Snoezelkussen, feest voor de zintuigen

10 januari 2018 Snoezelkussen, feest voor de zintuigen

Het Snoezelkussen kan uitnodigen tot beweging in motoriek en emotie. Het kan aanzetten tot lachen of tot tranen toe roeren en herinnering doen her(be)leven. Dit kan de persoon zelf doen door het Snoezelkussen te betasten of door het samen met de begeleider te onderzoeken en te bespreken. Zo kan je aansluiting vinden bij de belevingswereld van jou cliënten en kan er een ontspannen ontmoeting ontstaan.

De handgemaakte kussenhoezen zijn ongeveer 45x65 cm groot. De gebruiker wordt geprikkeld door het gebruik van verschillende kleuren, stoffen, geuren en knopen in vele formaten, of andere materialen die op het kussen kunnen worden aangebracht. Bijvoorbeeld knopen die gevuld zijn met een specifiek kruid of geur, of materialen die geluid kunnen maken.

De materialen op het kussen kunnen ook specifiek geselecteerde materialen zijn, die aansluiten bij de persoon voor wie het kussen bestemd is. Zo worden persoonlijke beelden, woorden, termen, tekens en symbolen opgeroepen. Een mooi middel in het contact met de mensen voor wie jij zorg draagt en verhalen weer stromend te maken.

congresparade wel zijn in de zorg voor mensen met dementie 18 juni 2018