Handmassages in de zorg effectief en ontroerend tegelijk

25 oktober 2017

De grondlegger van het project ‘Handmassage in de Zorg’, mevrouw Marion Hofstra-van den Boogaard, ontwikkelde een veilige handmassage specifiek gericht op de zorgsector. Dit deed zij uit dankbaarheid voor een liefdevolle behandeling tegen kanker. Sinds 2014 heeft zij het stokje overgedragen aan Daisy Hatusupy. “De droom van Marion is mijn levensmissie geworden! De kwaliteit van de zorg verbeteren, door middel van liefdevolle aanraking en ontspanning…”, aldus Daisy.

Contact maken

Het geven van een handmassage is uitermate geschikt om op een laagdrempelige manier contact te maken. De warmte van de handen, de geurende oliën en de persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde en ontspannende sfeer. Onze ervaring binnen zorginstellingen leert ons dat het niet alleen de cliënten, maar ook het personeel en mantelzorgers enorm veel brengt, zo blijkt ook uit de vele hartverwarmende reacties in het gastenboek.

“Sinds mijn moeder dementerend is, kan ik haast geen contact meer met haar maken. Wat ben ik dankbaar dat ik handmassage heb geleerd! Via onze handen lijkt het net alsof ik weer tot haar doordring en ze er toch weer een beetje is…” 

Zinvolle dagbesteding

De handmassage wordt in het algemeen als een vorm van dagbesteding aangeboden. Dit kan op de kamer van de cliënt, in een vertrouwende sfeer, of in de huiskamer. Soms wordt er een stilte ruimte gebruikt met een rustgevend muziekje op de achtergrond. Voor de cliënt is het echt even een verwen-moment.

In een ontmoetingscentrum is het erg mooi om te zien hoe het de mensen met elkaar verbindt. Iedereen raakt er ontspannen en blij van! Een reactie van een activiteitenbegeleidster:

“In de eerste instantie vond mevrouw het maar raar om aangeraakt te worden, maar sindsdien is zij een vast gezicht in ons ontmoetingscentrum! En denk maar niet dat ze weer weggaat zonder gemasseerd te zijn hoor!”

Samen voor een betere zorg!

Onder de handmasseurs zitten vrijwilligers, mantelzorgers en/of naaste familieleden. En… Sinds dit jaar (2017) hebben we zelfs beroepskrachten mogen opleiden! Steeds meer werkgevers staan open voor het aanbieden van aanvullende zorg. En dat brengt ons steeds dichterbij ons doel; zorgen voor elkaar, met liefde en aandacht…

“Ik had nooit verwacht dat ik toestemming zou krijgen van mijn werkgever om, naast de huidige zorg, handmassages te mogen geven. Het geeft mij zoveel voldoening om mijn cliënten net dat beetje extra aandacht te kunnen geven!”

Wil je zelf een handmassage ervaren? Op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie krijg je tips voor de kneepjes in het vak en ervaar je tegelijkertijd zelf de effecten van een handmassage.

congresparade wel zijn in de zorg voor mensen met dementie 18 juni 2018