Videobril helpt mensen met dementie of een verstandelijke beperking te ontspannen

7 mei 2018 Videobril helpt mensen met dementie of een verstandelijke beperking te ontspannen

In een instelling of hospice kunnen cliënten op bepaalde momenten extra gespannen of onrustig zijn of zelfs een angstaanval krijgen. In dergelijke gevallen kan de videobril uitkomst bieden. Echter niet iedere videobril en elk beeld/geluid is geschikt voor cliënten in de langdurige zorg. De RelaxMaker is echter een videobril met player speciaal ontwikkeld voor de zorgpraktijk. Deze videobril sluit goed aan bij de belevingswereld van kwetsbare mensen met bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking. De RelaxMaker vermindert spanning en angst bij cliënten met behulp van rustgevende natuurbeelden, zodat de zorg- en rustmomenten soepeler verlopen voor zowel de cliënt en de zorgverlener.

Eenvoudig ontspannen met natuurbeelden

Wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring leert dat kijken naar natuur positieve effecten heeft op de emotionele beleving van bewoners met dementie. Het vermindert angst en onrust. Dit geldt ook voor het kijken naar natuurfilms en foto's. Natuurbeelden roepen bij mensen met dementie positieve herinneringen op. Een ander belangrijk effect is dat de bewoners beter impulsen kunnen beheersen en zo minder dwaalgedrag, boosheid en agressie vertonen. Een videobril is hierbij een ideaal ondersteunend hulpmiddel.

De natuurbeelden zorgen ervoor dat cliënten op een rustgevende manier worden afgeleid van de omgeving en prikkels die zij hiervan ervaren. De cliënt is meer ontspannen, beter aanspreekbaar en normaliseert vaak zijn gedrag na korte tijd.

Afleiding m.b.v. visuele en auditieve prikkels

De videobril werkt zo als afleidmechanisme (distractie). De distractie techniek wordt bij angstige cliënten regelmatig toegepast en mede hierdoor vermindert de angst en de pijnbeleving. Door het kijken en luisteren via de videobril is het geheugen enige tijd 'bezet', waardoor de aandacht voor angst en pijngevoelens tijdelijk afnemen. Uit onderzoek blijkt dat afleiding m.b.v. beeld effectiever is dan met alleen audio. De combinatie van zowel visuele als auditieve prikkels versterken elkaar. Je ziet dat hoe meer geheugencapaciteit van het kortetermijngeheugen in beslag wordt genomen hoe minder angst, pijn en lichamelijke sensaties worden ervaren.

De videobril kan worden ingezet bij mensen met (beginnende) dementie, een verstandelijk beperking en mensen met cognitieve en/of gedragsstoornissen. Het hulpmiddel kan ook worden gebruikt binnen verschillende (para)medische omgevingen en verzorgingsmomenten zoals pedicure, manicure, kapper, gebitsverzorging en dergelijke. Maar ook cliënten met (in)slaapproblemen blijken in de praktijk baat te hebben bij de inzet van de videobril.

Kennismaken met de mogelijkheden van een videobril? Op de Congresparade Anders kijken naar 'Probleemgedrag'kan je het zelf ervaren! Beter door Beeld, gespecialiseerd in bewegende natuurbeelden en leverancier van de RelaxMaker, laat je graag de mogelijkheden horen/zien.