Verpleeghuis Wendhorst in Heerde had in 2015 al de primeur. Dit was de eerste zorginstelling die De Tovertafel in gebruik nam. De tafel was in eerste instantie gemaakt voor ouderen met dementie, maar al snel bleek dat de Tovertafel ook heel goed aansloot bij mensen met een verstandelijke beperking.

De Tovertafel is een projectie op een willekeurige (eet)tafel. Boven die tafel hangt een kastje dat allemaal beelden kan projecteren op de tafel. Denk hierbij aan vlinders, visjes of herfstblaadjes. Via een infrarood sensor worden er handen gedetecteerd en op die manier kan de deelnemer bijvoorbeeld blaadjes van tafel vegen of visjes verjagen.

Lichtprojecties verleiden ouderen met dementie tot sociale interactie en brengen hen op speelse manier in beweging. De interactieve spellen doorbreken apathie door zowel fysieke als cognitieve activiteit te stimuleren en sociale interactie uit te lokken. Bovendien levert de Tovertafel waardevolle momenten op met familieleden en verzorgers. En minstens zo belangrijk de Tovertafel brengt een heleboel vrolijkheid en plezier. Neem plaats aan tafel en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Zelf de Tovertafel ervaren? Dat kan op het Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie! Hieronder alvast een eerste impressie van de Tovertafel.