Bewegen of bewogen worden: bewegingsbeleving bij EMB

30 april 2019

Bewegen is voor ons ontzettend belangrijk. Het houdt ons fit en alert en kan functioneren als een soort uitlaatklep. Maar wat als je niet kunt bewegen en de hele dag in een rolstoel zit? Naast verveling kan een gebrek aan bewegen ergere gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vergroeiingen van het steeds in eenzelfde houding zitten of liggen.

Mensen met een ernstige en meervoudige beperking (EMB) zijn veelal rolstoelgebonden. Deze ‘wheelers' kunnen vaak niet uit zichzelf bewegen. Daarom heeft 's Heeren Loo onderzocht wat de effecten zijn op EMB-ers van bewegen én bewogen worden. Greta van Dijk vertelt in de video onderaan dit artikel over belevingsbeleving bij EMB.

Afwisselende slaaphouding

Greta en haar collega's geven training aan de medewerkers van woningen over o.a. het effect van eenzijdig liggen en wat we daar aan kunnen doen. Met aandacht voor een goede en afwisselende slaaphouding. Medewerkers worden daarbij geïnstrueerd om de cliënten - geleidelijk opbouwend - elke nacht in een andere houding te laten slapen. Dit bevordert een gezonde slaap en een betere zithouding overdag. Voorwaarden om ook overdag meer te kunnen bewegen.

Beweegtrainer en beweegkist

Uitgangspunt is dat alle bewoners met een EMB in een rolstoel twee keer per week een begeleide vorm van bewegen krijgen door te zwemmen en naar bewegingsbeleving te gaan. Om elke dag te bewegen worden hulpmiddelen aangeboden om bewegen te stimuleren: de bewegingstrainer voor mensen in een rolstoel (soort hometrainer voor bij een rolstoel) en een speciaal samengestelde beweegkist. De beweegkist bevat eenvoudige materialen om bewegen in de rolstoel uit te lokken.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van activeren en bewegen voor bewoners met een EMB? Je kan het zelf ervaren op onze jaarlijkse Congresparade Activeren en bewegen in de dagelijkse zorg (zie onze agenda), daar verzorgt 's Heeren Loo een bijzondere sessie over Bewegingsbeleving bij EMB.

 

 Bron: artikel en foto 's Heeren Loo