Leren dementie welzijn in de zorg

Congresparade

Dag van de Activiteitenbegeleiding

10 juni 2024 - Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

Leren dementie welzijn in de zorg

Congresparade

Dag van de Activiteitenbegeleiding

10 juni 2024 - Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

3.100+

collega's gingen je voor!

11e

editie

30

sessies

8.4

beoordeling

Voor kwetsbare mensen zorgen is bijzonder.

Het liefst wil je zo goed mogelijk afstemmen op hun persoonlijke wensen en verlangens. Je kan zoveel bijdragen aan een waardevolle invulling van de dag en de kwaliteit van hun leven!


Met speciale aandacht naar wat cliënten nog wel kunnen en hoe zij verbonden blijven met zichzelf en hun omgeving. Waardoor zij gevoelens van blijheid, tevredenheid en erbij horen kunnen ervaren. In je dagelijkse werk is het soms een uitdaging. Want hoe kan je het beste aansluiten bij jouw cliënten, ook als de zorg steeds zwaarder wordt? En wat vraagt dit alles van jou als zorgprofessional?


Deze vragen staan centraal op de Dag van de Activiteitenbegeleiding op 10 juni  2024 in Soesterberg. Een uniek evenement met een mix van inspirerende presentaties en een belevingsparade vol met kennis- en ervaringssessies.


Let op! 10 juni is helemaal volgeboekt. Maar niet getreurd, vanwege de grote belangstelling organiseren wij op 7 oktober 2024 een nieuwe editie van de Congresparade! Klik hier voor het nieuwe programma >


Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!

Bekijk programma 10 juni 2024
Copyricht StudieArena Welzijn in de zorg
Invloed prikkels op stemming van mensen met dementie

Programma

09:00 uur -  Ontvangst & registratie

09:30 uur -  Start plenaire programma

Zingeving en omgaan met dementie 'Behandel mij als jouw gelijke'

Bij de start van het programma besteden wij aandacht aan het persoonlijke verhaal van Christa Reinhoudt, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Christa vertelt over hoe het is om te leven met dementie. Hoe zij zich continu aanpast aan de gevolgen van haar ziekte. Tevens geeft zij ons een persoonlijk inkijkje in hoe zij de zorg en dagbesteding ervaart.


Christa Reinhoudt - ervaringsdeskundige
Saskia Danen-de Vries - docent, trainer Dementiezorg & mantelzorger Zorg4Zorg

Welzijn en invloed van omgevingsprikkels

Zoals jij prikkels uit je omgeving verwerkt, doen je cliënten dat ook. Bij jouw cliënten gaat die prikkelverwerking soms moeilijker. Dit kan zich uiten in complex gedrag en persoonlijk contact verstoren. Welke invloed hebben omgevingsprikkels, zoals geluid, licht en de inrichting van de ruimte op het gedrag van je cliënt?


Robert de Hoog, specialist Sensorische informatieverwerking & prikkelcoach

Kunst van het echt contact maken

Je neemt graag de tijd voor je cliënten en hebt de wens om oprecht met hen in contact te komen, bijvoorbeeld om te ontdekken wat ze echt nodig hebben. Toch lukt dat jammer genoeg, in alle hectiek van de dag, niet altijd. Paul laat zien hoe je bij mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking echt in verbinding kunt blijven.


Paul Walthaus – (opera)zanger en divo Diva Dichtbij

Hoe maak jij het verschil?

Wat vraagt het van jou, als zorgprofessionals, om er echt te zijn voor cliënten en hun te ondersteunen bij wat het leven waardevol maakt?


Jeroen Meeder - directeur StudieArena WelZijn in de Zorg

10:30 uur - Start Paradeprogramma

Ervaar de kracht van de beleving!


Presentaties die je raken, persoonlijke ontmoetingen die je inspireren en aan het denken zetten. Beleef, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken!


Maak in iedere ronde een keuze uit één van de 13 keuzesessies, verdeeld in verschillende thema’s. Tussen de sessies door kan je de Belevingsroute lopen en deelnemen aan allerlei kennis- en ervaringssessies. Ondertussen is er alle ruimte om te lunchen en collega's te ontmoeten.

Let op! De sessies van de Belevingsroute hoef je niet vooraf op te geven. Deze kies je op de dag zelf.

10:45 uur - Sessieronde 1 * Maak een keuze uit 13 sessies


11:45 uur - Belevingsroute & doorlopende lunch


13:30 uur - Sessieronde 2 * Maak een keuze uit 13 sessies


14:30 uur - Belevingsroute & koffie-/theepauze


15:30 uur - Sessieronde 3 * Maak een keuze uit 13 sessies


16:30 uur - Einde programma & borrel

Bekijk 13 keuzesessies
Invloed prikkels op stemming van mensen met dementie

13 Keuzesessies

Welke 3 sessies ga jij volgen? 

Sessie 1 - Alles is bewegen

Thema Activeren & Bewegen


Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. In deze sessie is aandacht voor hoe je dit kunt doen en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten.


Azmi Alubeid - bewegingsagoog


Dementie / VG

Sessie 2 - Bejegening & echt contact maken

Thema Bejegening & Contact


Door aanraking kan je mooie contactmomenten creëren en de stemming op een positieve manier beïnvloeden. Bij meer kwetsbare cliënten ben je dan vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige bejegening. Zodat jouw cliënt zich gezien voelt, zijn omgeving als veiliger ervaart. In deze sessie krijg je praktische handvatten vanuit de Haptonomie en Shantala.

Marca van den Broek - bewegingstherapeut & docent Shantala Speciale Zorg

Dementie / VG

Sessie 3 - Kunst van het verleiden

Thema Bejegening & Contact


Apathisch, lusteloos en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie. Het is soms moeilijk contact te maken en hen weer te verleiden tot een activiteit. In deze sessie maak je kennis met de kunst van het verleiden en leer je hoe je cliënten op hun eigen niveau kunt activeren.


Annemarie Bolder - ergotherapeut, specialist & trainer Dementiezorg

Dementie

Sessie 4 - Kunst als middel van contact

Thema Bejegening & Contact

Kunst en creativiteit kan cliënten een emotionele uitlaatklep, troost, verbondenheid en zingeving bieden. Uitgangspunt is dat mensen creatief en intuïtief bezig zijn en ervan genieten dat ze iets maken of ervaren. Na afloop zie je vaak dat mensen verrast en verwonderd zijn over wat er ontstaan is, en blij en dankbaar om echt gezien te worden en erbij te horen. In deze sessie is er aandacht voor hoe je zelf kunst en creativiteit kunt inzetten als middel voor contact.

Mariska Atmodimedjo – activiteitenbegeleider


Dementie / VG

Sessie 5 - Dans en de kunst van het bewegen

Thema Kunst & Creatief

Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van hun beperkingen! Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken, geeft het ook veel plezier. In deze sessie maak je kennis met de mogelijkheden van dans voor jouw cliënten.


Andrew Greenwood - choreograaf en dansdocent


Dementie / VG

Sessie 6 - Muziek als waardevol instrument

Thema Kunst & Creatief

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is ook een krachtige instrument om echt contact te maken met de persoon met dementie. Maak kennis met de wondere wereld van de muziek! En ontdek hoe jij muziek kunt inzetten in je dagelijkse werk.


Linnet van Wal - muziekexpert & zangeres


Dementie / VG

Sessie 7 - Werken vanuit het levensverhaal

Thema Persoonlijke ontwikkeling


Verhalen van mensen over wat er voor hen toe doet, over hun voorkeuren en ervaringen kunnen handvatten bieden om echt contact te maken. Werken vanuit levensverhalen biedt een waardevolle ondersteuning bij meer persoonsgerichte zorg. Leer hoe je levensverhalen kunt achterhalen en deze ook daadwerkelijk kunt inzetten in je dagelijkse werk.


Marije Vermaas - geestelijk verzorger


Dementie / VG

Sessie 8 - Samenwerken met familie & naasten

Thema Persoonlijke ontwikkeling


Het is soms een uitdaging om de verbinding aan te gaan met familie en naasten. Soms verloopt het contact alleen via collega's. Dat is jammer! Familie en naasten kennen jouw cliënt als geen ander en juist daarom is samenwerking zo belangrijk om het welzijn van jouw cliënt te bevorderen. Driehoekskunde is een middel om te kijken naar deze samenwerking en te ontdekken wat jij hier zelf in kan betekenen! Ga jij de uitdaging aan?


Marjolein Wouters - driehoeksconsulente, trainer en teamcoach


Dementie / VG

Sessie 9 - Activiteiten-begeleider als coach

Thema Persoonlijke ontwikkeling


Jij hebt als activiteiten-begeleider veel kennis en ervaring als het gaat om het welzijn van de bewoner. Hoe waardevol zou het zijn als je deze kennis meer zou kunnen delen met je collega’s. In deze sessie krijg je tips hoe je jouw collega’s kunt ondersteunen en motiveren om samen meer aandacht te schenken aan de geluksmomenten van de bewoners in de dagelijkse zorg.


Francien van de Ven - schrijver, trainer & referentiepersoon Dementie


Dementie

Sessie 10 - Hoe maak IK het verschil?

Thema Persoonlijke ontwikkeling


Je wilt vorm geven aan persoonsgerichte zorg en hebt volop ideeën. Toch lukt het niet echt om je ideeën om te zetten in praktijk en het ook vol te houden! Herken je dit? Tijdens deze sessie ga je op zoek naar de mogelijke persoonlijke belemmeringen en krijg je handvatten hoe jij het verschil kunt maken.


Sabine Baltussen - coach persoonlijke ontwikkeling & trainer


Dementie / VG

Sessie 11 - Anders kijken naar complex gedrag

Thema Zintuigen & Gedrag


Mensen met dementie kunnen niet altijd hun verdriet, angsten, woede of wensen verwoorden zoals wij dat zouden doen. Dit resulteert vaak in zogenoemd ‘negatief aandacht’ vragen. Gedrag dat zorgmedewerkers vaak als complex en storend gedrag ervaren. In deze sessie ga je, aan de hand van praktijkvoorbeelden, aan de slag met mogelijke signalen achter dit gedrag en jouw, wellicht onbewuste, rol daarin.


Geert Bettinger - trainer, coach & auteur 'Door stil te staan kom je verder'


Dementie / VG

Sessie 12 - Omgaan met angst en onrust

Thema Zintuigen & Gedrag


Onrust en angst komen veel voor bij mensen met dementie. Dit kan zich uiten in verwardheid, loopdrang, in zichzelf praten en herhalen van handelingen. Wat is de aanleiding tot deze angst en onrust en hoe kun jij ermee omgaan? Je gaat aan de slag met casuïstiek.


Marieke Dooremalen - trainer & ontwikkelaar Dementiespel


Dementie

Sessie 13 - De invloed van omgevingsprikkels

Thema Zintuigen & Gedrag

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt? Zoals geluid, licht, de inrichting, maar ook de prikkels die je zelf veroorzaakt? Leer hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels het comfort voor je cliënt kan verhogen en onrust kunt voorkomen!


Robert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & prikkelcoach


Dementie / VG

Ben je al enthousiast? 

Dit was nog niet alles!

Kijk hieronder voor de sessies die je in de Belevingsroute kunt volgen.
Deze sessies kies je op de dag zelf en hoef je niet vooraf op te geven.

Belevingsroute thema's:

Activeren & Bewegen
Bejegening & Contact
Zintuigen & Gedrag
Complementaire zorg

Persoonlijke ontwikkeling

Activeren & Bewegen

Leren dementie welzijn in de zorg
Bewegen aan tafel

Bewegen kan altijd, ook als de bewegingsmogelijkheden van cliënten beperkt zijn. In deze sessie uit de Belevingsroute ervaar je hoe je aan tafel gezamenlijk spelenderwijs bewegingsactiviteiten kan doen.


Joke Winkler - fysiotherapeut

Leren dementie welzijn in de zorg
Bewegen in de (rol)stoel

Ervaar hoe je met je cliënten bewegingsactiviteiten kunt doen in de (rol)stoel. Het mooie is dat deze activiteit, in je dagelijkse werk, nauwelijks extra tijd kost. Trees geeft je praktische tips, zodat je gelijk op je eigen afdeling met beweegactiviteiten aan de slag kunt.


Trees Werring - Lammersfysiotherapeut

Leren dementie welzijn in de zorg
Moofie Beweegstick

Maak kennis met Moofie. Met deze interactieve beweegstok worden mensen met dementie of een verstandelijke beperking gemakkelijk in beweging gebracht. De Moofie geeft gesproken beweegopdrachten en zegt dus precies wat je moet doen. Door gekleurde lampjes, geluidjes en bekende deuntjes worden gebruikers gestimuleerd om te bewegen. Zittend, staand, liggend, alléén, met z’n tweeën of in een groep, het kan allemaal! Ontdek het zelf!


Sanne Mariën - eigenaar Moofie


Meer informatie: www.moofie.nl

Leren dementie welzijn in de zorg
Dans als medicijn
Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van hun beperkingen! Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken,
geeft het ook veel plezier. In de eerste ronde van de Belevingsroute kan je kennismaken met de mogelijkheden van dans voor jouw cliënten.


Andrew Greenwood - choreograaf en dansdocent

Bejegening & Contact maken

Leren dementie welzijn in de zorg
Je (zang)stem als hulpmiddel

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe je jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met je cliënten. Ook voor mensen die niet kunnen zingen!


Paul Walthaus – (opera)zanger en Divo Diva Dichtbij

Leren dementie welzijn in de zorg
Dementie Stellingen Spel

Wil jij jouw kennis over dementie vergroten? Op een leuke en makkelijke manier ervaringen uitwisselen met je collega's? Of samen discussiëren over uitdagende praktijksituaties? Dan is het Dementie Stellingen Spel een heel handig hulpmiddel. Start een discussie met Saskia en Marieke.


Saskia Daanen & Marieke Dooremalen - trainer en ontwikkelaar Dementiespel


Meer informatie: www.dementiespel.nl

Leren dementie welzijn in de zorg
Jouw rol als welzijns-medewerker in de stervensfase

In de stervensfase is er veel aandacht voor de zorg van een cliënt. Maar ook jij, als welzijnsmedewerker, kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de cliënt en de familie in deze fase. Wat kan jij doen om deze fase zo fijn mogelijk te laten verlopen? Hoe geef je daar vorm aan? En wat doet dit met jou? Jij kunt het verschil maken! Durf jij het aan?


Josine Engels - expert palliatieve zorg, rouw en verlies &  coördinator hospice

Leren dementie welzijn in de zorg
Familienet verbindt familie met zorg

Samenwerken met de familie wordt steeds belangrijker in de zorg. Familienet kan daarbij ondersteunend zijn. Familienet is dé communicatie app voor de zorg. Zorgmedewerkers delen eenvoudig berichten, foto’s en video’s op een veilige persoonlijke pagina. Zo is familie goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van hun dierbare. Ontdek de mogelijk heden voor jouw bewoners!


Maarten & Stephanie Bloemink - Familienet


Meer informatie:

www.familienet.nl

Zintuigen & Gedrag

Leren dementie welzijn in de zorg
Invloed van geuren

Geuren doen wat met mensen. In de zorg wordt gebruik gemaakt van etherische olie bij onrust, angst, slapeloosheid, moeizame verwerkingsprocessen, misselijkheid en benauwdheid. Verken de basisprincipes en ervaar wat geuren met jou doen!


Wendy de Boer - specialist Geuren Complementaire Zorg

Leren dementie welzijn in de zorg
Samen koken en Samen eten

Voor veel mensen is de maaltijd het hoogtepunt van de dag, een moment om naar uit te kijken en samen te genieten van lekker eten. Hoe kan jij de eet- en drinkmomenten benutten om nog meer geluksmomenten te creëren voor jouw cliënten? En wat vraagt dat van jou? Lisette geeft je praktische tips hoe je, door aandacht te schenken aan de eten en drinken, het leefplezier en zelfregie kunnen bevorderen.


Lisette Bossert - culinair coach, trainer & voormalig chef-kok

Leren dementie welzijn in de zorg
Visuele problemen door dementie

30% van alle mensen met dementie hebben visuele problemen. Veelal zijn de ogen nog goed, maar kan het brein geen duiding meer geven aan wat men ziet. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien ‘knipperen’ of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Ben jij daar bewust van in je dagelijkse werk? Ervaar zelf de beperkingen.


Greetje Koevoets - specialist Visuele problemen door dementie

Persoonlijke ontwikkeling

Leren dementie welzijn in de zorg
(Ont)Stress!

Afgelopen periode was voor veel zorgmedewerkers een stressvolle periode. Je wilt het graag goed doen voor je collega’s en de cliënten. Maar loopt daarbij soms jezelf voorbij. Hoe kun je voorkomen dat de emmer zo vol raakt bij jou of je collega dat hij overloopt? Ga in gesprek over preventie, signaleren en hoe je collega’s in je team kunt ondersteunen.


Bartho Martens - trainer & coach Stressmanagement

Leren dementie welzijn in de zorg
Ria weet Raad

Ben je soms ook opzoek naar een leuke en nieuwe activiteit voor/door mensen met dementie? Of vragen je collega’s je weleens om advies? Ria heeft 120 kant-en-klare activiteiten voor het hele jaar gebundeld tot een inspirerend Activiteitenboek. Kan je nog wel enige praktische tips gebruiken? Schuif dan aan bij ‘Ria weet Raad!’.


Ria van den Elzen - Bonus coach en auteur

Complementaire Zorg

Leren dementie welzijn in de zorg
Handmassage

Handmassages zijn vaak effectief en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reageren krijgen een lach op hun gezicht. Onrustig en apathisch gedrag vermindert. Ook de familie kan het leren om zo in contact te komen met hun naasten. Ervaar en leer de kneepjes van de handmassage.


Betsie de Groot - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage

Leren dementie welzijn in de zorg
Haptonomisch begeleiden

Als spreken lastig wordt, is de taal van het lichaam des te belangrijker. Je kan veel bereiken met de manier hoe je je bewoner aanraakt en met hem meebeweegt. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met de cliënt en hoe je hem kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.


Anouk Brugging - van der Aa - specialist Shantala Speciale Zorg & Haptonomie &

Ria Bartels - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage

Leren dementie welzijn in de zorg
Shantala

Wat doet het met jou als je aangeraakt wordt? Welk effect heeft respectvolle, aandachtige aanraking? Voel de kracht van een Shantala massage.


Els Vos - specialist Shantala Speciale Zorg & Haptonomie &

Yvonne Slits - specialist Shantala Speciale Zorg & Handmassage

Leren dementie welzijn in de zorg
Therapeutic Touch

Kwetsbare mensen ervaren soms klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Therapeutic Touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. Ervaar wat Therapeutic Touch met jou doet en voor jouw cliënten kan betekenen.


Mattie Hoogstraate &

Gert Janssen - specialisten Therapeutic Touch Van Praag Instituut

Leren dementie welzijn in de zorg

Voor wie?

Tijdens de Congresparade kan je collega’s ontmoeten uit alle disciplines, van verzorgenden tot (activiteiten)begeleiders en welzijnscoaches tot teammanagers. Het programma is hoofdzakelijk gericht op zorgmedewerkers die werkzaam zijn in de ouderenzorg (dementie & somatiek) en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.


De Congresparade is bedoeld voor:

  • Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, medewerkers dagbesteding & welzijnscoaches
  • Verpleegkundigen, verzorgenden en (woon)begeleiders
  • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers & zorgcoördinatoren
  • Ergotherapeuten, beweegagogen & fysiotherapeuten
  • Dans- & muziektherapeuten
  • Maatschappelijk werkers & geestelijk verzorgers
  • Docenten, trainers & opleidingscoördinatoren

Kom jij ook? Ook heel leuk als teamuitje!

Website 36 StudieArena Welzijn in de zorg

Dit zeggen eerdere deelnemers:

Leren dementie welzijn in de zorg
Angela - welzijnsmedewerker Stichting Waardeburgh
“Wat heb ik veel bewondering voor de gastspreker met dementie. De manier hoe ze het bracht. De humor die ze erin gooide en haar ‘zelfspot’. Kippenvel.”
Leren dementie welzijn in de zorg
Anke - medewerker dagbesteding Dagelijks Leven
“Ik heb zelf mogen ervaren wat contact maken en andere manier van begeleiding met je doet, erg indrukwekkend.”
Leren dementie welzijn in de zorg
Cindy - activiteitenbegeleider De Zorgboog
“We hebben veel nieuwe en bruikbare tips gekregen, waarmee we binnen onze organisatie aan de slag kunnen. Ook was het fijn om de herkenbaarheid te delen binnen de groep.”
Leren dementie welzijn in de zorg
Lizet - docent MBO Summa College
“Het was een cadeautje om hierbij aanwezig te mogen zijn.”
Invloed prikkels op stemming van mensen met dementie

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Dag van de Activiteitenbegeleiding op 10 juni 2024 bedragen €295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Congresparade toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.


Let op! 10 juni is helemaal volgeboekt. Maar niet getreurd, vanwege de grote belangstelling organiseren wij op 7 oktober 2024 een nieuwe editie van de Congresparade!


Kom  samen! Dan ontvangen jullie €25,- korting per persoon*!

*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.

Invloed prikkels op stemming van mensen met dementie

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Dag van de activiteitenbegeleiding op 10 juni 2024 bedragen €295,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Congresparade toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.


Let op! 10 juni is helemaal volgeboekt. Maar niet getreurd, vanwege de grote belangstelling organiseren wij op 7 oktober 2024 een nieuwe editie van de Congresparade!


Kom samen! Dan ontvangen jullie €25,- korting per persoon*!

*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.