Je stem als hulpmiddel

24 november 2017 Je stem als hulpmiddel

Mensen met dementie zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw bewoners.

Diva Dichtbij verzorgt intieme optredens voor langdurig zieken, bijvoorbeeld in de huiskamers van verpleeghuizen of aan het bed. Een live en 'dichtbij' gezongen aria of chanson blijkt ernstig zieke mensen ten diepste te kunnen raken. Op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie kan je kennismaken met Diva Dichtbij en verzorgt Pieternel van Amelsfoort, musicus en zangtherapeut, een speciale sessie over je stem als hulpmiddel. Ook voor mensen zonder zangtallent ;).

Blog Diva Dichtbij

Zingen van mens tot mens opent deuren die anders gesloten blijven
Het is een herfstige dag. Rond lunchtijd loop ik met de activiteitenbegeleidster van een verpleeghuis langs de huiskamers waar ik ’s middags zal zingen als Diva Dichtbij. Het betreft een gesloten afdeling waar mensen met dementie wonen.

Van huiskamer tot theaterzaal
We stuiten op verweer bij personeel omdat de zware tafel aan de kant geschoven moet worden om de huiskamer tot theaterzaal om te toveren. Eén van de bewoonsters vraagt: “oh, gaan we dan ook dansen?” Haar ogen glinsteren bij het idee en met haar armen in de lucht swingt ze in haar stoel. Een personeelslid vraagt wat zij dan tijdens het optreden moeten doen. Moet er koffie geschonken worden? “Alstublieft geen koffie en kom er gezellig bij zitten en geniet mee! Het is ook voor u heel waardevol om mee te maken wat muziek los maakt.”


Zodra ik zing wordt ze stil
Ik zie dat ze hun bedenkingen hebben, maar die verdwijnen ’s middags snel als ik bij een vrouw op dezelfde afdeling aan bed zing. De verwachting is dat ze nog maar een paar dagen te leven heeft. Ze is voor een groot gedeelte van de dag onbereikbaar en als ze wel wakker is, roept ze constant om de zuster. Bij mijn binnenkomst is ze onrustig, maar zodra ik zing wordt ze stil en gaan haar ogen open. Die blijven me rustig aankijken tot het einde van het optreden. Bij het Ave Maria stromen er tranen bij de personeelsleden en mantelzorger.

De grootste lol

Vijf minuten later is het feest in de huiskamer ernaast. Herinneringen worden opgehaald bij “Weet u nog wel, die avond in de regen?”.  Als ik een Spaans lied aankondig dat over een moeder en dochter gaat zegt een vrouw: “Die zullen dan wel kibbelen!” Schot in de roos. Even later vraag ik de vrouw die eerder zo graag wilde dansen ten dans. Ze wil niet. Kan ze niet meer.  Maar zodra “Parlez moi d’amour” klinkt en ik haar de hand reik staat ze op, zingt ze met me mee en dansen we er vrolijk op los. Ondertussen maakt ze de meest jolige opmerkingen, zodat ik moeite heb om te blijven zingen, maar we hebben de grootste lol.

Zingen van mens tot mens, met oprechte aandacht. Het opent deuren die anders gesloten blijven. Intense, waardevolle en verrassende ontmoetingen zijn het. Ook voor mezelf!

Blog: Ivette van Laar, Diva bij Diva Dichtbij

congresparade wel zijn in de zorg voor mensen met dementie 18 juni 2018