Interactieve en meditatieve muziek met Inmu Relax

23 augustus 2019 Interactieve en meditatieve muziek met Inmu Relax

Muziek maakt allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Als zorgmedewerker heb je vast al ervaring gemerkt dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en rustgevende geluiden. Het beïnvloedt hun stemming in positieve zin en het is een manier om contact te maken. Voor zowel mensen met een verstandelijke beperking, als ook voor mensen met dementie in een gevorderd stadium.

Muziek geeft ontspanning en stimuleert de zintuigen

Muziek kan ook ondersteunen om het gevoel voor ontspanning en socialisering te stimuleren. Inmu kan daarbij ondersteunen. Het is een muzikaal product dat de zintuigen stimuleert door trilling en geluid en zo een meditatieve werking heeft op kwetsbare mensen. De Inmu kan ook rustgevend werken bij mensen met complex gedrag of slaapproblemen.

Inmu hulpmiddel voor ontspanning en maken van contact

De Inmu heeft de vorm van een klein kussen, dat eenvoudig mee te nemen en gemakkelijk te gebruiken is. Inmu is ontworpen om op een natuurlijke manier deel uit te maken van de dagelijkse zorg voor mensen met dementie en/of mensen met een psychische aandoening. De Inmu reageert op aanrakingen en bewegingen en creëert een uniek muzikale sfeer, dat zich ontwikkelt afhankelijk van hoe de cliënt het aanraakt. Op deze manier zorgt de Inmu automatisch voor interesse en stimuleert hij de gebruiker hem aan te raken, vast te houden en ermee te spelen.

"Neem even de tijd – want momenten zijn belangrijk"

De zorg is vaak hectisch en je hebt veel te doen. De Inmu kan dan ondersteunen een moment van rust in te bouwen. Een moment om verbinding te maken, te ontspannen, om contact te leggen met mensen, om te genieten of te herstellen. Inmu zorgt voor momenten van rust en vreugde voor mensen die het nodig hebben. Voor sommigen is het een nieuw maatje, voor anderen een professioneel hulpmiddel.

Doelstelling van de Inmu is de levenskwaliteit ven kwetsbare mensen te verbeteren door middel van auditieve- en haptische ervaringsniveaus. Inmiddels onderbouwen ook wetenschappelijke studies de werking van dit hulpmiddel. Samen met de Technische Universiteit van Denemarken (DTU), werd een stress-studie uitgevoerd die een sneller herstel aantoonde in stressvolle situaties bij patiënten die gebruik maakten van de Inmu. Een recente studie bij 50 mensen met dementie, over een periode van 4 weken, toonde aan dat 2/3 van hen een verbeterde levenskwaliteit ervoer: rust, minder conflicten bij de dagelijkse verzorging en een betere slaap. Mooie resultaten, die aantonen dat muziek en het prikkelen van zintuigen kan bijdragen aan het wel-zijn van kwetsbare mensen. De Inmu kan hierbij een eenvoudig hulpmiddel zijn.

Wil jij kennismaken met de Inmu? Dat kan o.a. op de Congresparade WelZijn, activeren en bewegen in de dagelijkse zorg op 18 november 2019 in Lunteren. Daar zal de Inmu worden gepresenteerd op de informatiemarkt en kan je zelf ervaren hoe dit hulpmiddel werkt.

Meer informatie over de Inmu >