Evidence-based practice als basis voor goede zorg is een illusie

19 juni 2017 Evidence-based practice als basis voor goede zorg is een illusie

Goede zorg moet meer verbinding leggen met hart en ziel

Evidence-based practice als basis voor goede zorg is een illusie. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het vandaag verschenen advies ‘Zonder context geen bewijs - de illusie van evidence-based practice’. Volgens de raad is veel van wat waardevol is in de persoonlijke relatie tussen cliënt en zorgverlener niet met bestaande onderzoeksmethoden en indicatoren te vatten.

Het accent is in de zorg te veel komen te liggen op externe verantwoording, transparantie, standaardisatie en controle. Met het vandaag verschenen advies wil de RVS vanuit een ander perspectief de discussie aangaan over een nieuw fundament voor goede zorg. Jan Kremer, raadslid RVS:  ‘Goede zorg is vooral een kwestie van hart en ziel, en niet alleen van verstand. Het gaat erom wat we goed vinden om te doen in kwetsbare fases van het leven van mensen. En dat is niet voor iedereen hetzelfde. Eenduidig wetenschappelijk bewijs doet onvoldoende recht aan dit morele en persoonlijke karakter van goede zorg. We moeten met elkaar telkens de dialoog aangaan over wat goede zorg is. Met de context van mensen als belangrijke input.’

terug_naar_zorgen_vanuit_hart_en_ziel_nieuwsitem_studiearena.jpgAfrekenen op bewijs
De RVS wil af van het afrekenen op uniform bewijs, niet alleen landelijk maar ook lokaal en in de spreekkamer. In plaats daarvan moet meer gekeken worden naar verhalen, ervaringen, lokale data. En nog steeds – maar in veel mindere mate – naar bewijs. ‘Zo’n manier van werken gaat gepaard met onzekerheid en continu leren en verbeteren’, schrijft de Raad. ‘Dit vraagt in het toezicht en in de betaling van zorg om meer vertrouwen in de afweging die professional en patiënt met elkaar maken en minder controle op strikte naleving van knellende richtlijnen.’Download hier het complete rapport.

Bron: Zorgvisie

Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie >