“We willen iedereen in het zorglandschap gelukkiger maken”

9 november 2017 “We willen iedereen in het zorglandschap gelukkiger maken”

Neuroloog Sebastiaan Engelborghs en topcomponiste Hanne Deneire verbinden dementie met muziek.

“We willen iedereen in het zorglandschap gelukkiger maken”

Communiceren met mensen met dementie is een hele uitdaging. Enkele jaren geleden sloegen componiste Hanne Deneire (House of Music) en neuroloog prof. dr. Sebastiaan Engelborghs (Universiteit Antwerpen) de handen in elkaar om dementie te koppelen aan muziek. 

“Hoe leg ik muzikale schoonheid in mijn communicatie met mensen met dementie? Dat is dé hamvraag die aan de basis lag van het project Spreken met Fantasie dat Hanne Deneire en ik uit de grond stampten”, vertelt professor Sebastiaan Engelborghs, neuroloog aan de Universiteit Antwerpen.

“Met deze methode pleiten we voor een positieve en creatieve attitude van muzikaal communiceren in de alledaagse zorg. Het is een bron van inspiratie voor zorgkundigen, mantelzorgers en het woonzorgbeleid, die kan leiden tot meer werkplezier en gelukkige bewoners die terug in connectie zijn met elkaar en met het personeel. Geen tijdsgebrek, zorgen of negativiteit, wel een fijne tijd samen.”

Dit bijzondere team van artistiek en wetenschappelijk innovatief denken is niet aan haar proefstuk toe. In 2012 al schreef Hanne Deneire De Stem van ons Geheugen, de eerste stap om de stem en muziek een belangrijke plaats te geven in de zorg. Twee jaar later volgde Een andere Dementie in Muziek, een leidraad binnen de zorg in binnen- en buitenland. Wetenschappelijk ondersteund door professor Sebastiaan Engelborghs groeide Hanne uit tot een inspirerende topexpert en trainer aangaande muziek en dementie op nationaal en Europees vlak.

Meer weten?

Spreken met Fantasie, een muzikaal stappenplan voor een positieve en creatieve attitude in iedere zorginstelling. Download hier de methode: www.sprekenmetfantasie.com of bezoek de website www.hannedeneire.com.

Meer weten over hoe je zelf muziek kan inzetten in de zorg?

Tijdens de training Een andere Dementie in Muziek, is er aandacht voor hoe je muziek kan inzetten in de dagelijkse zorg. Daarnaast leer je hoe je een muziekactiviteit kan opzetten, zoals een contactkoor op de eigen afdeling of binnen de instelling. Ben je benieuwd hoe je zelf met muziek aan de slag kan? Dan is deze training interessant voor jou! Meer informatie over de training: klik hier.

Muziek is ook een belangrijk thema op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie. Klik hier voor meer informatie over de congresparade.