Positieve effecten van muziek in de zorg

20 september 2017 Positieve effecten van muziek in de zorg

Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Iedereen reageert op muziek en het luisteren naar muziek zorgt voor vele positieve effecten. Zo heeft muziek een positief effect op de verbintenis tussen de taalgebieden in de hersenen. Mensen met diepgevorderde dementie krijgen door het luisteren naar muziek veel meer herinneringen terug.

Meer weten over de mogelijkheden van muziek voor mensen met dementie?

Het zowel goed inzetten van muziek tijdens de dagelijkse zorg als het opzetten van een muziekactiviteit op de eigen afdeling of binnen de instelling vraagt wel een gedegen aanpak. Ben je benieuwd hoe je hier zelf mee aan de slag kan? Dan is de training Een andere Dementie in Muziek - Spreken met Fantasie in de vorm van 1 trainingsdag interessant voor jou! Klik hier voor meer informatie.

Inspirerend voorbeeld

Een prachtig filmpje over Henry, een 94-jarige Amerikaan met dementie. Henry brengt zijn tijd passief door in een verpleeghuis. Zo nu en dan krijgt hij bezoek van zijn dochters, die hij niet meer herkent. Zijn herinneringen zijn vervaagd. Totdat de zuster muziek afspeelt die Henry als jonge man luisterde. Henry ontwaakt. Hij danst, hij zingt, hij huilt, hij herinnert.

 Bron: YouTube