Aan de slag met de ZelfredzaamheidsRadar

26 september 2018 Aan de slag met de ZelfredzaamheidsRadar

Algemene dagelijkse handelingen (ADL) als wassen, aankleden, koffie zetten en koken kunnen een goed moment zijn om met bewoners/cliënten te bewegen en hen actief te houden. Zorgmedewerkers hebben echter vaak de neiging om te snel dagelijkse handelingen over te nemen. Met als gevolg dat de cliënten minder zelfredzaam worden.

De vraag is dan: hoe kan je meer zelfregieversterkend werken en de dagelijkse activiteiten benutten om cliënten uit te nodigen actief te blijven?

"In kaart brengen wat mensen nog wel kunnen
met de ZelfredzaamheidsRadar"

Zelfredzaamheid begint bij het in kaart brengen van wat de cliënt wel en niet zelf kan. Pas als je dat weet kun je samen nadenken over hoe je eventuele zelfzorgtekorten kunt oplossen. De ZelfredzaamheidsRadar is daarvoor een handig hulpmiddel.

De ZelfredzaamheidsRadar is een breed gebruikt instrument om de zelfredzaamheid van je cliënt in kaart te brengen en samen te bedenken hoe je die kunt verbeteren, met en zonder hulpmiddelen of slimme technologie. De ZelfredzaamheidsRadar bestaat uit 15 domeinen (continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen, etc.) die je een cijfer (tussen 1 en 5) kunt geven. Als de cliënt op een bepaald domein lager scoort ga je zoeken naar verbeteringen.

Leer alles over de ZelfredzaamheidsRadar aan de hand van een gratis Free Learning module.

De 15 domeinen van de ZelfredzaamheidsRadar toegelicht.