Congres Moderne Dementiezorg 
Thema: Voeding en Dementie
21 november 2016

Congres Moderne Dementiezorg
Thema: Voeding en Dementie

Datum
maandag 21 november 2016
Locatie
De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren
Routebeschrijving
naar boven

Congres Moderne Dementiezorg Thema: Voeding en Dementie

Inleiding Actueel Programma Partners Kennismarkt Accreditatie

Inleiding

Smaakmakend congres over Voeding en Dementie.

Landelijk Congres Moderne Dementiezorg Voeding en DementieOp 21 november j.l. organiseerden wij de 10e editie van het Landelijk Congres Moderne Dementiezorg. Dit jaar met als thema Voeding en Dementie.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dementie. Niet alleen heeft dat wat iemand eet invloed op het dementieproces, ook is eten voor veel mensen met dementie de belangrijkste sociale activiteit op een dag. Daarom organiseerde StudieArena en DAZ i.s.m. de Wageningen Universiteit, het Radboudumc Alzheimer Centrum, Alzheimer Nederland en de Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen een congres over ‘Voeding en Dementie’.

Invloed van voeding op het dementieproces

Voeding is naast bewegen een belangrijk thema als het gaat om onze gezondheid. Ook in de zorg voor mensen met dementie is voeding een steeds belangrijker onderwerp. Welke voedingsstoffen zijn goed voor mensen met dementie en welke niet en vooral waarom? Hoe kan je ondervoeding voorkomen en welke voeding heeft invloed op de werking van medicatie? Wat is de invloed van voeding op het brein en klopt het dat mediterrane voeding de kans op Alzheimer verkleint en het ziekteproces vertraagd?

Eten en drinken als sociale activiteit

Naast de invloed van voeding op het dementieproces was er op dit congres aandacht voor eten en drinken als een sociale activiteit. Samen koken en eten voorkomt dat mensen vereenzamen, versterkt de zelfredzaamheid en geeft een zinvolle dagbesteding. Hoe krijg je mensen met dementie weer zelf aan het koken en welke rol speelt de zorgverlener en de familie? Wat is de invloed van de omgeving en de presentatie van het eten?

Kortom het was een smaakmakend congres waar je alles kon horen over de invloed van voeding op dementie en de werking van het geheugen. Een congres over omgaan met knelpunten rond eten en drinken zoals slikproblemen en afweergedrag en hoe we daarnaast van eten vooral een gezamenlijk feestje kunnen maken. Een programma met inspirerende projecten uit verpleeghuizen en actuele informatie uit wetenschappelijk onderzoek.

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09:00 uur

Ontvangst/registratie & Informatiemarkt

09:30 uur

Opening congresprogramma

Jeroen Meeder, directeur StudieArena

Talkshow met inspirerende gastsprekers over de invloed van voeding op mensen met dementie.

Naar analogie van het tv-programma College Tour gaan wij in gesprek met deskundigen over uiteenlopende effecten van voeding op mensen met dementie. Welke voedingsstoffen zijn goed voor mensen met dementie en welke niet en vooral waarom? Wat is de relatie tussen voeding en leefpatronen? Wat is de invloed van voeding op het brein en klopt het dat mediterrane voeding de kans op Alzheimer verkleint en het ziekteproces vertraagd?

Inspirerende gastsprekers schuiven aan en laten zien waar de uitdagingen en kansen liggen aan de hand van goede voorbeelden en smaakbelevinggerichte presentaties. Uiteraard worden de congresdeelnemers uitgedaagd een actieve bijdrage te leveren aan de discussie en te proeven van de hapjes die een chef-kok bereidt tijdens het plenaire programma.

09:45 uur

Gezond ouder worden

Als geriater krijgt Marcel Olde Rikkert dagelijks ouderen in zijn spreekkamer, zowel met als zonder dementie. Marcel neemt ons mee in de verhalen die hij hoort. Hij gaat in de algemene verschijnselen die horen bij het ouder worden, zowel ten aanzien van fysieke ontwikkelingen, als ten aanzien van gedragsverandering. Hij heeft veel gesprekken met ouderen over hun (veranderende) leefstijl, waar bewegen en voeding essentiële bouwstenen van zijn. Wat zijn hypes en wat is wetenschappelijk bewezen? Wat is de relatie tussen voeding en veel voorkomende ouderdomskwalen? Kortom, we gaan met Marcel het gesprek aan over veroudering in brede zin met een eerste doorkijkje naar dementie.

Prof. Marcel Olde Rikkert, klinisch geriater en hoogleraar Geriatrie Radboudumc en hoofd Radboudumc Alzheimer Centrum

Voeding, dementie en het brein

Met onze tweede gast in deze 'collegetour' gaan wij verder de diepte in over Voeding en Dementie. Lisette de Groot is betrokken bij vele onderzoeken en projecten die te maken hebben met dementie en voeding. Welke voedingstoffen zijn goed voor mensen met dementie, en welke juist niet? Hoe kan je zorgen dat mensen met dementie meer gaan eten volgens deze kennis? Wat betekent dit voor de bereiding en verstrekking van maaltijden? Wat zijn interessante nieuwe inzichten uit recente onderzoeken? Oftewel een gesprek over voedingsstoffen, de werking op het brein, maar ook over het proces rond koken en eten.


Prof. dr. ir. Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de Oudere Mens Wageningen UR

Live Cooking - Maak eten en drinken voor mensen met dementie tot een smaakbeleving!

Geuren en smaken van eten en drinken hebben veel impact op ons leven. Iedereen beschikt over eetherinneringen. Ze komen vaak onverwacht voorbij, je vangt een geur op en je keert jaren terug in de tijd. Wat kan lekker en vers gemaakt eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan de kwaliteit van leven van bewoners? Ook met een beperkt budget. Chef Kok Lisette laat ons proeven, ruiken, snijden en daagt ons uit op zoek te gaan naar onze eigen smaakherinneringen. Zij geeft live, gedurende het ochtend programma, een smaak-, geur- en visuele beleving van voeding en laat zien hoe we van eten vooral een gezamenlijk feestje kunnen maken.

Lisette Bossert, chef-kok en eigenaar Bossert Kookwerken

11:00 uur

Koffie-/theepauze & bezoek informatiemarkt

11:30 uur

Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 7 verschillende sessies

congres_bewegen_en_activeren_in_de_ouderenzorg_sessie2.jpg

1.1 Voeding en de werking van het geheugen
1.2 Wat te doen bij slikproblemen?
1.3 De werking van de neus en de invloed van geur
1.4 (Onder-)Voeding, vitaliteit en bewegen
1.5 Eten en drinken en langer zelfstandig thuis
1.6 Hapklaar beetgaar - Soft Fingerfood (vol)
1.7 Eten en drinken afstemmen op de bewoners
1.8 Zelfregie - De keerzijde van eten en drinken - Ervaar het zelf
1.9 Wisselwerking tussen voeding en medicatie

12:45 uur

Lunch & bezoek informatiemarkt

13:45 uur

Middagprogramma

Voeding en ethische dilemma's

gastspreker_studiearena_raymond_koopmans_3.jpg

Rond voeding spelen vele ethische vraagstukken. In deze ronde van de 'collegetour' staan we stil bij uiteenlopende ethische vraagstukken. Wat als een bewoner slecht eet- en afweergedrag vertoont, wat kunnen we daaruit opmaken? In welke mate mag of moet je dan wat meer gaan dwingen en ga je dan bijvoorbeeld over op sondevoeding? Wat als een bewoner voorkeur heeft voor ongezond eten of een glaasje wijn bij de lunch? Gaat welzijn boven gezondheid? Is ondervoeding erg? Zouden voedingssupplementen verplicht moeten worden toegevoegd aan eten en drinken? Moet dat in overleg met betrokkenen en diens familie of mag de zorg dat zelf bepalen?

Prof.dr. Raymond Koopmans, hoogleraar Ouderengeneeskunde Radboudumc en specialist ouderengeneeskunde De Waalboog

 

Voeding en dementie: van theorie naar de praktijk

ruud_dirkse_gastspreker_studiearena.jpg

In het plenaire programma wordt veel besproken over de positieve effecten van voeding in de zorg voor mensen met dementie. Toch is nog vaak lastig om de theorie om te zetten naar de dagelijkse zorgpraktijk. Hoe kunnen we veranderingen van de huidige situatie naar de gewenste situatie voor elkaar krijgen? Wat is daarbij de rol van betrokkenen zelf, van familie en van professionals? Welke mechanismen op de werkvloer staan verandering in de weg en hoe doorbreken we die? Ruud Dirkse, betrokken bij veel veranderingsprocessen in de dementiezorg, geeft enkele praktische tips.

Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ, trainer, auteur van 4 boeken over dementie en nauw betrokken bij het nieuwe boek 'Kookboek bij dementie'

15:00 uur

Koffiepauze & bezoek informatiemarkt

15:30 uur

Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 7 verschillende sessies

phpthumb_2.png

2.1 Voeding bij Parkinson dementie
2.2 Het belang van goede mondzorg
2.3 Wisselwerking tussen voeding en medicatie
2.4 Zorgverlener als maaltijdcoach - Kunst van het verleiden (vol)
2.5 Interdisciplinair samenwerken rond dagelijks eten en drinken (vol)
2.6 Zelfregie - De keerzijde van eten en drinken - Ervaar het zelf (vol)
2.7 Lerend vermogen bij zelf koken
2.8 Eten en drinken afstemmen op de bewoners
2.9 Voeding en de werking van het geheugen

16:45 uur

Afsluiting met een hapje en drankje

download complete programma

Sessierondes

Werkvormen

Workshop

Na een toelichting over een praktijkvoorbeeld of een methodiek worden de deelnemers uitgedaagd tot actieve deelname.

Ervaringssessie

In een ervaringssessie ligt de nadruk op het zelf ondergaan/ervaren van bepaalde methodieken om deze vervolgens in de eigen praktijk te kunnen inzetten.

Inspiratiesessie

Ga samen met andere deelnemers de onbewandelde paden op. Brainstorm, zoek naar mogelijkheden, uitdagingen en oplossingen.

Casuïstieksessie

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan de deelnemers met elkaar de diepte in. Waarbij speciale aandacht is voor de vertaling van het project naar de eigen praktijk.

Leren van het buitenland

Leren van het buitenland

In deze sessie is aandacht voor ervaringen rond voeding, eten en drinken in België.

Ronde 1 Ronde 2
1 .1 Voeding en de werking van het geheugen
2 .1 Voeding bij Parkinson dementie
1 .2 Wat te doen bij slikproblemen?
2 .2 Het belang van goede mondzorg
1 .3 De werking van de neus en de invloed van geur
2 .3 Wisselwerking tussen voeding en medicatie
1 .4 (Onder-)Voeding, vitaliteit en bewegen (vol)
Leren van het buitenland 2 .4 Zorgverlener als maaltijdcoach - Kunst van het verleiden (vol)
1 .5 Eten en drinken en langer zelfstandig thuis
2 .5 Interdisciplinair samenwerken rond dagelijks eten en drinken (vol)
Leren van het buitenland 1 .6 Hapklaar beetgaar - Soft Fingerfood (vol)
2 .6 Zelfregie - De keerzijde van eten en drinken - Ervaar het zelf (vol)
1 .7 Eten en drinken afstemmen op de bewoners
2 .7 Lerend vermogen bij zelf koken
1 .8 Zelfregie - De keerzijde van eten en drinken - Ervaar het zelf
2 .8 Eten en drinken afstemmen op de bewoners
1 .9 Wisselwerking tussen voeding en medicatie
2 .9 Voeding en de werking van het geheugen

Partners

StudieArena
Zorginnovatiebureau DAZ
Wageningen UR
Radboud Alzheimer Centrum
Alzheimer Nederland
Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen

Kennismarkt

WarmEten
Nestlé
Carezzo
De Keerzijde
Total Innovation
Alzheimer Nederland
Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen
DAZ
SilverFit

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door de volgende verenigingen:

  • V&VN (Kwaliteitsregister verpleegkundigen en verzorgenden) > 6 punten
  • Verpleegkundig Specialisten Register > 5 punten
  • ABAN (o.a. Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters) > 6 punten
  • ADAP Algemeen (o.a. voor ergotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten en diëtisten) > 5,5 punten
  • KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) > Kwaliteitsdeel 5 punten
  • Registerplein (Vrije Ruimte Agogen en Vrije Ruimte Maatschappelijk werk) > 1 punt
  • SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) > 1 punt categorie Vakbekwaamheid

Bij de bovenstaande verenigingen is accreditatie toegekend.