
09-10-2023 Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding - Kontakt der Kontinenten
Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Luisteren naar muziek geeft een bijzondere beleving, het roept emoties op, brengt mensen in beweging en kan bijdragen aan hun vitaliteit. Ook in de zorg kan muziek een waardevol instrument zijn om werkelijk contact te maken met degene voor wie jij zorg draagt. Om mensen te bereiken, activeren of juist ontspanning te bieden. Maar hoe en welke muziek werkt wel en welke niet? Met het aanmaken van persoonlijke afspeellijsten, aansluitend op de activiteit of zorghandeling, kan jij het zelf praktisch maken.
Welke muziek gaat plezier geven en zorgen voor gevoelens van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid, zodat onrust, het dwalen en probleemgedrag minder wordt? Natuurlijk begin je met iemands favoriete muziek die jou bekend is. Maar let op door de mist van bijvoorbeeld de alzheimer kan iemands voorkeur voor muziek veranderd zijn. Het kan dat iemand die altijd van klassiek muziek hield, nu alleen nog maar Duitse schlagers wil zingen. Een levenslied zanger die nu graag naar psalmen luistert of een jazz fanaat die geniet van André Rieu. Belangrijk is dat mensen blij en gelukkig worden van de muziek.
Het is mogelijk dat door de voortgang van de alzheimer, de muziek die nu plezier geeft plotseling geen plezier meer geeft. Je zal dan verder terug in de tijd moeten gaan om iemands favoriete muziek van nu te vinden. De muziek die we in onze jeugdjaren horen wordt heel diep verankert in ons geheugen en het lijkt dat die muziek samen met herinneringen wordt opgeslagen. Het is de muziek die we luisterden tussen onze 15e en 25e levensjaar. Hier kan de sleutel liggen in de zoektocht naar geschikte muziek.
“Goed samengestelde afspeellijsten die aansluiten bij zorghandelingen en activiteiten geven steun en gemak aan de aan de mantelzorger”
Eenmaal muziek gevonden dat aansluit bij de persoonlijke smaak. Kan je beginnen met het samenstellen van persoonlijke muzieklijsten. Muziek dat aansluit bij de verschillende momenten van de dag en horen bij een zorg-handeling of een activiteit. Je kan dan de gevonden muziek verdelen over verschillende afspeellijsten.
Een voorbeeld: Je maakt de afspeellijst Sluimer-muziek, je zoekt tussen de favoriete muziek van degene met alzheimer naar rustige muzieknummers, zet deze in de lijst Sluimer-muziek en je hebt je eerste afspeellijst. Als degene met alzheimer gaat slapen zoek je de lijst Sluimer-muziek op, met een druk op de knop heb je rustgevende muziek waar iemand heerlijk mee in slaap valt. Tegelijk geeft deze muziek gevoelens van veiligheid en geborgenheid aan degene met alzheimer.
Welke afspeellijsten heb jij nodig? Met deze drie vragen kom je erachter waarvoor en waarbij jij de muziek nodig hebt en weet je meteen welke afspeellijsten je nodig hebt.
Wil jij aan de slag met muziek in de dagelijkse zorg? In de Training Muziek als waardevol instrument in de dagelijkse zorg van StudieArena krijg je nog meer praktische tips en ervaar je hoe je met behulp van muziek en het spiegelen van jouw bewoners hen zowel fysiek als geestelijk in beweging kunt krijgen.