunnen waarborgen.
 • Wij overwegen het plenaire programma live te streamen naar alle sessieruimtes. De deelnemers kunnen zo, onder begeleiding van een sessieleider, in kleine groepjes deelnemen aan het plenaire programma. Op deze manier willen wij voorkomen dat de deelnemers in een grote groep samen komen.
 • Ook het bezoeken van het Belevingsplein zal in kleinere groepjes worden georganiseerd.

In de week van 17 augustus informeren wij de deelnemers nog precies welke maatregelen wij op de locatie en voor het programma nemen.

Heb je nog vragen? Wij horen het graag.
Je kunt ons bereiken op 035-7856020 of via de mail: info@studiearena.nl.

Laatste updates Corona-virus >

 

inleiding_22_september_2020_congresparade.png

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

Kwetsbaarheid en kwaliteit van leven

robbert gobbens gastspreker studiearenaVanuit de zorg spreken we over 'kwetsbare ouderen' en 'kwaliteit van leven'. Maar wat is nu precies 'kwetsbaar' en wat versta jij onder 'kwaliteit van leven'? Als je het de bewoners van het verpleeghuis vraagt, gebruiken zij deze termen niet. Zij willen een zinvolle dag, leuke dingen doen, gezien worden en verbonden blijven bij hun omgeving. Wat versta jij onder 'kwetsbaarheid' en 'kwaliteit van leven'?

Robbert Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen Hogeschool Inholland

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.png

pieternel_van_amelsvoort_gastspreker_studiearena.pngZoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt? Door het toevoegen of juist vermijden van prikkels kan je het comfort voor je cliënten verhogen en mogelijke onrust voorkomen.

Pieternel van Amelsvoort, musicus en zangpedagoog en initiatiefnemer Diva Dichtbij &
Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking Prikkelcoach

jeroen_meeder_directeur_studiearena.pngHoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?

Jeroen Meeder, directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

Vanaf
10:30 uur

belevingsplein studiearena

11:20 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 14 sessies

12:10 uur

Belevingsplein en lunch

13:30 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 14 sessies - 50 minuten

14:20 uur

Belevingsplein en koffie/theepauze

15:10 uur

Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 14 sessies - 50 minuten

16:00 uur

Einde programma & netwerkborrel

Thema's

Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 14 onderstaande keuzesessies, verdeeld in verschillende thema's. En laat je tussen de sessies door inspireren door een bezoek te brengen aan de verschillende programmaonderdelen op het belevingsplein.

Activeren & Bewegen

Keuzesessie 1 - Alles is bewegen

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.
Azmi Alubeid - Bewegingsagoog

Belevingsplein - Eten en drinken als waardevolle activiteit

Geuren en smaken van eten hebben veel impact op ons leven. Iedereen beschikt over eetherinneringen. Geuren die je terug in de tijd brengen. Wat kan samen koken en lekker eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan het leefplezier van cliënten? Ervaar hoe koken een gezamenlijk feestje kan zijn.
Lisette Bossert - culinair coach, inspirator en voormalig chef-kok

Belevingsplein - Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. Op het Belevingspleinervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.
Joke Winkler - Fysiotherapeut

Belevingsplein - Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Op het Belevingsplein krijg je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.
Trees Werring-Lammers - Fysiotherapeut

Belevingsplein - Wandelanders

Maak op het Belevingsplein kennis met Wandelanders. Krijg handvatten hoe je je dagelijkse wandeling een verrassende invulling kunt geven en leer hoe je je bewoners hierin kunt meenemen.
Ellen Bickel, psychomotorisch therapeut

Bejegening & Contact

Keuzesessie 2 - Bejegening en contact door aanraking

Bij meer kwetsbare cliënten ben je vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening. Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Je krijgt praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.
Marca van den Broek - Bewegingsagoog en docent Shantalamassage

Keuzesessie 3 - Je stem als hulpmiddel voor contact

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw cliënten.
Pieternel van Amelsvoort - Musicus en zangpedagoog

Keuzesessie 4 - Spelen met persoonlijke ruimte

In de zorg werk je continue in de persoonlijke en soms zelfs intieme ruimte van je cliënt. Dit kan leiden tot onbegrepen en afwerend gedrag. Ervaar jouw persoonlijke ruimte en oefen met werken in het territorium van jouw cliënten.
Bartho Martens - Trainer Dreigend en Destructief Gedrag

Keuzesessie 5 - Kunst van het verleiden

Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.
Joke Bos - Psychomotorisch therapeut

Kunst & Creatief

Keuzesessie 6 - Creatief met kunst

Kunst en creativiteit kan cliënten een uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken. Na afloop zie je hen vaak versteld staan van hun eigen kunnen en trots zijn. Je gaat in deze sessie praktisch aan de slag met hoe je kunst en creativiteit als een waardevolle activiteit kunt inzetten.
Mariska Atmodimedjo - Activiteitenbegeleider

Keuzesessie 7 - Dans en de kunst van het bewegen

Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van hun beperkingen! Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken, geeft het ook veel plezier. In deze sessie maak je kennis met de mogelijkheden van dans voor jouw cliënten.
Andrew Greenwood - Internationaal balletmeester

Keuzesessie 8 - Muziek als waardevol instrument

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige ‘instrument’ om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek!
Manon Bruinsma - Muziektherapeut

Leren & Persoonlijke ontwikkeling

Keuzesessie 9 - Werken vanuit het levensverhaal

Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoongerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Marije Vermaas, geestelijk verzorger

Keuzesessie 10 - Betrekken van de familie en vrijwilligers

Vaak weet de familie niet goed wat te doen in het contact met hun dierbare. Hoe mooi is het als er een win-win situatie ontstaat, waarbij de cliënt geactiveerd wordt én er voor de familie/vrijwilliger een waardevol contactmoment ontstaat. Ga op zoek naar mogelijkheden binnen jouw werk, gebruikmakend van de middelen die er al zijn, of die eenvoudig te organiseren zijn.
Christien Begemann, adviseur en trainer

Keuzesessie 11 - Activiteitenbegeleider als coach

Jij hebt als activiteitenbegeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de cliënt. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om meer aandacht te schenken aan het welzijn de cliënten in de dagelijkse zorg.
Irma van der Vegt - Gedragsdeskundige, (team)coach en trainer

Keuzesessie 12 - Hoe maak IK het verschil?

Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.
Sabine Baltussen - Coach

Complementaire zorg

Belevingsplein - Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!
Catherine Jansen - Docent en adviseur complementaire zorg

Belevingsplein - Handmassage

Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.
Dirkje van Duivendijk en Dorres van den Berg - Specialist handmassage

Belevingsplein - Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.
Els Vos en Anouk Brugging - Trainers Shantala

Belevingsplein - Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Ria Bartels - Specialist Shantala Speciale Zorg

Belevingsplein - Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.
Kitty Koenders en Veronique van de Ven - Therapeutic Touch specialisten

Zintuigen & Gedrag

Keuzesessie 13 - De invloed van omgevingsprikkels

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!
Robert de Hoog - Specialist Sensorische Informatieverwerking en Prikkelcoach

Keuzesessie 14 - Omgaan met angst en onrust

Onrust en angs komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.
Saskia Danen - Verpleegkundige en Specialist Dementiezorg

Belevingsplein - Visuele problemen bij dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.
Greetje Koevoets - Specialist Visuele problemen door dementie

Hulpmiddelen

Belevingsplein - Fitte Bedrijven.nl - MOOFIE

Maak kennis met MOOFIE. Met deze interactieve beweegstok worden ouderen en mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De MOOFIE geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers op een aantrekkelijke manier gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!

Belevingsplein - SpelPlus

Gezelschaps- en beweegspellen biedt een zinvolle en plezierige dagactiviteit en brengt mensen met elkaar in contact. Samen gezellig aan tafel rond een speelbord of een oudhollands kaartenspel, samen een beweegspel doen of met elkaar knutselen en de lach, het plezier ontstaat vanzelf. Schuif aan bij SpelPlus op het Belevingsplein en maak kennis met de mogelijkheden van aangepaste gezelschapsspellen voor ouderen en mensen met een beperking, in zowel woonzorg - en dagbestedingscentra, als thuis.

Belevingsplein - De BeleefTV

De BeleefTV is een interactieve tafel die op speelse wijze activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie. Door middel van interactieve spellen, luisteren naar muziek en het bekijken van foto’s en video’s kunnen bewoners het verleden herleven en worden zij zowel tot een fysieke activiteit als sociale interactie gestimuleerd. Neem plaats aan de tafel en beleef het zelf!

Belevingsplein - STV GeheugenVenster

STV GeheugenVenster heeft een speciaal beeld- en muziekprogramma ontwikkeld dat bewoners stimuleert, uitnodigt en plezier brengt en zo effectief bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het GeheugenVenster geeft structuur, helpt herinneren, laat beleven, stimuleert tot interactie, geeft afleiding wanneer nodig én biedt handvatten voor gezamenlijke activiteiten. Nieuwsgierig? Je bent van harte welkom in onze ‘huiskamer’ op het Belevingsplein. Kom thuis en geniet!

Belevingsplein - Barry Emons / Snoezelmateriaal

Snoezelen biedt een ingang om met behulp van zintuiglijke prikkels contact te maken met de belevingswereld van jouw bewoners. Dit heeft een positief effect op zowel zijn/haar stemming als het gedrag. Zelf snoezelen ervaren? Maak kennis met ‘Hydro’ de badkamer snoezelkar, neem plaats aan de Belevenistafel of speel met de interactieve kat ‘Ginger’.

Belevingsplein - Qwiek

Projectie met rustgevende beelden op de muur of het plafond biedt de mogelijkheid tot het reguleren van prikkels. Bewoners krijgen zo een audiovisuele beleving, waardoor ze meegenomen worden in hun persoonlijke belevingswereld. Hierdoor neemt complex gedrag af en ontspannen mensen meer. Kom even liggen en maak kennis met de Qiek.up!

Aanmelden
download complete programma

Sessierondes

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
1 .1 Alles is bewegen
2 .1 Alles is bewegen
3 .1 Alles is bewegen (vol)
1 .2 Bejegening en contact door aanraking (vol)
2 .2 Bejegening en contact door aanraking (vol)
3 .2 Bejegening en contact door aanraking
1 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel (vol)
2 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel (vol)
3 .3 Je (zang)stem als hulpmiddel
1 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
2 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
3 .4 Spelen met persoonlijke ruimte (vol)
1 .5 Kunst van het verleiden (vol)
2 .5 Kunst van het verleiden (vol)
3 .5 Kunst van het verleiden (vol)
1 .6 Creatief met kunst (vol)
2 .6 Creatief met kunst
3 .6 Creatief met kunst
1 .7 Dans en de kunst van het bewegen
2 .7 Dans en de kunst van het bewegen
3 .7 Dans en de kunst van het bewegen (vol)
1 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
2 .8 Muziek als waardevol instrument
3 .8 Muziek als waardevol instrument (vol)
1 .9 Werken vanuit het levensverhaal
2 .9 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
3 .9 Werken vanuit het levensverhaal (vol)
1 .10 Betrekken van de familie en vrijwilligers (vol)
2 .10 Betrekken van de familie en vrijwilligers (vol)
3 .10 Betrekken van de familie en vrijwilligers
1 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
2 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
3 .11 Activiteitenbegeleider als coach (vol)
1 .12 Hoe maak IK het verschil?
2 .12 Hoe maak IK het verschil? (vol)
3 .12 Hoe maak IK het verschil? (vol)
1 .13 De invloed van omgevingsprikkels
2 .13 De invloed van omgevingsprikkels
3 .13 De invloed van omgevingsprikkels (vol)
1 .14 Omgaan met angst en onrust
2 .14 Omgaan met angst en onrust (vol)
3 .14 Omgaan met angst en onrust (vol)

Partners

StudieArena
Bossert Kookwerken
ORO
Diva Dichtbij
Music & Memory
Prikkelcoach
Bartiméus
L'azione
B-Loont
Switch2Move
Zorgadviesbureau van der Vegt
Zorg4Zorg
Reliëf
Van Praag Instituut
Fittebedrijven.nl
SpelPlus
De BeleefTV
STV GeheugenVenster
Barry Emons
Qwiek

Voor wie?

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngTijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot activiteitenbegeleiders en van gedragsdeskundigen tot teammanagers.

De Congresparade is bedoeld voor:

 • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding en welzijnscoaches.
 • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders.
 • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
 • Ergotherapeuten, beweeg-/fysiotherapeuten en andere paramedici.
 • PMT-ers, dans- en muziektherapeuten.
 • Maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers
.
 • Orthopedagogen en gedragsdeskundigen.
 • Psychologen en psychogerontologen.
 • Docenten en opleidingscoördinatoren.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs, universiteiten en kennisinstituten, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Direct inschrijven >

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd voor:

 • Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen en Verzorgenden)
 • SRVB  (Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen) - 5 punten

Staat jouw vereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie willen ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena.

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Dag van de activiteitenbegeleiding bedragen € 295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief digitale informatie, hand-outs van de presentaties, lunch, koffie/thee en netwerkborrel.

Annuleringsvoorwaarden
Deelname kan je tot 4 weken voor de Congresparade schriftelijk annuleren bij StudieArena. Wij berekenen dan €45,- (excl. BTW) administratiekosten. Na deze datum is het volledige bedrag verschuldigd. Een collega kan je uiteraard zonder bijkomende kosten vervangen. Meer informatie, zie onze deelnamevoorwaarden.

Direct inschrijven >