Tijdens de zorg wandelen door de bossen van de Veluwe

23 november 2020 Tijdens de zorg wandelen door de bossen van de Veluwe

”Maar mevrouw, dat is helemaal niet het Veluwse bos, daar hebben ze helemaal geen verharde wandelpaden” vertelde meneer de Vries toen de zorgverlener naar binnen kwam om hem te verzorgen.

De zorgverlener reageerde stomverbaasd op deze reactie van meneer de Vries over de enorme projectie van het ‘Veluwse bos’ op het plafond. In gesprek over de beelden die meneer zag, verliep de zorg rustig en aangenaam. Dit was wel eens anders geweest, want meneer de Vries vertoonde veel complex gedrag naarmate hij de laatste fase van dementie naderde. Hij sprak al een tijdje niet meer en bij elke vorm van toenadering vanuit de zorg reageerde hij vol onbegrip en agressiviteit.

Door een bewoner zoals meneer de Vries te prikkelen met het projecteren van beelden op de muur, ondersteund met ontspannende muziek die aansluit op zijn wensen en behoeften, kun je over- of onder prikkeling tegengaan en onbegrepen gedrag verminderen tijdens de momenten die daarom vragen.

Projectie met rustgevende beelden op de muur of het plafond biedt de mogelijkheid tot het reguleren van prikkels. Bewoners krijgen zo een audiovisuele beleving, waardoor ze meegenomen worden in hun persoonlijke belevingswereld. Hierdoor wordt in veel gevallen de zorgvraag van bewoners verminderd.

De Qwiek.up biedt met haar systeem talloze mogelijkheden aan zorginterventies op zowel individueel niveau als in groepsverband en ondersteunt daarmee de zorgverlener. Door middel van de belevingsmodules is het mogelijk om de beelden en muziek af te stemmen op de wensen en behoefte van de cliënt. Naast de bestaande belevingsmodules bestaat ook nog de mogelijkheid om een gepersonaliseerde USB-stick te maken met eigen foto’s en muziek die afgespeeld kan worden via de Qwiek.up, op deze manier creëer je een nóg persoonlijkere beleving.

Zelf kennismaken met de Qwiek.up? Bekijk: Qwiek.up.

studiearena welzijn in de zorg blog