Waarom dansen zo ontzaglijk goed is voor de mens

15 juli 2020 Waarom dansen zo ontzaglijk goed is voor de mens

Dansen is extreem goed voor het brein, zo onderschrijft ook hoogleraar Erik Scherder hoogleraar klinische neuropsychologie en professor in de bewegingswetenschappen in een artikel in Het Parool.

In Het Parool benadrukt Erik Scherder het belang van dans voor het plezier dat mensen eraan kunnen beleven en daarnaast ook het zelfvertrouwen dat men eruit kan putten. Indien met voldoende frequentie uitgevoerd – kan dans ook een bijdragen leveren aan de cardiovasculaire conditie, het uithoudingsvermogen, ­de balans, coördinatie en flexibiliteit. Kortom dans is een waardevolle activiteit, ook voor kwetsbare mensen met bijvoorbeeld Alzheimer of Parkinson.

Waarom is dansen gezond en goed? Scherder antwoord in het artikel: “Bijvoorbeeld bij Parkinson- en Alzheimerpatiënten zie je dat dans heel veel teweeg brengt. Dat is schitterend om te zien. Door een beroep te doen op het impliciete geheugen, zoals dat heet, stimuleer je bewegingen die mensen nog van vroeger kennen.”

“Bij alzheimer zijn structuren relatief bewaard gebleven die een rol spelen bij motorische vaardigheden. Bij Parkinson merk je dat muziek een externe auditieve prikkel is om in beweging te komen, naast de visuele prikkels die je krijgt als je andere mensen ziet bewegen. Heel belangrijk is ook de sociale inbedding die partner- en groepsdans bieden, want het is niet goed als deze mensen door hun beperking in een isolement raken.”

'De gezondheidszorg heeft dans nodig!'

StudieArena en Switch2Move onderschrijven het belang van dans voor de zorg. Dans wordt vaak gezien als frivool - of alleen voor professionele dansers of danstherapeuten. Dat is een gemiste kans, aldus Andrew Greenwood van Switch2Move, want dans kan heel zinvol zijn in de dagelijkse ondersteuning voor kwetsbare mensen, zowel fysiek, sociaal als mentaal. Dans kan plezier geven en mensen verbinden. Nog mooier is het als je dans- en bewegingsoefeningen bewust worden ingezet. Hier ligt ook een uitdagende taak voor de danstherapeuten en professionele dansers om hun vakkennis meer over te dragen en de kennis laagdrempelig te maken, zodat alle zorgprofessionals dans kunnen inzetten in hun dagelijkse werk. Er zijn al mooie resultaten behaald voor mensen met Parkinson en MS die nog thuis wonen, maar ook in het Catharina Ziekenhuis en enkele zorginstellingen zijn er mooie resultaten geboekt.

Je hoeft niet te kunnen dansen, om dans in te zetten in de zorg.

Dans kan net als muziek een waardevol instrument zijn voor zorgprofessionals om in te zetten. Maar aan welke oefeningen kan je dan denken, hoe zet je dat dan in in de dagelijkse zorg en welke oefeningen kunnen ondersteuning bieden bij welk ziektebeeld? Speciaal voor zorgprofessionals in de langdurige zorg, waaronder (activiteiten)begeleiders, verzorgende, beweegagogen en fysiotherapeuten, hebben wij een training ontwikkeld waarin men kennis maakt met de mogelijkheden van dans voor de zorg. In de training ligt de nadruk op het fysiek, mentaal en sociaal versterken van kwetsbare mensen met bijvoorbeeld MS, een verstandelijke beperking, Parkinson of dementie.

Dansen en bewegen zijn ook twee thema's die speciale aandacht krijgen op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding, klik hier voor meer informatie. Ook interessant voor jou is de Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg - Bewegen en Activeren.

 

#dans #welzijn #zorg #dementie #Parkinson #vgz