Robotkat Ginger prikkelt mensen met dementie tot interactie

22 september 2020

Huisdieren in het verpleeghuis, je ziet het steeds meer en de bewoners leven ervan op. Dieren in instellingen bieden steun door hun gezelschap, leiden af van ziekte en ongemak, geven plezier en maken mensen alerter en actiever. Helaas is het niet in iedere instelling mogelijk om huisdieren te houden. Bezoek van (hulp)huisdieren is dan een mooie optie, maar dan blijft het doorgaans een activiteit die maar heel beperkt wordt ingezet.

Een bijzonder alternatief is de inzet van Ginger, een interactieve robotkat. Medewerkers van zorginstelling Zuyderland kregen van de leverancier Barry Emons een kat op proef en testte zelf het effect bij hun bewoners. Waar zij eerst nog sceptisch waren over de inzet van een robot huisdier, waren zij blij verrast door het effect bij hun bewoners.

Ginger is ca. 45 cm groot en is speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg. De kat ziet er niet alleen levensecht uit, hij voelt en klinkt ook als een echte kat. Door de ingebouwde sensoren reageert hij op aaien, knuffelen en bewegingen. Dan krijg je een vrolijke miauw en geeft hij kopjes. Wanneer je de kat blijft aanhalen, dan rolt hij op de rug, zodat je hem ook op de buik kunt aaien. Met zijn zachte vacht, kalmerend gespin en gezellige miauw vormt hij niet alleen een aanwinst voor bewoners die van dieren houden. Ook voor de zorgprofessionals en familie is het een mooi hulpmiddel om, met behulp van de kat, contact te kunnen maken met mensen met dementie.

Meer informatie: www.barryemons.nl